ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Δημόσιο: Αξιολόγηση, φρένο στα ρουσφέτια – Τέλος οι «ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ» από τα Δ.Σ. νοσοκομείων


Αυξημένες απαιτήσεις, αυστηρά ελάχιστα προσόντα, τεστ δεξιοτήτων, συμβόλαια απόδοσης περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και τα νοσοκομείαποκατάσταση της λογικής επιχειρεί να φέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την επιλογή διοικήσεων φορέων του Δημοσίου. 
Θεσμοθετείται συγκεκριμένη διαδικασία για την πρόσληψη των διοικήσεων και καθορίζεται στοχοθεσία και σύστημα αξιολόγησης. 
Προβλέπεται επίσης αύξηση της θητείας τους από 3 έτη που είναι σήμερα σε 4, ώστε να υπάρχει χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου. 
Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αφορά 600 θέσεις ευθύνης σε φορείς του Δημοσίου. 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο ώστε να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. 
Στην παρουσίαση του νομοσχεδίου, χθες, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μίλησε για την καθιέρωση ενός νέου συστήματος διοίκησης, «σύγχρονου και αποτελεσματικού, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής».

Οι φορείς του Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: στην ομάδα Α περιλαμβάνονται τα νομικά πρόσωπα των οποίων οι αρμοδιότητες αφορούν όλη την Ελλάδα, όπως ο ΕΟΦ, ο ΕΟΤ και οι επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας – περίπου 190 θέσεις. 

Στη Β ομάδα περιλαμβάνονται τα νομικά πρόσωπα των οποίων οι αρμοδιότητες έχουν ειδικό χαρακτήρα ή αφορούν συγκεκριμένη περιοχή της χώρας, όπως π.χ. τα αθλητικά κέντρα – περίπου 270 θέσεις. 

Στην ομάδα Γ περιλαμβάνονται τα δημόσια νοσοκομεία και οι διοικήσεις τους – περίπου 160 θέσεις.

Προσλήψεις στο Δημόσιο με τεχνητή νοημοσύνη


Σχέδιο νόμου προβλέπει αξιοκρατικά κριτήρια και εμπλοκή του ΑΣΕΠ στην επιλογή διοικήσεων φορέων του Δημοσίου.


Εως σήμερα η τακτική που ακολουθείται στην επιλογή διοικήσεων δημοσίων φορέων –θέσεις ευθύνης αλλά και καλά αμειβόμενες– είναι η επιλογή προσώπων από την εκάστοτε κυβέρνηση με κριτήρια κατά βούληση, κυρίως κομματικά ή ρουσφετολογικά και πάντως σε καμία περίπτωση αξιοκρατικά. 
Η ανάληψη της θέσης του αντιπροέδρου ενός νοσοκομείου από κάποιον ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις που με όχημα την ασυδοσία των πολιτικών, άσχετοι, χωρίς τα κατάλληλα προσόντα άνθρωποι βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, κάθε εποπτεύον υπουργείο θα δημοσιεύει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης στη διοίκηση κατόπιν ελέγχου του ΑΣΕΠ. 
Οσοι υποβάλλουν αίτηση για τη θέση θα πρέπει να καταθέτουν και τα πιστοποιητικά τα οποία θα αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται: υποχρεωτικά πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, γνώση ξένης γλώσσας, 10 έτη εργασιακή εμπειρία, εκ των οποίων τα 5 τουλάχιστον σε συναφές με τη θέση αντικείμενο (6 έτη εφόσον πρόκειται για πρόσληψη σε τομέα τοπικής εμβέλειας, εκ των οποίων τα 3 σε συναφές αντικείμενο). 

Στη συνέχεια θα υποβάλλονται ψηφιακά σε τεστ δεξιοτήτων τα οποία θα «δημιουργήσει» το ΑΣΕΠ με βάση διεθνή πρότυπα. 
«Τα τεστ αυτά έχουν στόχο να διαγιγνώσκουν την ικανότητα διοίκησης και οργάνωσης ομάδων, εφόσον κάποιοι φορείς του Δημοσίου έχουν περισσότερο προσωπικό και από ένα υπουργείο», τονίζει στην «Κ» η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

 
 

Με βάση τα τυπικά κριτήρια και τα τεστ δεξιοτήτων θα επιλέγονται 7 άτομα, τα οποία στη συνέχεια θα περνούν από συνέντευξη από αντίστοιχες επιτροπές που θα δημιουργηθούν για κάθε ομάδα με την καθοδήγηση και συμμετοχή του ΑΣΕΠ. 

Στο τελικό στάδιο επιλογής σχεδιάζεται να φθάνουν 3 άτομα, εκ των οποίων θα επιλέγει ο αρμόδιος του φορέα υπουργός ποιος θα αναλάβει τη θέση. 

Οι επιλεγέντες θα υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης, ενώ σε ετήσια βάση θα κρίνονται όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του φορέα που διοικούν. 
Οσον αφορά τον τρόπο μοριοδότησης, προβλέπονται 800 μόρια για το τεστ δεξιοτήτων, 800 για τη συνέντευξη, 800 για την εμπειρία και 600 για τα τυπικά προσόντα. Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου δεν έγιναν γνωστοί οι μισθοί.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου