ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Τα καλύτερα τυριά του κόσμου: Το ελληνικό τυρί που βρέθηκε στη δεκάδα


Αυτό είναι το ελληνικό τυρί που κέρδισε μια θέση στη λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα τυριά του κόσμου.

Κυκλοφόρησε η λίστα του Taste Atlas 2023 με τα καλύτερα τυριά του κόσμου, τα οποία επιλέγονται από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας κάθε χρόνο.


Το Taste Atlas είναι μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια γευσιγνωσίας, που αφορά τις κουζίνες όλου του πλανήτη. Οι χρήστες έχουν καταχωρήσει πάνω από 10.000 τοπικά πιάτα, υλικά και ποτά από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ κάθε χρόνο κυκλοφορούν διάφορες λίστες, όπως «Οι καλύτερες Κουζίνες στον κόσμο» και «Τα καλύτερα παραδοσιακά πιάτα στον κόσμο».


Μια από τις δημοφιλέστερες λίστες του Taste Atlas είναι φυσικά η λίστα με τα καλύτερα τυριά στον πλανήτη, στην οποία συνήθως κυριαρχούν τα ευρωπαϊκά τυριά και κυρίως τυριά από την Ιταλία και τη Γαλλία. Καμία έκπληξη, λοιπόν, δε μας προκάλεσε το γεγονός ότι τα 5 τυριά της κορυφαίας δεκάδας ήταν ιταλικά, και τα 3 γαλλικά.


Ωστόσο, μια θέση στην κατάταξη κατέκτησε και ένα ελληνικό τυρί, το οποίο πράγματι είναι διάσημο για την υπέροχη γεύση του, καθώς και το απαλό του άρωμα. Ο λόγος, φυσικά, για τη γραβιέρα Νάξου, η οποία βρέθηκε στην 7η θέση της λίστας.


Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της σελίδας:


«Αυτό το τυρί παράγεται στο κυκλαδίτικο νησί της Νάξου, εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο γάλα αγελάδας ή μια μείξη με πρόβειο γάλα και κατσικίσιο γάλα, με την περιεκτικότητα του δευτέρου να μην ξεπερνά ποτέ το 20%. Έχει έναν λεπτό φλοιό και ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο, συμπαγές εσωτερικό, γεμάτο με μικρές τρύπες. Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό τυρί με αναζωογονητική γεύση και ελαφρύ άρωμα. Η περιεκτικότητά της σε υγρασία δεν ξεπερνά το 38%, ενώ η περιεκτικότητα σε λίπος είναι τουλάχιστον 40%. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τυριού προέρχεται από τα ζωντανά που έχουν μεγαλώσει στο νησί, τα οποία τρέφονται με την τοπική χλωρίδα, η οποία δίνει στο τυρί αυτή την ξεχωριστή, χαρακτηριστική του γεύση».


Σημειώνουμε ότι για το διαγωνισμό καταχωρήθηκαν συνολικά 35.895 διαφορετικά τυριά από τους χρήστες, με τους συντελεστές του Taste Atlas να αναγνωρίζουν εν τέλει 23.863 από αυτές τις «συμμετοχές» ως έγκυρες.


Όσον αφορά την κατάταξη, τα καλύτερα τυριά τα ψηφίζουν οι χιλιάδες χρήστες της εγκυκλοπαίδειας, εντούτοις το Taste Atlas τονίζει πως διαθέτει μια σειρά μηχανισμών, προκειμένου να «αναγνωρίζει τους αληθινούς χρήστες και να αγνοεί τις ψήφους από ρομπότ, καθώς και τις ψήφους που δίνονται με βάση εθνικιστικά κριτήρια».


Taste Atlas – Η λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου για το 2023:

10. Comté, Γαλλία




 

 

9. Reblochon, Γαλλία


8. Grana Padano, Ιταλία


7. Graviera Naxou, Ελλάδα


6. Saint-André, Γαλλία


5. Queijo Serra da Estrela, Πορτογαλία


4. Mozzarella di Bufala Campana, Ιταλία


3. Stracchino di Crescenza, Ιταλία


2. Burrata, Ιταλία


1. Parmigiano Reggiano, Ιταλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου