Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Οι σύγχρονοι χρυσοθήρες – Δεν θέλει και πολύ για να τους πιάσει όλους αμόκ


«Κάθε φορά που σκάβεις, σκέφτεσαι: ‘’πόσο χρυσό λες να βρούμε σήμερα;’’ Είναι σαν τα ναρκωτικά η όλη διαδικασία», λέει η Ιβόν Μακ της λέσχης Hi Desert Gold Diggers.

 
 

Στην άγρια νότια Καλιφόρνια, σε ένα θαμνώδες κομμάτι της ερήμου, λίγες μόλις ώρες έξω από το Λος Άντζελες, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία 200 χρόνια.

Κτίριο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα στον ορίζοντα και ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι κακοτράχαλος και φτιαγμένος από άμμο, Στις παρυφές του μια μικρή ομάδα χρυσοθήρων ψάχνει αγωνιωδώς για χρυσό κάτω από το έδαφος.

Και οι τρεις τους, όπως λένε στον Guardian, είναι μέλη της μη κερδοσκοπικής λέσχης Hi Desert Gold Diggers, που φτιάχτηκε από χρυσοθήρες, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη εδώ και χρόνια σε αυτά ακριβώς τα μέρη.

Το κυνήγι του θησαυρού

Σε μια ευθεία αναφορά στην Άγρια Δύση, η ομάδα αυτή προσφέρει στα μέλη της ένα πραγματικό κυνήγι θησαυρού. Τους καλεί, δηλαδή, να ακολουθήσουν έναν χάρτη πάνω στον οποίο υπάρχουν δεκάδες απομακρυσμένες συντεταγμένες, να βρουν το ζητούμενο αγροτεμάχιο και να αρχίσουν να σκάβουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Εάν βρουν κάποιον θαμμένο θησαυρό, συλλέγουν σε φιαλίδια τα μικρά κομμάτια χρυσού, είτε τα κρατούν, είτε τα μετατρέπουν σε κοσμήματα, είτε τα πωλούν.

Για να βγει ο χρυσός βάζουν την άμμο που φτυαρίζουν μέσα σε μια παλιομοδίτικη συσκευή που ονομάζεται ξηρό πλυντήριο, η οποία εκτοξεύει αέρα μέσα στο μηχάνημα με αποτέλεσμα να «πετάγονται» τα ελαφρύτερα υλικά, όπως το χώμα και η άμμος και να κατακάθεται στον πυθμένα ο χρυσός, εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα η Ιβόν Μακ, πρόεδρος της προαναφερόμενης λέσχης. «Δεν θέλει και πολύ για να σε πιάσει ο γνωστος πυρετός», συμπληρώνει ο σύζυγος της, Τζιμ Μακ.

Ένα χόμπι με ιστορία

«Κάθε φορά που σκάβεις, σκέφτεσαι: ‘’πόσο χρυσό λες να βρούμε σήμερα;’’ Είναι σαν τα ναρκωτικά η όλη διαδικασία», παίρνει και πάλι τον λόγο η Ιβόν εξηγώντας μια φορά να δοκιμάσεις θα θες να το κάνεις ξανά και ξανά για πάντα.

 
 

Ο χρυσός, φυσικά, είναι βαθιά συνδεδεμένος με την ιστορία της Καλιφόρνιας. Αν και η βόρεια Καλιφόρνια έγινε πιο γρήγορα γνωστή ως η πλέον κατάλληλη περιοχή αναζήτησης χρυσού, αφού η ανακάλυψη του έγχρωμου αυτού μετάλλου το 1848 στο Sutter’s Mill κοντά στο Σακραμέντο προκάλεσε το μεγαλύτερο σχετικό κυνήγι στην ιστορία των ΗΠΑ, τα ορυχεία στα νότια της πολιτείας είναι επίσης πλούσια. Όπως λέει το προαναφερόμενο ζευγάρι είναι ένα χόμπι με μεγάλη ιστορία, πιθανών σημαντικών αποδόσεων, που θα ήθελαν να μεταφερθεί και στις επόμενες γενιές.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου