ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Αυστηρότερο πλαίσιο για ενδοοικογενειακή βία, θεσπίζεται ακαταδίωκτο για επαγγελματίες που θα καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης

 

Σειρά καινοτόμων ρυθμίσεων με στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και κατ’ επέκταση τη προστασία του

θεσμού της οικογένειας, της ανηλικότητας και των θυμάτων, κυρίως γυναικών, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου το σχέδιο νόμου, υπό τον τίτλο «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».


 
 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις για τον Ποινικό Κώδικα, δημιουργούνται κατάλληλα υποστηρικτικά περιβάλλοντα για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που κατά βάση είναι γυναίκες, με την ενίσχυση των δημοσίων και ιδιωτικών δομών που θα τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας, θα συμπεριληφθεί κάθε μορφής βίας ή απειλής σε βάρος προσώπου που δέχεται τις υπηρεσίες  φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας στον οποίο ο δράστης εργάζεται.

Ακόμη, οι νέες διατάξεις προβλέπουν την υποχρέωση επαγγελματιών  (δασκάλων, καθηγητών, γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κ.ά) να προχωρούν σε καταγγελία όταν αντιλαμβάνονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι επαγγελματίες που θα αναφέρουν τέτοια περιστατικά θα προστατεύονται απόλυτα από τις σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις, αναφορές και πειθαρχικές διώξεις. «Αυτό που θα δώσει τη δυνατότητα αυτά τα θέματα να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη είναι ότι με τη νομοθεσία αυτή κατοχυρώνουμε το απόλυτο ακαταδίωκτο στους επαγγελματίες που λαμβάνουν γνώση τέτοιων περιστατικών και που τώρα διστάζουν να τα αναφέρουν γιατί μπορεί να φοβούνται ότι θα γίνουν θύματα αντεκδίκησης» είπε ο σχετικά ο κ. Φλωρίδης.


 
 

Τέλος, για το μείζον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας οι νέες διατάξεις προβλέπουν τον  εμπλουτισμό των υφιστάμενων δικονομικών μέσων καταναγκασμού που χρησιμοποιούν οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές για την προστασία του θύματος και την πρόληψη υποτροπής του δράστη.

lawandorder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου