ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Δυτ. Μακεδονία: Αισιοδοξία ότι δεν χαθεί κανένα ευρώ από το ΕΣΠΑ 2020-2023

 «Μπορώ να βεβαιώσω με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας, όπως άλλωστε για κανένα άλλο επιχειρησιακό

πρόγραμμα της προγραμματικής περιόδου 2020 -2023 που ολοκληρώνεται 31 Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους».

Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτριος Σκάλκος, κατά την επίσκεψη του στην Περιφέρεια και στην Διαχειριστική Αρχή, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.


 
 

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η προγραμματική περίοδος του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, των έργων που είναι σε εξέλιξη, όσων έχουν δρομολογηθεί, με τον κ. Σκάλκο να επισημαίνει τον ρόλο των κοινοτικών πόρων στην Περιφερειακή ανάπτυξη και την μεγάλη πρόκληση λίγο πριν το κλείσιμο όλων των τομεακών προγραμμάτων.

«Σε κάθε επίσκεψή μας – τόνισε – τόσο για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και για μένα έχει γίνει κατανοητό ο ρόλος που παίζουν οι κοινοτικοί πόροι στην Περιφερειακή ανάπτυξη και εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα πω ότι πραγματικά πως χρειάζεται μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση στις Περιφέρειες της χώρας για να καλυφθούν οι ειδικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε «στην άψογη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας», υπογραμμίζοντας ότι από την πολύ χαμηλή απορροφητικότητα της τάξης του 17%, σε απόλυτους αριθμούς μόλις 54 εκατομμύρια, ουσιαστικά στην εκκίνηση του προγράμματος, χωρίς καμία αιχμή για την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, καθώς τα έργα ήταν μεταφερόμενα και μόλις ξεκινούσε η νέα προγραμματική περίοδος.

Ο κ. Σκάλκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην νέα προγραμματική περιόδου για την Δυτική Μακεδονία κάνοντας λόγο για σημαντικά κονδύλια καθώς θα αξιοποιηθούν συνολικά 400 εκατομμύρια μαζί με το 1,6 δις συνολικά του προγράμματος μετάβασης με την συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας να είναι σε πλεονεκτική θέση.

Σήμερα έχουμε μπροστά μας την μεγάλη πρόκληση του κλεισίματος του προγράμματος κατέληξε ο Γενικός Γραματέας, δηλώνοντας αισιόδοξος και για την επόμενη προγραμματική περίοδο τονίζοντας χαρακτηριστικά «Θα έλεγα προσδοκούμε ότι έχουμε και το παράδοξο φαινόμενο να έχουμε στη διάθεση μας τόσους πολλούς πόρους που να αγωνιζόμαστε να βρούμε ώριμα έργα. Σε κάθε περίπτωση όμως είμαι βέβαιος ότι αν κάνουμε αυτή τη συζήτηση στο τέλος της επόμενης προγραμματικής περιόδου οποίο κάθονται σε αυτές τις καρέκλες έχουν να διηγηθούν την ίδια όμορφη ιστορία όπως και αυτό που συζητούμε σήμερα».

Ο κ. Σκάλκος τόνισε πως το ΠΕΠ 2020 -2023 θα κλείσει με 100% απορροφητικότητα. Έκανε αναφορά και στα έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπως η σήραγγα της Κλεισούρας που θα ολοκληρωθεί το 2026, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όπως είπε, σημειώνοντας ότι προχωρά η υλοποίηση της, αναφέρθηκε ακόμα, στην νέα Πτέρυγα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και στις ενέργειες που γίνονται στα δημόσια κτήρια καθώς και στην μεγάλη βοήθεια που δόθηκε στις επιχειρήσεις της περιφέρειας για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις και την απασχόληση, την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας.


 
 

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ευχαρίστησε τον κ. Σκάλκο για την αγαστή συνεργασία την περίοδο των 4 χρόνων την οποία χαρακτήρισε γόνιμη και εποικοδομητική κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αναφερόμενος στην πανδημία αλλά και στην απολιγνιτοποίση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέματα που δεν μας άφησαν σε ηρεμία ούτε την διαχειριστική αρχή αλλά και την περιφέρειά μας και κάτω από αυτές τις συνθήκες κληθήκαμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ξεκινώντας ως ουραγοί».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κασαπίδης το ΠΕΠ έκλεισε χωρίς καμία απώλεια δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του και ευχαρίστησε τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, των περιφερειακών ενοτήτων.

Δέσποινα Αμαραντίδου ΕΡΤ- ΚΟΖΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου