Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΟΠΟ να ΤΡΩΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΧΩΡΙΣ να ΜΥΡΙΖΕΙ η ΑΝΑΠΝΟΗ μας


Για τα καλά που έχει το σκόρδο μπορεί να έχεις ακούσει και θα σου πούμε κι άλλα! Όπως θα σου πούμε και ένα «κόλπο» που προτείνουν επιστήμονες για να το απολαμβάνεις και να έχεις τελικά δροσερή αναπνοή.

Ακόμα κι αν έχεις καταλήξει ότι με τη μαγειρική δεν θα γίνετε ποτέ καλοί φίλοι, το πιθανότερο είναι να έχεις στην κουζίνα σου σκόρδο. Είναι από τα βασικά συστατικά που δίνουν γεύση σε ένα πιάτο. Εγώ ας πούμε, σχεδόν πάντα ξεχνάω να βάλω αλάτι σε αυτά που φτιάχνω, η παρασκευή των οποίων –ιδανικά– δεν ξεπερνάει το δεκάλεπτο. Το σκόρδο με το κρεμμύδι μπαίνουν στα πάντα. Ειδικά από τότε που ενημερώθηκα πως αμφότερα κάνουν καλό στην καρδιά.

Πριν σου αποκαλύψω ποιος είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να «σβήσεις» τη μυρωδιά του σκόρδου από την αναπνοή σου, θα ήθελα να σου δώσω πολλούς διαφορετικούς λόγους για να του δώσεις ξεχωριστή θέση στην καθημερινή σου διατροφή. Εκτός αν έχεις αιμορραγική διαταραχή ή παίρνεις φάρμακα για την αραίωση του αίματος – καθώς το σκόρδο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα πήξης του.

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σκόρδο για ιατρικούς λόγους

Από τους αρχαίους χρόνους χρησιμοποιούσαν το σκόρδο για ποικιλία ιατρικών καταστάσεων. Ο Ιπποκράτης, «πατέρας» της δυτικής ιατρικής, το έδινε ως φάρμακο για διάφορα. Η σύγχρονη ιατρική μελέτησε όσα το έκαναν δημοφιλές σε όλους τους σημαντικούς πολιτισμούς και διαπίστωσε πως είχαν βάση.

Θέλεις στοιχεία;

1. Το σκόρδο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και μαγγάνιο. Περιέχει επίσης ίχνη από διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά. Μια σκελίδα των 3 γραμμαρίων δίνει 4,5 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο υδατάνθρακες.



iStock



2. Όταν ψιλοκόβουμε, μασάμε ή λιώνουμε μια σελίδα σκόρδου, σχηματίζονται ενώσεις θείου στις οποίες οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη που έχει για την υγεία μας. Η πιο γνωστή είναι η αλλισίνη. Βρίσκεται μόνο για λίγη ώρα στο φρέσκο σκόρδο, όταν το κόψουμε ή το λιώσουμε. Οι ενώσεις αυτές εισέρχονται στον οργανισμό μας από το πεπτικό σύστημα. Στη συνέχεια, ταξιδεύουν σε όλο το σώμα, ασκώντας ισχυρές βιολογικές επιδράσεις.


3. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος. Έρευνα του 2016 δείχνει ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έλαβαν αυτά τα συμπληρώματα για 3 μήνες κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης εμφάνισαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και έλειπαν από τη δουλειά ή το σχολείο για λιγότερες ημέρες.

4. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι ενώσεις στο σκόρδο μπορεί να έχουν αντιικές ιδιότητες. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ιών από την είσοδο στα κύτταρα ξενιστές ή την αναπαραγωγή μέσα στα κύτταρα.


5. Μετα-ανάλυση μελετών του 2020 βρήκε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές συνέδεσαν αυτή την επίδραση με 16-40% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η ανάλυση σημείωσε ότι η επίδραση του σκόρδου ήταν παρόμοια με ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και είχε λιγότερες παρενέργειες. Ανασκόπηση του 2019 αποκάλυψε ότι η αλλισίνη μπορεί να περιορίσει την παραγωγή αγγειοτενσίνης ΙΙ, ορμόνης που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία σας, επιτρέποντας στο αίμα να ρέει πιο εύκολα.

6. Ερευνητική ανασκόπηση του 2018 υποδηλώνει ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει την ολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη, ιδιαίτερα σε εκείνους με ελαφρώς υψηλή χοληστερόλη. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία επίδραση στην HDL (καλή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

7. Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς του σώματός έναντι οξειδωτικής βλάβης. Έρευνα δείχνει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν σημαντικά το οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο για ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή μορφή άνοιας.



Unsplash Matthew Pilachowski



8. Το σκόρδο έχει γνωστές ευεργετικές επιδράσεις σε κοινές αιτίες χρόνιων ασθενειών, επομένως είναι λογικό ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Σε κινεζική μελέτη του 2019, οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν σκόρδο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έζησαν περισσότερο από εκείνους που κατανάλωναν σκόρδο λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

9. Σε υψηλές δόσεις, οι ενώσεις θείου στο σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από βλάβες οργάνων που οφείλονται στην τοξικότητα βαρέων μετάλλων. Η αλλισίνη στο σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων μολύβδου στο αίμα και στα ζωτικά μας όργανα. Μια μελέτη του 2012 στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι σε εργοστάσιο μπαταριών αυτοκινήτων (που είχαν υπερβολική έκθεση σε μόλυβδο) διαπίστωσε ότι το σκόρδο μείωσε τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα κατά 19%.

 
 

10. Το σκόρδο φαίνεται να έχει κάποια οφέλη για την υγεία των οστών, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που δημοσιεύθηκε το 2017 έδειξαν ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες που οδηγεί στην οστεοπόρωση. Οι συμμετέχοντες έλαβαν δισκία σκόρδου ίσα με περίπου 2 γραμμάρια φρέσκου σκόρδου την ημέρα.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η κακοσμία του στόματος

Έχουν γίνει πολλές μελέτες επί των λύσεων που μπορούμε να επιστρατεύσουμε για να φάμε κάτι που έχει σκόρδο με την ησυχία μας. Για παράδειγμα, μια φανταστική σκορδαλιά ή ένα παραδοσιακό τυλιχτό – με τζατζίκι. Χωρίς να αγχωνόμαστε για το πώς θα το ξεφορτωθούμε από την αναπνοή μας.

Ερευνητές του Ohio State University τους μελέτησαν όλους, για να καταλήξουν στον πιο αποτελεσματικό. Όπως έγραψαν στη δημοσίευση της μελέτης τους, η ιδανική επιλογή είναι το πλήρες γιαούρτι.



iStock



Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της εργασίας, Δρ. Sheryl Barringer, είπε πως «η καλύτερη επιλογή είναι το πλήρες ελληνικό γιαούρτι» που πρέπει να καταναλώνεται «αμέσως αφότου φάμε σκόρδο».

Κατά τα άλλα, βοηθούν το μαρούλι, τα μήλα, το γάλα και η μέντα. Όχι όμως όπως το γιαούρτι, που φάνηκε να είναι το μόνο που μείωσε σχεδόν όλα (99%) εξ όσων παράγουν τις μυρωδιές του σκόρδου.

ow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου