ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Ο παγκόσμιος γίγαντας του πετρελαίου στρέφεται στο «λευκό χρυσό» -Αυτή είναι η νέα επένδυση μαμούθ


«Βασιλιάς» του λιθίου επιθυμεί να γίνει η ExxonMobil, η οποία στρέφει το βλέμμα της στην εξόρυξη του μετάλλου που δίνει ζωή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
«Το λίθιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή μετάβαση, και η ExxonMobil έχει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο να προλειάνει το έδαφος για τον εξηλεκτρισμό». 
Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της ExxonMobil, Dan Ammann, ανακοίνωσε τα πλάνα της εταιρείας για την εξόρυξη λιθίου στο νοτιοδυτικό Αρκάνσας, μια περιοχή που είναι γνωστή για τις μεγάλες ποσότητες «λευκού χρυσού».

Όπως είχε γράψει το carandmotor.gr, το πρώτο βήμα του πετρελαϊκού κολοσσού είχε γίνει στις αρχές του 2023, όταν εξαγόρασε τα δικαιώματα για 120.000 στρέμματα γης στον σχηματισμό Smackover, στο νοτιοδυτικό Αρκάνσας.






Για την εξόρυξη λιθίου, η εταιρεία προχώρησε στη ίδρυση του εμπορικού σήματος “Mobi Lithium”, ενώ δεσμεύτηκε για μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το εξορυκτικό έργο και δημιουργία υψηλόμισθων θέσεων εργασίων.

Η ExxonMobil ανακοινωσε ότι θα χρησιμοποιήσει συμβατικές μεθόδους γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου για πρόσβαση στις δεξαμενές αλμυρού νερού που είναι πλούσιες σε λίθιο, περίπου 10.000 πόδια κάτω από το έδαφος.

Στη συνέχεια θα στραφεί στην τεχνολογία άμεσης εξαγωγής λιθίου (DLE) για να διαχωρίσει το αλμυρό νερό από το λίθιο, με το τελευταίο να αξιοποιείται στην κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου που -μεταξύ άλλων- αποτελούν το βασικό εξάρτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στόχος του πετρελαϊκού γίγαντα είναι η παραγωγή να ξεκινήσει το 2027, θέτοντας ως στόχο να προμηθεύει με λίθιο πάνω από 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα ανά έτος, και να κυριαρχήσει στον κλάδο έως το 2030.

 
 



Οι αναλυτές της χρηματοοικονομικής εταιρείας TD Cowen εκτιμούν ότι ο στόχος της θα απαιτούσε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για την παροχή 50.000 τόνων, όγκος που θα μπορούσε να δημιουργήσει 800.000.000 πιθανή ρευστότητα.

Από τη μεριά του, ο Dan Ammann, δεν αποκάλυψε τα ποσά που προτίθεται να επενδύσει η εταιρεία στον κλάδο του λιθίου, ή πότε εκτιμάται ότι θα καταγραφούν κέρδη.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ανταγωνιστές της εταιρείας, όπως η BP και η Shell έχουν επενδύσει σε δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με την Deloitte να προβλέπει ότι οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο χώρο προϊόντος του χρόνου θα αυξάνονται. Η δραστηριοποίηση, ωστόσο, της ExxonMobil στον τομέα της παροχής υπηρεσιών φόρτισης δεν ενδιαφέρει, τουλάχιστον προσώρας, τον πρόεδρό της.

carandmotor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου