ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Σταματούν οι σφήνες από τα δίκυκλα στους δρόμους; – Τι προβλέπει ο ΚΟΚ


Η κίνηση των δίκυκλων οχημάτων στους δρόμους τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς ολοένα και

περισσότεροι πολίτες επιλέγουν μοτοσικλέτες ή μηχανάκια για να κινηθούν στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων, ως μία πιο οικονομική και γρήγορη λύση.

Η αυξημένη κίνηση δικύκλων, έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο ένα σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται στους ελληνικούς δρόμους: τις «σφήνες» από τα δίκυκλα ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Το αρκετά συχνό φαινόμενο της διήθησης των δίκυκλων ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο και τους αναβάτες, όσο και τους διερχόμενους οδηγούς.


 
 

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ξεκάθαρος. Η διήθηση απαγορεύεται ρητά.

Όπως μάλιστα αναφέρεται: «Τηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 1, σε οδοστρώματα που είναι χωρισμένα σε δύο ή περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας, κατά κατεύθυνση με μήκος διαγραμμίσεις, οι οδηγοί οχημάτων υποχρεούνται να οδηγούν αυτά μέσα στα όρια μιας λωρίδας και κατά το δυνατόν στο μέσο αυτής».

Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν τηρείται, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγα και τα ατυχήματα που έχουν συμβεί κατά αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, το υπουργείο Μεταφορών κατά καιρούς έχει λάβει αρκετές ειδοποιήσεις από πολίτες, ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Μπορεί στην Ελλάδα ο ΚΟΚ να απαγορεύει τη διήθηση των δίκυκλων, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία) ή του κόσμου (Νότια Αφρική) ακόμα και στη πολιτεία της Καλιφόρνιας, οπού είναι επιτρεπτή υπό προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, στη Γερμανία, η διήθηση μπορεί να γίνει μόνο όταν τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα ή κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.


 
 

Στη Νότια Αφρική η νομοθεσία προβλέπει τη διήθηση για δίκυκλα εφόσον η μέγιστη διαφορά ταχύτητας από το αυτοκίνητο είναι τα 20 χιλιόμετρα την ώρα. Επιπλέον, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εντός αστικού ιστού, δηλαδή στις περιοχές όπου το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας είναι τα 50 χλμ./ώρα και όχι στις μεγάλες λεωφόρους.

Τα παραδείγματα χωρών του εξωτερικού, ίσως, αποτελέσουν την ευκαιρία για τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα τηρείται από όλους και κυρίως θα εγγυάται την ασφαλή συνύπαρξη οδηγών και αναβατών στους δρόμους.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου