Η Χαμάς εξαπέλυσε το Σάββατο μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ, στην οποία αυτό απάντησε σφυροκοπώντας τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας την Κυριακή.
Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων πλησιάζει τους 1.200 νεκρούς.
Συντρίμμια, φόβος και θάνατος. Αυτά συνθέτουν το βαρύ αποτύπωμα του πολέμου που αρκούν δύο μέρες για να καταστρέψει ζωές.
Δείτε κάποιες από τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη φρίκη:
Ένα κοριτσάκι στην αγκαλιά του πατέρα του ανάμεσα στα συντρίμμια
Ένα κοριτσάκι στην αγκαλιά του πατέρα του ανάμεσα στα συντρίμμια
Παλαιστίνιοι μεταφέρουν με τα χέρια τους μια γυναίκα μετά τα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα
Διασώστης μεταφέρει στην αγκαλιά του ένα παιδί που έχει τραυματιστεί από τα πυρά
Μικρά παιδιά κλαίνε
Κηδεία ενός μικρού παιδιού που σκοτώθηκε από τα πυρά του Ισραήλ – Το κουβαλάνε τυλιγμένο σε λευκό σεντόνι
Άνθρωποι απελπισμένοι στους δρόμους
Τι σημαίνει ο «ολικός αποκλεισμός» της Γάζας από το Ισραήλ
Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι σταματά την υδροδότηση του θύλακα με τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους ενώ ήδη από χτες έχουν απαγορεύει οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων.
«Η απόφαση για αποκλεισμό της Γάζας θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο», τονίζει o αναλυτής άμυνας και ασφάλειας του Sky News, Michael Clarke, εξηγώντας τι σημαίνει η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.
Και συνεχίζει: «Οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν από τη Γάζα το 2005. Την κατέλαβαν το 1967. Εκεί υπήρχαν ισραηλινοί οικισμοί. Διέλυσαν τους οικισμούς πολύ θεατρικά, αλλά απομακρύνθηκαν και μονομερώς οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν… για να δουν αν θα μπορούσαν, να δημιουργήσουν μια καλύτερη κατάσταση».
Αλλά φρόντισαν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γάζας και του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων της Γάζας στις ακτές, επισημαίνει ο Clarke. «Έτσι, ελέγχουν όλη την ηλεκτρική ενέργεια της Γάζας, την παροχή τροφίμων και νερού. Και έτσι έχουν τη δυνατότητα να την κλείσουν εντελώς, κάτι που τώρα είπαν ότι θα κάνουν», τονίζει.
Όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας του Sky News, «η Γάζα κρατήθηκε ζωντανή επί χρόνια με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ και κρατών όπως το Κατάρ, που έβαλαν ειδικά χρήματα σε έργα αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς».
«Οπότε τα χρήματά τους είναι αυτά που κράτησαν τη Γάζα ζωντανή. Θέλω να πω, η Γάζα δεν είναι βιώσιμη από καμία άλλη άποψη εκτός από την ξένη βοήθεια. Έτσι, μπορεί να απομονωθεί εντελώς έτσι και να προκαλέσει τεράστια δυστυχία. Αυτό που υποψιάζομαι ότι συμβαίνει είναι ότι οι Ισραηλινοί το βλέπουν αυτό ως την πρώτη βολή στην προσπάθειά τους να βγάλουν έξω τους ομήρους τους», καταλήγει.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου