ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Ακραία φυσικά φαινόμενα - Γράφει ο Θανάσης Θάνος


Τα πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως της Θεσσαλίας, των πρώτων ημερών του Σεπτέμβρη 2023 ήταν ακραίας μορφής. Θεωρώ ότι είναι αδύνατο σ’ αυτές τις περιπτώσεις να αντιμετωπιστούν. 
Όπως συμβαίνει και με άλλες ακραίες μορφές όπως είναι τα ενεργά ηφαίστεια, οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, τα χιόνια-παγετός κ.λπ. 
Το ζητούμενο είναι η δυνατή ελαχιστοποίηση των ζημιών. Κατά την άποψη μου η προσπάθεια αυτή δεν έγινε. Θα μπορούσε, αν ήταν γνωστή η ένταση του φαινομένου, κινούμενοι ίσως και στο χώρο της υπερβολής, μαζί με την απομάκρυνση των κατοίκων να εξεταστεί και η όποια δυνατή απομάκρυνση έστω και μέρους του ζωϊκού κεφαλαίου.
 
 
Και ενώ σε άλλους τομείς καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες με σχετική επιτυχία π.χ. στην περίπτωση της πανδημίας(κορωνοϊός), στην ασφάλεια των πολιτών, τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, το μεταναστευτικό κι αλλού, όμως στην περίπτωση της συνεχούς παρακολούθησης των έργων γενικά και της συντήρησης τους υπήρξε υστέρηση. 
Θεωρήθηκε ότι τα έργα θα λειτουργούν εσαεί από μόνα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ γίνεται αναφορά και από τον Πρωθυπουργό για τους ανθρώπους της υγείας, της ασφάλειας, της παιδείας(και ορθώς γίνεται), δεν έγινε αναφορά για το ανθρώπινο τεχνικό δυναμικό και γενικά για ό,τι έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη. (γεωργία, δάση, έργα, κτηνοτροφία κ.λπ.). 
Επανερχόμενος στα πλημμυρικά φαινόμενα, θα πρέπει διαρκώς κάθε στιγμή (με «παθολογική» μορφή) να ελέγχονται όλα τα ρέματα, όλοι οι αποδέκτες του νερού. Καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων και των ποταμών, εγκιβωτισμός κάποιων ρεμάτων είτε με τοιχία από σκυρόδεμα, είτε με εύκαμπτους τοίχους από συρματοκιβώτια λίθων(σαρζανέτ), μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες από την ορμή του νερού. 
Στο ερώτημα αν γίνονται αυτές οι εργασίες, που σημειωτέον δεν απαιτούν μεγάλες δαπάνες αλλά κυρίως συνεχή μέριμνα και κατάλληλο τεχνικό δυναμικό και όχι τις πολλές.. συνεδριάσεις των αρμοδίων, η απάντηση είναι ότι δεν γίνονται στο βαθμό που πρέπει. Βέβαια παράλληλα με τα ανωτέρω είναι απαραίτητη και η κατασκευή μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων με βάση τα νέα δεδομένα αλλαγής των κλιματικών συνθηκών, με επείγουσα μορφή. 
Επίσης τονίζεται από μέρους μου ότι θα υφιστάμεθα διαρκώς τις συνέπειες από την έλλειψη κτηματολογίου (μακάρι να είχε συνταχθεί από το 1950 και μετά, θα ήταν αλλιώς ο τόπος μας). Η έλλειψη του είχε ως συνέπεια και την κατάργηση ρεμάτων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Είναι πρόσθετος λόγος για την επίσπευση των ανωτέρω προτεινόμενων. 
Τέλος θεωρώ τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση κατά την άποψη μου τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ) για τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα εν πολλοίς εξωπραγματικές. 

ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 
Τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου