ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Γρεβενών: «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ψυχική υγεία» -(εικόνες)


Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και αποτελεί μια ευκαιρία για τους ανθρώπους και τις κοινότητες να συσπειρωθούν πίσω από το μήνυμα: 
"Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα" για να βελτιώσουν τις γνώσεις, να ευαισθητοποιήσουν και να προωθήσουν δράσεις, που προάγουν και προστατεύουν την ψυχική υγεία όλων, ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα. 
Η ψυχική υγεία δεν είναι μόνο η απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής. Αποτελεί μία κατάσταση ψυχικής ευεξίας όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται με άνεση μέσα στην κοινότητα, μπορεί να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες που προκύπτουν μέσα στην καθημερινότητα και να ικανοποιείται από τις προσωπικές του επιτυχίες. 
 Κάθε άτομο έχει δικαίωμα να ζήσει μια παραγωγική και ικανοποιητική ζωή. Τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους πολίτες, όπως το δικαίωμα να ζουν μέσα στην κοινότητα, να εργάζονται, να χαίρονται τις κοινωνικές δραστηριότητες χωρίς αποκλεισμούς, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την μόρφωση. 
 Ωστόσο, ένας στους οκτώ ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζει με μια πάθηση ψυχικής υγείας, με τις γυναίκες και τους νέους να πλήττονται δυσανάλογα. 
Τρεις στους τέσσερις πάσχοντες λαμβάνουν ανεπαρκή θεραπεία ή καθόλου φροντίδα. 
Πολλοί αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις. Η ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με την ψυχική υγεία είναι ένα απαραίτητο θεμέλιο για την ευημερία, ειδικά μετά από την πανδημία που περάσαμε, το κλιματικό άγχος, τις οικονομικές ανησυχίες, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.  
Η κατανόηση και η μάθηση σχετικά με την ψυχική υγεία πρέπει να ξεκινά νωρίς, στο σπίτι, στις οικογένειες και τα δίκτυά μας, στα σχολεία και στους χώρους εργασίας μας. Για να οικοδομήσουμε ψυχικά υγιείς κοινότητες, χρειαζόμαστε εκπαίδευση ψυχικής υγείας και να την προωθήσουμε ενεργά.  Κάθε μέρα λοιπόν, ας επαναβεβαιώνουμε και ας υποστηρίζουμε την ψυχική υγεία ως καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και ας οικοδομήσουμε μαζί έναν πιο υγιή κόσμο, όπου όλοι μπορούν να ζουν με ευημερία. 
 Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Γρεβενών και μέλη των ΕΔΥ, οργάνωσαν και υλοποίησαν δράσεις με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων της πόλης μας, στέλνοντας μηνύματα ευαισθητοποίησης του κοινού και ελπίδας, ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε το στίγμα και να προωθήσουμε την ευεξία, μέσω της αυτοφροντίδας για μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μέσα από βιωματική δραστηριότητα αισθάνθηκαν και σχολίασαν πώς βιώνει ένας άνθρωπος τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποτύπωσαν σε εικαστικές δημιουργίες συναισθήματα και μηνύματα για την ψυχική υγεία, φιλοτέχνησαν μπαλόνια αντιστρεςς, εξωτερίκευσαν τις ανησυχίες τους, τις φοβίες τους και τους προβληματισμούς τους, στέλνοντάς τα μέσα σε μπαλόνια ψηλά στον ουρανό…Μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια με θέμα την ψυχική υγεία σε πολίτες της κοινότητας, προκαλώντας σύντομους διαλόγους.  Συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες του 2ου, 3ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών, του 2ου Γυμνασίου και του 1ου Γενικού Λυκείου Γρεβενών, οι οποίοι προσέδωσαν στη δράση εκφραστικότητα, χαρά και δημιουργία.
 
 
   Ευχαριστούμε επίσης, το Δήμο Γρεβενών και συγκεκριμένα την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ιφιγένεια Στεργιούλα, που για άλλη μια φορά με την ευγενική χορηγία τους πραγματοποιήθηκε αυτή η δράση, καθώς και την Παναγιώτα Πρέβεζα από την Αλευροβιομηχανία ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΘΩΜΑΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε. - ΜΥΛΟΙ ΡΟΔΙΑΣ για τη συνδρομή της.


 ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Γρεβενών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου