Η ασπιρίνη σχετίζεται εδώ και χρόνια με κάποια μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρκετών καρκίνων
του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολύ σοβαρών, όπως καρκίνοι του παγκρέατος και του ήπατος.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Cristina Bosetti (PhD), επικεφαλής της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου στο Ογκολογικό Τμήμα Mario Negri στο Μιλάνο, διαπίστωσαν ότι η τακτική χρήση ασπιρίνης, που ορίζεται ως η λήψη τουλάχιστον ενός ή δύο δισκίων την εβδομάδα, συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης των περισσότερων από αυτούς τους όγκους.
Συγκεκριμένα, η χρήση ασπιρίνης συνδέθηκε με 27% λιγότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, 33% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, 36% μειωμένου κινδύνου καρκίνου του στομάχου, 38% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος -χολής (πέντε μελέτες) και 22% καρκίνου του παγκρέατος (15 μελέτες).
Στην έρευνα επισημαίνεται ότι αν η τακτική χρήση ασπιρίνης στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών αυξηθεί από 25% σε 50% θα μπορούσαν να αποφευχθούν χιλιάδες θάνατοι ετησίως από τους καρκίνου του εντέρου, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος.
Φυσικά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες που να ενισχύσουν τα συμπεράσματα αυτά, ιδιαίτερα επειδή τα θετικά αποτελέσματα συσχετίστηκαν με υψηλές δόσεις ασπιρίνης, άνω των 325mg ημερησίως. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, «τα ευρήματά μας σχετικά με τον καρκίνο του εντέρου υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι υψηλότερες δόσεις ασπιρίνης σχετίζονται με μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου της νόσου. Ωστόσο, η επιλογή της δόσης θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τον πιθανό κίνδυνο αιμορραγιών στο στομάχι, που αυξάνεται με τις μεγάλες δόσεις ασπιρίνης.
Ασφαλώς, η λήψη ασπιρίνης για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου ή οποιουδήποτε άλλου καρκίνου, θα πρέπει να γίνεται μόνο σε συνεννόηση με γιατρό, ο οποίος μπορεί να λάβει υπόψη το ιατρικό προφίλ κάθε ατόμου. Αυτό περιλαμβάνει παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό κ.ά.
ygeiamou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου