ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Ψάρια… μετανάστες «τρομοκρατούν» τους ψαράδες στις ελληνικές θάλασσες

 Τι πρέπει να ξέρουμε για τη θαλάσσια ζωή

Για τις νέες… θαλάσσιες αυξήσεις στα είδη ψαριών στα νερά της Μεσογείου μίλησε ο θαλάσσιος γεωλόγος, Στέλιος Κατσανεβάκης. Αρχικά ο καθηγητής είπε ότι οι θάλασσες δεν έχουν γίνει πιο επικίνδυνες σε σχέση με το πώς ήταν στο παρελθόν, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

«Υπάρχουν κάποια είδη όπως είναι ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, που έχουν μπει στην Μεσόγειο από την διώρυγα του Σουέζ, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Ο λαγοκέφαλος έχει τοξικό κρέας κι αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ακόμη και θάνατο».Όπως τόνισε ο κ. Κατσανεβάκης είναι πάρα πολύ σπάνιο να μας επιτεθεί κάποιος λαγοκέφαλος στην θάλασσα.

«Το πρόβλημα με την αύξηση αυτών των ξενικών ειδών στις θάλασσές μας είναι ότι όταν φθάνουν σε μία νέα περιοχή είναι απαλλαγμένα από εχθρούς. Δεν υπάρχουν θηρευτές, παράσιτα και ασθένειες, γενικά παράγοντες που θα μπορούσαν να ελέγξουν την πληθυσμό τους. Γι’ αυτό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις κάποια ξενικά είδα να αυξήσουν σε μεγάλο αριθμό τον πληθυσμό τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κλιματική αλλαγή πώς επηρεάζει την θαλάσσια ζωή;
 
 

Ο Στέλιος Κατσανεβάκης σχολίασε λέγοντας ότι ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία και υπάρχουν πολλά περιστατικά θαλάσσιων καυσώνων.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι θαλάσσιοι καύσωνες οδηγούν σε μαζικές θνησιμότητες πολλών ειδών οδηγώντας κάποια είδη στον αφανισμό. Αυτή την στιγμή έχουν χαθεί στο Ισραήλ εκατοντάδες αυτόχθονα είδη της μεσογείου, τα οποία όμως έχουν αντικατασταθεί από ξενικά είδη που είναι θερμόφιλα με αποτέλεσμα να αλλάζει η βιοποικιλότητα της Μεσογείου».


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου