Ως γνωστόν ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας καθιστά υποχρεωτική τη χρήση ζώνης ασφαλείας σε εκείνα τα οχήματα που οφείλουν να εφοδιάζονται με το συγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης.
Μάλιστα η υποχρέωση αυτή δεν αφορά μόνο τον οδηγό ενός οχήματος αλλά και τους επιβάτες, ανεξάρτητα από το κάθισμα το οποίο καταλαμβάνουν.
Μπορεί, λοιπόν, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό να επιφέρει ένα ιδιαίτερα βαρύ πρόστιμο (βλέπε 350 ευρώ) και να προβλέπει την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες, ωστόσο, και οι υπόλοιποι επιβάτες τιμωρούνται αν και εφόσον ακολουθήσουν την ίδια τακτική.
Το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιβάτες που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας είναι 100 ευρώ και βεβαιώνεται στον ίδιο τον επιβάτη, ο οποίος αυτομάτως αναλαμβάνει και την υποχρέωση της καταβολής του.
Στη μοναδική περίπτωση που το πρόστιμο για τη μη χρήση ζώνης από τους επιβάτες βαραίνει τον οδηγό είναι εκείνη που ένας ή περισσότεροι επιβάτες δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Πέρα, βέβαια, από το προβλεπόμενο πρόστιμο για κάθε έναν από τους επιβάτες που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας, η συνήθεια αυτή μπορεί να αποβεί, για τους προφανείς λόγους, μοιραία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης ένας επιβάτης μπορεί να προσκρούσει με δύναμη στο μπροστινό κάθισμα, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού ή του συνοδηγού, ακόμα κι αν ο τελευταίος κάνει χρήση της ζώνης ασφαλείας.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές προχώρησαν στην τοποθέτηση αισθητήρων σε όλες τις θέσεις των επιβατών, επιβάλλοντας έστω και δια της πλαγίας οδού τη χρήση ζωνών ασφαλείας τόσο στην μπροστινή όσο και στην πίσω σειρά καθισμάτων.
carandmotor.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου