ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Αυτά είναι τα πρόστιμα με τα οποία κινδυνεύει ο συνοδηγός στο αυτοκίνητο -Τι πρέπει να προσέχει


Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων για τα λάθη πίσω από το τιμόνι τιμωρείται ο οδηγός. Υπό συνθήκες, ωστόσο, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη και ο συνοδηγός.

Με τσουχτερά πρόστιμα τιμωρούνται οι οδηγοί που παραβαίνουν τις διατάξεις του ΚΟΚ, υπονομεύοντας την οδική ασφάλεια, και αποτελούν αιτία πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

 
 

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, το χέρι στην τσέπη ενδέχεται να βάλει όχι μόνο αυτός που κάθεται πίσω από το τιμόνι, αλλά και ο συνοδηγός ή κάποιος που κάθεται στα πίσω καθίσματα. Ακολουθούν οι περιτπώσεις:

Χρήση ζώνη ασφαλείας


Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες (παρ. 5 Άρθρου 12 ΚΟΚ), μιας και αυτές αποτελούν τον κατεχοξήν μηχανισμό που προστατεύει σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.



Ο οδηγός που δεν φοράει ζώνη τιμωρείται με πρόστιμο 350 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, από τον βεβαιούντα την παράβαση για 10 ημέρες.

Παράλληλα, ο νόμος παρουσιάζεται αυστηρός και με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες καθώς στην περίπτωση μη χρήσης ζώνης ασφάλειας έκαστος τιμωρείται και καλείται να πληρώσει διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο


Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο, το κάπνισμα στο ΙΧ επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι στο όχημα δεν επιβαίνει παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών. 





Σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει, ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται στα 3.000 ευρώ αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης.

Συνοδευόμενη οδήγηση

Ως γνωστόν εδώ και λίγα χρόνια καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η συνοδευόμενη οδήγηση, δηλαδή επιτράπηκε σε ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους να λαμβάνουν μέρος στην θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, ως υποψήφιοι οδηγοί για την Β΄ κατηγορία άδειας οδήγησης (ΙΧ αυτοκίνητο) και να δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση της σχετικής άδειας.

Εφόσον επιτύχουν στις εξετάσεις τους παρέχεται το δικαίωμα να οδηγούν, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση θα παρευρίσκεται και έτερο πρόσωπο μεγαλύτερης ηλικίας, που θα έχει και ο ίδιος άδεια οδήγησης και θα πληροί κάποιες προϋποθέσεις.

 
 



Αυτό, ωστόσο, που θα πρέπει να ξεχνά ο συνοδός είναι ότι δεν έχει διακοσμητικό ρόλο, μιας και πρέπει να επιβλέπει και να νουθετεί τον ανήλικο οδηγό.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο ανήλικος οδηγός υποπέσει σε οδική παράβαση, πέρα από τον ίδιο, τιμωρείται με την ίδια ποινή και ο συνοδηγός.

Αν για παράδειγμα ο οδηγός δεν σταματήσει σε STOP, με πρόστιμο 700 ευρώ θα τιμωρηθεί και ο συνοδός. 

 carandmotor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου