Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα: Έχει το πιο αργό και ακριβό internet σε ολόκληρη την Ευρώπη!

 

Αρνητική πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα, καθώς παρά τα μεγάλα ποσά που έχουν επενδυθεί στη ψηφιοποίηση της χώρας εξακολουθεί να έχει τις

πιο χαμηλές ταχύτητες στο internet.

Αρνητική «πρωτιά» της Ελλάδας: Η χώρα μας έχει το πιο ακριβό γρήγορο ίντερνετ στην Ευρώπη.


Το ρεπορτάζ της Κατερίνας Τσαμούρη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star είναι αποκαλυπτικό.   


Στο ερώτημα αν κάνουμε αρκετά για τα παιδιά μας και αν θα μπορέσουν αύριο-μεθαύριο να ακολουθήσουν την ψηφιακή επανάσταση στους ρυθμούς της οποίας «τρέχει» ο πλανήτης η απάντηση είναι ότι χωρίς πρόσβαση στο γρήγορο διαδίκτυο, οι γνώσεις και η σφαιρική τους εκπαίδευση θα υποστούν πλήγμα. Ενώ οι Ευρωπαίοι συνομήλικοί τους θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να κατανοήσουν τον νέο ψηφιακό κόσμο, τα ελληνόπουλα θα μείνουν πίσω…  

Το πιο αργό ίντερνετ στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα 

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλο «άνοιγμα» στον κόσμο της ψηφιοποίησης. Εξακολουθεί, ωστόσο, να έχει το πιο αργό Internet στην Ευρώπη, επειδή στη χώρα μας το γρήγορο είναι εξαιρετικά ακριβό. Αυτό αναφέρουν έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Έλληνας χρήστης που θέλει γρήγορο ίντερνετ πληρώνει πολλά χρήματα για αυτό κι εν τέλει συμβιβάζεται με… λίγα Mbps!  

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), τον δείκτη που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παρακολουθεί την ψηφιακή πρόοδο των κρατών-μελών, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στις χώρες όσον αφορά το ποσοστό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν ταχύτητες σταθερού internet πάνω από 100 Mbps!  

Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε η τελευταία αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα εξακολουθεί να στερείται συνολικής στρατηγικής για την ευθυγράμμιση των επενδύσεων και των πρωτοβουλιών με τον στόχο της ψηφιακής δεκαετίας 2030 για συνδεσιμότητα Gigabit για όλους. Το σχέδιό της υπολείπεται του στόχου της ψηφιακής δεκαετίας για καθολικές ταχύτητες Gigabit έως το 2030.


 
 

Την διαπίστωση επιβεβαίωσε και η εταιρεία μετρήσεων OpenSignal που κατέληξε στο ότι η μέση ταχύτητα στην Ελλάδα είναι μόλις 36.5 Mbps. Όταν στην Γαλλία είναι… 121! Ή στην συγκρίσιμη Πορτογαλία, χώρα που έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα, είναι… 93,1.  

«Τώρα βρίσκεται σε μια θέση όπου έχουν αρχίσει και γίνονται επενδύσεις σε οπτική ίνα, αλλά είναι πολύ πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο λόγος που άργησε η Ελλάδα είναι γιατί δεν υπήρχε ανταγωνισμός στην κάλυψη των δικτύων σε άλλες χώρες της Ευρώπης συνήθως υπάρχει ανταγωνισμός» δηλώνει ο Γιώργος Χούπης,  Director στην Frontier Economics 

 «Αγκάθι» οι τιμές    

 «Αγκάθι», λοιπόν, που στέκεται εμπόδιο στο ελληνικό άλμα… οι τιμές.  

Η συγκριτική ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα «λέει» όλα. Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη για ταχύτητες πάνω από 100 Mbps. Ο λόγος που οι τιμές για τις ταχύτητες πάνω από 100 Mbps είναι τόσο υψηλές είναι απλός.   

Οι ρυθμισμένες τιμές χονδρικής άνω των 100 Mbps που ορίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι 57%,  με 210% υψηλότερες σε σχέση με αυτές που είναι χαμηλότερες των 100 Mbps!

Πολύ πιο ακριβές από τις ευρωπαϊκές οι χονδρικές τιμές ίντερνετ στην Ελλάδα   

«Κολλημένοι» στην εποχή του χαλκού   

Εξαιτίας αυτής της στρέβλωσης στις τιμές της χονδρικής, η χώρα μας παραμένει «καθηλωμένη» στην εποχή του χαλκού. Αυτήν την τεχνολογία χρησιμοποιούν τα περισσότερα ελληνικά σπίτια για την παροχή internet.  

Ενώ οι επενδύσεις σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι προχωρούν με γοργό ρυθμό από όλους τους παρόχους, μόνο ένα μικρό ποσοστό συνδρομητών έχουν την υπηρεσία αυτή εξαιτίας της στρέβλωσης στις τιμές χονδρικής.  

Και σε αυτό τον δείκτη η χώρα μας είναι τελευταία όπως παρουσιάζει ο ΟΟΣΑ και η ανεξάρτητη εταιρεία μετρήσεων Opens Signal.  

«Ο ρυθμιστής μπορεί να δώσει περισσότερη βαρύτητα τώρα και μελλοντικά στη διείσδυση. Εκεί που υπάρχει οπτική ίνα να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν το προϊόν κι αυτό χρειάζεται σχετικά χαμηλότερες τιμές για υψηλότερες ταχύτητες» επισημαίνει ο κ. Χούπης. Στο ερώτημα αν μπορεί η χώρα μας να περάσει στο επόμενο «στάδιο», χωρίς υψηλή διείσδυση σε οπτική ίνα για το σπίτι, ο ίδιος απαντά: «Οπωσδήποτε χρειάζεται υψηλή διείσδυση, αλλά χρειάζεται και κάλυψη» προσθέτει.

Χαμηλή ταχύτητα, χαμηλή ποιότητα  

Ούσα κολλημένη στην εποχή του χαλκού, η χώρα μας δε χάνει μόνο στο θέμα ταχύτητα, αλλά και στον παράγοντα ποιότητα.  


 

 
Η Ελλάδα κατατάσσεται και πάλι τελευταία με πολύ μεγάλη διαφορά -σχεδόν 20 ποσοστιαίων μονάδων- από την προτελευταία χώρα. Η εταιρεία OpenSignal σημειώνει ότι μόνο ένας στους δύο ελέγχους πληρούν τα επιθυμητά όρια ποιότητας!  

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια πολιτική που να δίνει το κίνητρο στον καταναλωτή να περάσει στην οπτική ίνα, το οποίο σημαίνει σχετικά χαμηλότερες τιμές, για προϊόντα στην οπτική ίνα με σχετικά χαμηλότερες ταχύτητες» επισημαίνει ο κ. Χούπης.  

Αναπάντητα ερωτήματα στην Ελλάδα: Γιατί το γρήγορο ίντερνετ είναι τόσο ακριβό;  

Ωστόσο, εδώ προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα.

-Γιατί οι ρυθμιζόμενες τιμές χονδρικής άνω των 100 Mbps που ορίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι 57% έως 210% υψηλότερες από αυτές κάτω των 100 Mbps;  

-Γιατί δεν ακολουθούμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας; Μια χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου με πολλά κοινά με την Ελλάδα, κατέχει την 3η θέση στην ΕΕ σε ποσοστό νοικοκυριών και επιχειρήσεων με σταθερές ταχύτητες δικτύου άνω των 100 Mbps.  

Ο Μηνάς Καρατζόγλου, Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών ΕΕΤΤ, δηλώνει: «Αυτές οι τιμές έχουν προκύψει μετά από διαβούλευση στην αγορά και κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε διαδικασία επικαιροποίησης του μοντέλου, η οποία έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Το 2023 η τιμή για μια γραμμή χονδρικής VDSL στα 200 Mbps είναι 17% ακριβότερη από μια γραμμή 100 Mbps και στο FTTH η διαφορά αυτη ειναι 11%».

Βέβαια, η σύγκριση αυτή δεν είναι η κατάλληλη γιατί το 72% της χώρας έχει πρόσβαση σε λιγότερα από 50 Mbps.

Μελέτες δείχνουν τον αντίκτυπο μιας ψηφιοποιημένης κοινωνίας στην ικανότητά της να προσελκύει ξένες επενδύσεις και φυσικά… να αυξάνει τον πλούτο της!  

Σκεφτείτε μόνο τους ψηφιακούς νομάδες ή τους ανθρώπους που μπορούν να εργάζονται από παντού. Σε νησιά, σε απομονωμένα χωριά… παντού! Βασικό “δέλεαρ” για να τους προσεγγίσει μια χώρα είναι: το γρήγορο, αξιόπιστο και προσιτό διαδίκτυο.  

Εμπόδιο στην καινοτομία το αργό ίντερνετ  

Η αργή πρόοδος στη ψηφιοποίηση εμποδίζει περαιτέρω την καινοτομία. Αφήνει πίσω τους πολίτες και τη χώρα.

Ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ: Τι προβλέπει  

Ο Έλληνας έχει αργό ίντερνετ γιατί πρέπει να πληρώσει πολύ περισσότερο από τους άλλους ευρωπαίους πολίτες για το γρήγορο ιντερνετ.  Η φηφιακή ατζέντα της ΕΕ για το 2030 στοχεύει στην ευρυζωνικότητα: 1 Gbps για κάθε πολίτη!  Στόχο που η Ελλάδα πιθανότατα δε θα πετύχει, αν δεν προσαρμοστούν τα μοντέλα χονδρικής τιμολόγησης και δεν καταστούν προσιτά τα δίκτυα οπτικών ινών.  

Η Ελλάδα έχει όλα όσα χρειάζονται για να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά της. Μένει να δούμε αν και πότε θα κάνει η χώρα μας το… διαδικτυακό άλμα.  

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου