ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Bloomberg: Θα αλλάξει ονομασία η Ινδία; Η ονομασία «Μπαράτ» ίσως γίνει σύντομα η επίσημη της ασιατικής χώρας


Με δύο ονόματα αναμένεται να συμμετάσχει η Ινδία στη Σύνοδο Κορυφής των G20: ως Ινδία και ως Μπαράτ (Bharat).

Η ονομασία «Ινδία» αποτελεί κληρονομιά της εποχής της βρετανικής αποικιοκρατίας. Από την άλλη, η ονομασία «Μπαράτ» προέρχεται από τα σανσκριτικά.

Υπήρξε, λοιπόν, μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν μια πρόσκληση για δείπνο προς τους καλεσμένους της Συνόδου εστάλη από τον «Πρόεδρο του Μπαράτ», αντί της αναμενόμενης και ονομασίας «Ινδία». Ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι φαίνεται πως προτιμά τα σανσκριτικά, όπως και οι ινδουιστές εθνικιστές που αποτελούν την εκλογική του δεξαμενή.
 
 


Αν η αλλαγή στο όνομα ήρθε για να μείνει τότε δεν θα μιλάμε βέβαια για κάτι πρωτοφανές. Πρώην βρετανικές αποικίες με τις ονομασίες Βιρμανία, Ροδεσία ή Κεϋλάνη ονομάζονται πλέον επίσημα Μιανμάρ (1989), Ζιμπάμπουε (1980) και Σρι Λάνκα (1972), αντίστοιχα.

Τι αποτρέπει όμως την Ινδία από την αλλαγή του ονόματός της; Ένας βασικός αποτρεπτικός παράγοντας είναι ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά για να καθιερωθεί παγκοσμίως το νέο όνομα. Για παράδειγμα, ακόμα και σήμερα, τουλάχιστον 50 χρόνια μετά τη μετονομασία, θα συναντήσει κανείς ανθρώπους που αποκαλούν τη Σρι Λάνκα ως «Κεϋλάνη».

Υπάρχει επίσης το ζήτημα της επιλογής ενός νέου «σωστού» ονόματος. Για παράδειγμα, η ονομασία «Ινδία» έχει ετυμολογικές ρίζες στον ποταμό Ινδό, ο οποίος όμως σήμερα ρέει κυρίως στο Πακιστάν.

Ως εκ τούτου, ο Μόντι θα ανοίξει μια μεγάλη ιστορική, γεωγραφική και ετυμολογική συζήτηση αν αποφασίσει να ξεφορτωθεί μια για πάντα την ονομασία «Ινδία» καθώς σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε το Πακιστάν να διεκδικήσει την ονομασία αν ο γείτονάς του γίνει και επισήμως «Μπαράτ».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου