ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Δεσκάτη: Γιατί σκοτώνουν την Αρχαιότερη Βελανιδιά της Ευρώπης; - (εικόνες)

Σας στέλνω κάποιες σκέψεις και τις παρατηρήσεις μου μετά την πρόσφατη μου επίσκεψη στην Δεσκάτη Γρεβενών με αποκλειστικό σκοπό να δώ απο κοντά την Αρχαιότερη Βελανιδιά της Ευρώπης.

Επισκέφτηκα αυτό το "Μνημείο" της φύσης, όπως αναφέρει και η πινακίδα που έχει στηθεί από τον Δήμο Δεσκάτης, το περασμένο Σαββατοκύριακο και η Αιωνόβια αυτή Βελανιδιά ξεχώριζε από μακριά καθώς πλησιάζαμε με το αυτοκίνητο κατηφορίζοντας από την Δεσκάτη.

 
 
Μόνο όταν φτάσαμε αντιληφθήκαμε το μέγεθος της, αλλά δυστυχώς μετα το αρχικό δέος μόλις βρεθήκαμε κάτω από τα κλαδιά της, καταλάβαμε πώς αυτή η πινακίδα που έχει στηθεί ήταν ο μοναδικό πράγμα που έχουν κάνει οι αρχές για να την διατηρήσουν ζωντανή.

Το δέντρο όχι μόνο έχει αφεθεί στην τύχη τους, να παλέβει με τα προβλήματα "γήρατος" (κουφάλες, μύκητες κτλ) που αντιμετωπίζει, αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα λειτουργεί εναντίον του.
Πιο συγκεκριμένα:
  • Ο εργολάβος που έχει αναλάβει την διαπλάτυνση του δρόμου, "πάρκαρε" τον οδοστρωτήρα του κάτω από το δέντρο και έσπασε τα κλαδιά της.
  • Πιθανόν για το ίδιο έργο, θεώρησαν καλό να μαρκάρουν το δέντρο με κόκκινο σπρέι.
  • Μια πινακίδα, είναι καρφωμένη στο κορμό του δέντρου, μπετά στη βάση του, κτλ!
Γιατί;

Φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://photos.app.goo.gl/THiVZxL32XyptQ9C7 με δικαίωμα για ελεύθερη αναδημοσίευση.

Ο σκοπός αυτού του μηνύματος είναι μόνο να κάνω γνωστή κατάσταση, να ευαισθητοποιήσω τις αρχές ώστε να λάβουν μέτρα και παρατείνουν την ζωή αυτού του μνημείου της φύσης.
Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω καμία σχέση με την περιοχή δεν γνωρίζω τις τοπικές/ περιφερειακές αρχές, υποψηφίους κτλ, καθώς δεν θα ήθελα να παρεξηγηθεί ο σκοπός του μηνύματος μου.

Συμπτωματικά η επίσκεψη μου συνέπεσε την είδηση του βανδαλισμού ενός δέντρου 300 ετών στην Βρετανία. με https://www.iefimerida.gr/kosmos/bretania-bandaloi-ekopsan-emblimatiko-dentro-toy-rompen-ton-dason

George Gounaris


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου