ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Αν το δείτε, τηλεφωνήστε αμέσως στον γιατρό: Το σημάδι στο νύχι που χτυπά “καμπανάκι” & δεν πρέπει να αγνοήσετε


O καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις είναι εύκολα διακριτές και αντιμετωπίσιμες, άλλες απαιτούν προσοχή και εγκαίρως εντοπισμό. Η εγκαίρως διαγνωσμένη μελανώματα έχουν υψηλό ποσοστό επιβίωσης, ξεπερνώντας το 98%.

Ωστόσο, όταν ο καρκίνος εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος, το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται δραματικά, φθάνοντας το μόλις 30%. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζετε τα σημάδια και να εντοπίζετε εγκαίρως την πιθανή εμφάνιση του καρκίνου, καθώς αυτό μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην πρόγνωση της πάθησης.

Καρκίνος του δέρματος: Τι πρέπει να προσέχουμε;


Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανίζεται με διάφορους τρόπους, και μεταξύ αυτών, ο τύπος που αποκαλείται “κρυφό μελάνωμα” ξεχωρίζει για τη σπάνια αλλά δυνητικά επικίνδυνη φύση του.

 
 

Το μελάνωμα αποτελεί γενικά τον πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος, καθώς έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται στους λεμφαδένες και σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος. Συνήθως εμφανίζεται ως μία ανάπτυξη στο δέρμα σε περιοχές που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις.

Τα μελανώματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε περιοχές του σώματος όπου η έκθεση στον ήλιο είναι ελάχιστη ή ανύπαρκτη, όπως τα κενά μεταξύ των δακτύλων των ποδιών, οι παλάμες, τα πέλματα, το τριχωτό της κεφαλής και τα γεννητικά όργανα. Αυτά ονομάζονται μερικές φορές “κρυφά μελανώματα,” καθώς εμφανίζονται σε μέρη που λίγοι θα σκέφτονταν να ελέγξουν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί και επιδέκτικοι σε όλες τις περιοχές του σώματος μας για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, καθώς αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόγνωσή μας.


Κοιτάξτε καλα τα νύχια σας

Ένα επιπλέον περιβάλλον όπου μπορεί να εμφανιστεί το κρυφό μελάνωμα είναι κάτω από τα νύχια στα χέρια ή στα πόδια, και αυτός ο υποτύπος ονομάζεται μελάνωμα ALM (acral-lentiginous melanoma). Ο συγκεκριμένος τύπος μελανώματος μπορεί να εμφανιστεί επίσης στα χέρια, τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών.

Ένας από τους συχνότερους υποτύπους του μελανώματος ALM είναι το subungal melanoma, το οποίο εμφανίζεται ως καφέ, μαύρη λωρίδα ή κηλίδα μελάγχρωσης κάτω από το νύχι. Μια μελέτη από το 2021 που δημοσιεύτηκε στο Stat Pearls αναφέρει ότι ο αποχρωματισμός αυτού του υποτύπου μπορεί να εξελιχθεί σε πάχυνση, σχίσιμο ή καταστροφή του νυχιού, συχνά συνοδευόμενο από πόνο και φλεγμονή. Συνήθως αυτές οι αλλαγές παρουσιάζονται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού ή στον αντίχειρα του χεριού, και απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση.

 
 

Πάντα να συμβουλεύστε έναν ειδικό

Ένα ακόμη σημείο που μπορεί να κάνει δύσκολη την εντοπιση του κρυφού μελανώματος στο ακραίο άκρο είναι η ομοιότητα που μπορεί να έχει με αιματώματα στο υποστρώμα των νυχιών, γνωστά και ως αιματώματα. Και τα δύο μπορεί να παρουσιάζουν συνήθως καφέ ή μαύρο χρώμα και να εμφανίζονται ως ραβδώσεις ή κηλίδες κάτω από το νύχι.

Η βασική διαφορά μεταξύ αυτών είναι ότι, συνήθως, για ένα αιμάτωμα θα έχετε μνήμη της αιτίας του, όπως ένα τραύμα ή ένα χτύπημα. Ένα αιμάτωμα στα νύχια των χεριών μπορεί να χρειαστεί από δύο έως τρεις μήνες για να επουλωθεί, ενώ ένα αιμάτωμα σε νύχι του ποδιού μπορεί να απαιτήσει έως και εννέα μήνες για να επουλωθεί.

Εάν παρατηρήσετε ότι η αλλαγή στη μελάγχρωση διαρκεί περισσότερο από αυτό το χρονικό διάστημα, ή -κυρίως- εάν δεν θυμάστε κάποιο τραύμα που θα μπορούσε να προκαλέσει τον αποχρωματισμό, συνιστάται να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας ή έναν δερματολόγο!

enimerotiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου