ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

4 οπτικές ψευδαισθήσεις που αποκαλύπτουν την εσωτερική λειτουργία του εγκεφάλου


Η ιδέα των οπτικών ψευδαισθήσεων έχει αρχίσει να κινεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας εδώ και καιρό,
κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτές οι ψευδαισθήσεις φαίνονται απλές με την πρώτη ματιά, αλλά με περαιτέρω μελέτη αποκαλύπτουν κάποια μυστικά, ορατά μόνο σε λίγους.

Αυτά τα μυστικά δείχνουν πολλά για αυτά που συμβαίνουν στον εγκέφαλο μας, εστιάζοντας στην παροχή πληροφοριών από τα μάτια στον εγκέφαλο. Τα μάτια καταγράφουν απλώς ανεπεξέργαστα δεδομένα, όπως μια φωτογραφική μηχανή τραβά μια φωτογραφία. Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επιλέγει να επεξεργαστεί αυτές τις πληροφορίες, να αναγνωρίσει σχήματα και αντικείμενα και να καθορίσει την «πραγματικότητα» που έχουμε μπροστά μας.

Παρακάτω βρίσκονται 4 παραδείγματα οπτικών ψευδαισθήσεων. Τι βλέπετε;
Η μάσκα του έρωτα



Η βενετική μάσκα που απεικονίζεται σε αυτή την ψευδαίσθηση μπορεί να ειδωθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους, είτε ως ένα μοναδικό πρόσωπο είτε ως δύο άτομα που φιλιούνται. Σε αντίθεση με πολλές ψευδαισθήσεις, σε αυτή δεν υπάρχει μια κυρίαρχη εικόνα, επιτρέποντας έτσι στους ανθρώπους να βλέπουν εύκολα και τις δύο. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν οι εικόνες περιέχουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό διφορούμενων πληροφοριών αφήνοντας έτσι τον εγκέφαλο με επιλογές που είναι λιγότερο ξεκάθαρες και σαφείς.
Η ψευδαίσθηση του φύλου





Αυτή η ψευδαίσθηση δημιουργήθηκε από τον Richard Russell. Σε μια φωτογραφία απλώς άλλαξε τον τόνο του δέρματος και έδωσε την ψευδαίσθηση των διαφορετικών φύλων. Όταν ο τόνος είναι πιο ανοιχτός στα αριστερά, η εικόνα φαίνεται πιο θηλυκή ενώ ο τόνος που είναι πιο σκούρος στα δεξιά δίνει την εντύπωση ενός αρσενικού. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο τόνος του δέρματος επιδρά στην αντίθεση του προσώπου, συγκεκριμένα στις διαφορές μεταξύ των πιο σκούρων τμημάτων του προσώπου όπως τα χείλη και τα μάτια και τον τόνο του δέρματος. Αυτό ξεγελά τον εγκέφαλο λόγω της πραγματικής διαφοράς στην αντίθεση μεταξύ των συνηθισμένων όψεων των αντρών και των γυναικών γύρω μας.
Το φωτεινό πλέγμα



Αυτό το πλέγμα ανακαλύφθηκε από τον E.Lingelbach το 1994 και αποτελεί μια τροποποίηση μιας άλλης γνωστής ψευδαίσθησης που ονομάζεται Hermann Grid Illusion. Όταν προσπαθείτε να κοιτάξετε τις μαύρες κουκίδες προσπαθώντας να τις μετρήσετε, φαίνονται να εξαφανίζονται και να αναδιαμορφώνονται στις διασταυρώσεις των γκρίζων γραμμών. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε στην εικόνα τόσο λιγότερο έντονο θα είναι, αν την κοιτάξετε όμως από πιο μακριά ή από γωνία 45 μοιρών, το αποτέλεσμα εντείνεται.
Οφθαλμαπάτη του φατνώματος («the coffer illusion»).



Ο εγκέφαλος λειτουργεί για να αναγνωρίσει συγκεκριμένες εικόνες συγκεντρώνοντας τα «πίξελ» που βλέπει, μετατρέποντας τα σε σχήματα τα οποία με την σειρά τους γίνονται αντικείμενα. Η συγκεκριμένη ψευδαίσθηση χρησιμοποιεί αυτή την έννοια για να κάνει τον εγκέφαλο να εστιάσει σε μια από τις δύο διαφορετικές απεικονίσεις. Με την πρώτη ματιά, η εικόνα μοιάζει με μια σειρά ορθογώνιων εικόνων επειδή ο εγκέφαλος αλλάζει τον τρόπο που βλέπει τα πίξελ, αντί να παρουσιάζει 16 κύκλους. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα ορθογώνια είναι η κυρίαρχη εικόνα, ένα μικρότερο όμως τμήμα του πληθυσμού βλέπει πρώτα τους κύκλους.

awakengr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου