ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Γιάννης Γιάτσιος: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΙΕΚ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ 
Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των ΙΕΚ»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Με την Κ5/160259/15 – 12 – 2021 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης «Κανονισμός Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθορίζονται: 

1. Στο άρθρο 5 παρ. 8 «Οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ.), καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων δύνανται να εγγράφονται στο Γ’ εξάμηνο, εφόσον πρόκειται για τίτλο σε ειδικότητα του επαγγελματικού τομέα από τον οποίον αποφοίτησαν από το ΕΠΑ.Λ. ή ισότιμη δομή δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, χωρίς δικαίωμα απαλλαγής από μαθήματα των επόμενων εξαμήνων…» και 

2. Στο άρθρο 8 παρ.5 «Οι κάτοχοι ΒΕΚ των Ι.Ε.Κ και του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας δύνανται να κατατάσσονται σε συναφείς ειδικότητες των Ι.Ε.Κ., με απαλλαγή από τα μαθήματα που έχουν ήδη διδαχθεί, ή κατατάσσονται σε εξάμηνο πέραν του Α΄ και σε συναφείς ειδικότητες Ι.Ε.Κ., σύμφωνα με τους Οδηγούς Κατάρτισης και ύστερα από έγκριση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ….» 

Η κατάταξη σε εξάμηνο πέραν του Α’ και εφόσον λειτουργεί αντίστοιχο με το αιτούμενο τμήμα/ειδικότητα εξάμηνο, προσφέρει την δυνατότητα στους σπουδαστές, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Ι.Ε.Κ. ταχύτερα, αφού αναγνωρίζεται η συνάφεια των προηγούμενων σπουδών τους με την αιτούμενη ειδικότητα. 

Έτσι εν παραδείγματι, η κατάταξη υποψηφίου σπουδαστή στο Γ’
εξάμηνο μιας ειδικότητας, οδηγεί στην υποχρέωση παρακολούθησης ενός μόνο έτους (Γ & Δ εξαμήνου) και του εξάμηνου πρακτικής άσκησης στο Ι.Ε.Κ., με όφελος την ταχύτερη αποφοίτηση και ένταξη του σπουδαστή στην αγορά εργασίας στο αντικείμενο των σπουδών του.

 Εν προκειμένω, όφελος από την ολοκλήρωση της κατάταξης του σπουδαστή φαίνεται να υπάρχει μόνο στην περίπτωση που λειτουργεί αντίστοιχη ειδικότητα στο Ι.Ε.Κ. επιλογής τους, στο εξάμηνο στο οποίο κατατάχθηκε. 
Σε διαφορετική περίπτωση, ο σπουδαστής είναι υποχρεωμένος είτε να αναμένει την λειτουργία της ειδικότητας στο εξάμηνο κατάρτισης στο Ι.Ε.Κ. της περιοχής του, ή να αναζητήσει σε κάποιο άλλο Ι.Ε.Κ., ήδη λειτουργούσα ειδικότητα/εξάμηνο για να παρακολουθήσει. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 
• Υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας των Ι.Ε.Κ., έτσι ώστε αν υπάρξει ικανός αριθμός υποψηφίων σπουδαστών, οι οποίοι αιτούνται κατάταξης στην ίδια ειδικότητα σε κάποιο Ι.Ε.Κ. και η κατάταξη τους ολοκληρώνεται και εγκρίνεται σε εξάμηνο/ειδικότητα που δεν λειτουργεί στο τρέχον εξάμηνο, να δίδεται η δυνατότητα δημιουργίας και λειτουργίας αυτής της ειδικότητας στο αιτούμενο εξάμηνο στο συγκεκριμένο Ι.Ε.Κ.;
 Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους σπουδαστές να ολοκληρώσουν σε συντομότερο χρόνο τις σπουδές τους, στον τόπο κατοικίας τους χωρίς να αναγκάζονται να αναμένουν την λειτουργία της ειδικότητας ή να μετακινούνται σε άλλη πόλη όπου λειτουργεί ήδη η αιτούμενη κατάταξης ειδικότητα. 
Διαφορετικά ζητώ από τον Υπουργό Παιδείας να εξετάσει το ενδεχόμενο διαφορετικής επίλυσης του εν λόγω προβλήματος.

 
 


 Με εκτίμηση, 
Ο Ερωτών Βουλευτής,
Ιωάννης Γιάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου