Συναγερμός έχει σημάνει στην Ισπανία καθώς γιγάντιες μέδουσες έχουν εντοπιστεί στις
θάλασσες της χώρας. Τελευταίο περιστατικό στην Ίμπιζα, όπου οι τουρίστες δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδα μία πελώρια μέδουσα κατά τη διάρκεια κατάδυσης.Η μεγάλου μεγέθους μέδουσα του είδους μέδουσα βαρέλι (Barrel jellyfish), εθεάθη στα ισπανικά νερά κάνοντας τους παραθεριστές να τρέμουν μήπως και έρθουν σε επαφή μαζί της.
Με κεφάλι σε μέγεθος καπακιού σκουπιδοτενεκέ σύμφωνα με τη Sun, το γιγάντιο αυτό θαλάσσιο πλάσμα μπορεί να ζυγίζει έως 35 κιλά σύμφωνα με το The Wildlife Trusts.
«Στα χρόνια που οργανώνουμε εξορμήσεις δεν έχουμε δει ποτέ ένα τέτοιο είδος μέδουσας», ανέφερε η Sup Ibiza, η εταιρεία που έκανε την κατάδυση στην Cala Tarida.
Ο εκπαιδευτής που ήταν με την ομάδα της κατάδυσης τους παρότρυνε να τραβήξουν φωτογραφία από το γιγάντιο «τέρας» και όπως τους ανέφερε αυτό το είδος μέδουσας εντοπίζεται στην περιοχή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Φωτογραφίες από τη μέδουσα
View this post on Instagram
Η μέδουσα βαρέλι, της οποίας το επιστημονικό όνομα είναι Rhizostoma pulmo, είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη μέδουσας στη Μεσόγειο.
Έχουν οκτώ πλοκάμια, τα οποία περιτριγυρίζονται από εκατοντάδες μικρά στόματα. Παρόλο που το τσίμπημά της δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνο, μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος στο δέρμα, δερματίτιδα και έλκος, κάτι που δείχνει πως είναι τοξικό για τους ανθρώπους.
Η Wildlife Trust συμβουλεύει όποιον έρθει αντιμέτωπος με τη συγκεκριμένη μέδουσα στις καλοκαιρινές διακοπές του να τις αποφύγει καθώς «μπορούν να δαγκώσουν ακόμα κι όταν είναι νεκρές».
Η συγκεκριμένη μέδουσα είναι επίσης γνωστή για το βιολετί ημιδιαφανές βολβώδες κεφάλι στο οποίο βρίσκονται τα αισθητήρια όργανά της. Αυτός ο εντοπισμός μέδουσας έρχεται ένα μήνα αφότου σε παραλίες στο Αλικάντε εντοπίστηκε η μέδουσα τηγανητό αυγό και οι τουρίστες έλαβαν προειδοποίηση για το τσίμπημά της.
Τον Μάιο μία σπάνια δηλητηριώδης μέδουσα, η οποία μπορεί να προκαλέσει με το τσίμπημά της μόνιμες ουλές εντοπίστηκε στις ακτές της Ίμπιζα.
Η μέδουσα «Άνθρωπος του πολέμου»
Επίσης, έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές της Ισπανίας από παραθεριστές μία γιγάντια μέδουσα που στην Πορτογαλία είναι γνωστή με το χαρακτηριστικό όνομα «Man of war», δηλαδή «Άνθρωπος του πολέμου».
Μάλιστα οι αξιωματούχοι στις περιοχές που εμφανίστηκε εκδίδουν ισχυρές προειδοποιήσεις, καθώς αρκετοί άνθρωποι έχουν δεχθεί τσιμπήματα.
Οι συγκεκριμένες μέδουσες έχουν εντοπιστεί στη βόρεια Ισπανία και μεταξύ άλλων σε San Sebastián, Zarautz, Getaria, Hondarribia. Παρόλο που μοιάζουν πολύ με μέδουσες, δεν είναι τεχνικά μέδουσες καθώς χρησιμοποιούν τον αέρα και τα ρεύματα των ωκεανών για να κινηθούν.
Το σχήμα του μπαλονιού της μπορεί να φτάσει ως τα 30 εκατοστά σε διάμετρο και τα πλοκάμια τους να φτάσουν ως τα 50 εκατοστά. Επίσης έχουν χρωματισμό που μπορεί να είναι μπλε ή μωβ.
Επιστημονικά ονομάζονται Physalia physalis. Πρακτικά μοιάζει με ένα βάρκα ή υποβρύχιο, καθώς το πάνω μέρος βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά τα πλοκάμια παραμένουν κάτω από την επιφάνεια. Έτσι είναι εύκολο να εντοπιστούν.
Τι μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημα
Το υδρόζωο χρησιμοποιούν δηλητηριώδη πλοκάμια για να παραλύσουν το θύμα του κι αυτό το δηλητήριο στους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, σοβαρό πόνο, ναυτία, εμετό και πυρετό, ενώ το τσίμπημα έχει αποδειχθεί θανατηφόρο για παιδιά και ευάλωτους ενήλικους. Για ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος και ύψος το τσίμπημα δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνο και διαρκεί μόνο λίγες ώρες. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι κνησμός στην περιοχή του τσιμπήματος.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ενεργοποιείται όταν το υδρόζωο νιώσει απειλή.
Τα συγκεκριμένα υδρόζωα βρίσκονται σε όλα τα ζεστά νερά του πλανήτη σύμφωνα με το National Geographic και ειδικά στις τοπικές και υποτροπικές περιοχές στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό. Επίσης, εντοπίζονται στο Ρεύμα του Ατλαντικού Κόλπου, αλλά ορισμένες φορές και στη Μεσόγειο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθυσμού τους στις ισπανικές θάλασσες οφείλεται στην ισχύ των θαλάσσιων ρευμάτων.
Σε περίπτωση τσιμπήματος είναι ουσιαστικό κάποιος να δράσει γρήγορα για να εξουδετερωθεί το δηλητήριο και να απομακρυνθούν όλα τα πλοκάμια από το δέρμα. Μπορεί κάποιος να πλύνει το σημείο με αλκοόλ και θαλασσινό νερό. Δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται πόσιμο νερό καθώς θα εντείνει τα αποτελέσματα. Επίσης, δεν κάνει να χρησιμοποιηθεί ξύδι, αντίθετα με το τσίμπημα μίας κοινής μέδουσας.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση του αριθμού των μεδουσών οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στην οργανική μόλυνση, στην αύξηση της θερμοκρασίας του αριθμού της θάλασσας και στη μείωση του αριθμού των θηρευτών.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου