ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Rose Island: Το μικρότερο κράτος στον κόσμο – Μια αληθινή ιστορία - Στο όχι και τόσο μακρινό 1968, ένας άνθρωπος έκανε το όνειρο του πραγματικότητα


Μερικές φορές νομίζεις ότι γνωρίζεις καλά ένα μέρος αλλά μετά ξεπετάγεται μια ιστορία που σε αφήνει άφωνο.
Όπως αυτή, μια περίεργη αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε επί αρκετές εβδομάδες στη θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών του Ρίμινι, αλλά εξακολουθεί να είναι άγνωστη σε πολλούς (εκτός αν έχετε δει την πρόσφατη ταινία του Netflix- The Rose Island).
Ανεξάρτητο κράτος 400 τετραγωνικών μέτρων

Στο όχι και τόσο μακρινό 1968, μια χρονιά που πυροδότησε πολιτικά κινήματα διαμαρτυρίας στην Ιταλία και αλλού στην Ευρώπη, ένας άνθρωπος έκανε το όνειρο του πραγματικότητα, όπως αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα travelemiliaromagna.

Για την ακρίβεια, την 1η Μαΐου 1968 , μία κατασκευή 400 τ.μ. χτισμένη πάνω στο νερό, 6,27 ναυτικά μίλια από την ακτή και μόλις 500 μέτρα έξω από τα ιταλικά εθνικά ύδατα, ανακηρύχθηκε ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

Αυτή η τεχνητή πλατφόρμα προοριζόταν ως ένα είδος ουτοπίας κατά τον Τόμας Μορ – ένα πρότυπο, ελεύθερο μικρο-εθνος αποκομμένο από το ιταλικό κράτος.

Είχε τη δική του σημαία, το δικό του νόμισμα (τον Μύλο), τα δικά του γραμματόσημα και ακόμη και τη δική του επίσημη γλώσσα, την Εσπεράντο.

Ο Μορ ήταν το πνευματικό παιδί του Giorgio Rosa, ενός μηχανικού από την Μπολόνια, χάρη στον οποίο αγάπησε την τέχνη των κατασκευών.

Στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα κράτος εντελώς ανεξάρτητο από την Ιταλία. Είχε το δικό του φορολογικό σύστημα (όπως ο Άγιος Μαρίνος) και είχε ως σκοπό να αυτοχρηματοδοτούνταν μέσω των εστιατορίων και των καταστημάτων αναμνηστικών που θα άνοιγαν για τους τουρίστες που έφταναν από το Ρίμινι.

 
 

Σύντομα η ιστορία έγινε πρωτοσέλιδο των εφημερίδων. Οι φήμες έλεγαν ότι το νησί ήταν παράδεισος για κάθε είδους παράνομη διασκέδαση, κυρίως του τζόγου.

Μερικοί έλεγαν ότι ήταν το κέντρο ενός διεθνούς κυκλώματος κατασκόπων, ενώ κάποιοι άλλοι πίστευαν ότι ήταν βάση σοβιετικών υποβρυχίων.
Ο επίλογος

Παρόλο που δεν βρέθηκαν ποτέ αποδείξεις για τίποτα από όλα αυτά, το όνειρο δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Ούτε δύο μήνες μετά την επίσημη ανακήρυξη του, το λιμενικό και η οικονομική αστυνομία περικύκλωσαν το νησί στις 25 Ιουνίου 1968.

Τον Φεβρουάριο του 1969, δύτες του ιταλικού ναυτικού άρχισαν τις εργασίες για την κατεδάφισή του, χρησιμοποιώντας αρκετά κιλά εκρηκτικών. Αλλά το Rose Island δεν καταστράφηκε ολοσχερώς ούτε από μια δεύτερη έκρηξη και τελικά βυθίστηκε ξαφνικά λίγες ημέρες αργότερα εξαιτίας μιας καταιγίδας.

Και κάπως έτσι, τελείωσε το «πείραμα της ελευθερίας». Πρόκειται για μια ιστορία που λίγοι γνώριζαν μέχρι το 2020, όταν την έφερε στο φως της δημοσιότητας το Netflix μέσω της ομώνυμης ταινίας.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου