ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Δείτε Live: Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – «Δεν θα υποχωρήσω στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν είναι»

 Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος

απόψε το βράδυ θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στο Βελλίδειο στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης.

Δείτε ζωντανά:


 
 

 
 

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

«Για μια ακόμα φορά η Θεσσαλονίκη γίνεται αφετηρία μιας νέας διαδρομής. Μόνο που φέτος διεξάγεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και προσέθεσε: «Θα ήθελα να αναφερθώ στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας ύστερα από 14 χρόνια, στην δεύτερη θέση στην ανάπτυξη που πετύχαμε στην Ευρώπη, στο ρεκόρ εξαγωγτών και στη χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 15 ετών, όπως και στις επιτυχίες της διεθνούς οικονομικής μας διπλωματίας».

«Συγκροτείται άμεσα Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας»

Για να σημειώσει πως τα δεδομένα, όμως, τον υποχρεώνουν να ξεκινήσει τελείως διαφορετικά.

«Η χώρα μας γνώρισε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές και αμέσως μετά τις μεγαλύτερες πλημμύρες. Στη Θεσσαλία και στον Εβρο άκουσα την οργή των πολιτών. Οι πολίτες θέλουν το κράτος να επιτελεί τη βασική του αποστολή. Διαπίστωσα πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ριζικός επανασχεδιασμός για το αύριο, μετά τις καταστροφές στον ΈΒρο και μετά τις πλημμύρες.

«Δεσμεύομαι η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση, να μη γίνει μάχη χαμένη»

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δύο είναι οι δεσμεύσεις μου: Ό,τι χάσαμε Πολιτεία και πολίτες, θα το ξαναχτίσουμε μαζί, αλλά καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

»Και δεύτερη δέσμευση ότι θα κάνουμε τα πάντα, ώστε αυτή η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση, να μη γίνει μία μάχη χαμένη».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύο όψεις του κράτους: Από τη μια, η σύγχυση αρμοδιοτήτων και μετάθεση ευθυνών.

Και από την άλλη, ο ηρωισμός στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους, υπογράμμισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όσους πάλεψαν μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές.

«Απέδειξαν ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά», υπογράμμισε.

«Ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια»

Παράλληλα, εξαπέλυσε «πυρά» σε όσους «χτύπησαν πισώπλατα» – όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης – τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ μίλησε για «μικρόψυχους» που θέλουν να μετατρέψουν μια θεομηνία σε «αντιπολιτευτική κραυγή».

Συγκροτείται άμεσα Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, σημειώνοντας πως «κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει» στη διαχείριση του νερού στη Θεσσαλία, προσθέτοντας πως έχει ζητήσει συνδρομή από το εξωτερικό.

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έγιναν έργα τα τελευταία χρόνια. «Αν έγιναν όλα σωστά, θα φανεί στον απολογισμό και την έρευνα της δικαιοσύνης», προσέθεσε και τόνισε πως «η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες πολλών δεκαετιών στη διαχείριση των υδάτων της».

Ανέφερε, επίσης, ότι θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή, ενώ θα γίνει άμεσα «υποχρωτική η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις».

Προσέθεσε ότι πρέπει να ανοίξει στην Ελλάδα η συζήτηση για «υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών όλων των σπιτιών, όλων των μονάδων από φυσικές καταστροφές».

Τόνισε ότι «έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό αποθεματικό 300 εκατομμυρίων, που θα αυξηθεί το 2024 στα 600 εκατ.. Αυτά τα πρόσθετα 300 εκατομμύρια θα βρεθούν από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία», ανακοίνωσε.

«Θα απαιτήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα να γίνουν ανάδοχοι σε μεγάλα έργα και αναδασώσεις, εταιρείες οικιακού εξοπλισμού να βοηθήσουν μέσα από εκπτώσεις και ακμαίοι οργανισμοί να συνεισφέρουν με χρηματικά ποσά», όπως είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα υπάρξει η «ίδια κινητοποίηση» και για τον Έβρο, ενώ έκανε λόγο για αναδιάταξη της άμυνάς μας απέναντι στις μεταναστευτικές ροές, τονίζοντας πως «ο φράχτης θα συνεχιστεί».

«Ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια»

«Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο», είπε σε προσωπικό τόνο ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις αρνητικές κριτικές που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις αστοχίες, αλλά και τη διαχείριση των καταστροφών τους τελευταίους μήνες.

Για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν».

«Τι δεν θα κάνω»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία ασυνήθιστη ΔΕΘ με πολλά «δεν».

«Δεν θα αφήσω να εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για το «μικρό καλάθι» της ΔΕΘ.

«Δεν θα αφήσω τους Έλληνες να διχαστούν ξανά πάνω στο ψέμα», προσέθεσε επίσης.

«Μεγάλες αλλαγές τώρα, είναι το σύνθημα της φετινής ΔΕΘ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «τολμηρές τομές στη διάρθρωση της οικονομίας και του κράτους».

«Δεν με απασχολεί το περίφημο πολιτικό κόστος. Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτό κάνω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Market pass για Θεσσαλία και Έβρο

«Ο πόλεμος κατά της ακρίβειας θα είναι διαρκής και έντονος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και ανακοίνωσε ότι «το market pass θα δοθεί έως το τέλος του χρόνου, αλλά μόνο σε Θεσσαλία και Έβρο».

«Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 7% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Θα καταβληθεί και πάλι έκτακτη βοήθεια τα Χριστούγεννα, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους», σημείωσε επίσης.

«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 «ξεπαγώνουν» οι τριετίες για τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, είπε ότι «ξεπαγώνει» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου