Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Με αυτούς τους 10 τρόπους υποκλέπτουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στα κινητά


Με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, οι τράπεζες ήταν αναγκασμένες να εκσυγχρονιστούν για να προσφέρουν στους πελάτες τους την καλύτερη εμπειρία χρήσης των υπηρεσιών τους. Ωστόσο μαζί με τις νέες τεχνολογίες έρχονται και πολλοί κίνδυνοι, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά σύνθετοι για να τους καταλάβει ο μέσος χρήστης.Οι πελάτες των τραπεζών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικότερα όταν έχουν συνδεδεμένους τους λογαριασμούς στα κινητά τους τηλέφωνα. Ακολουθούν οι δέκα πιο συχνοί τρόποι με τους οποίους οι επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να σας αποσπάσουν χρήματα.

1. Μηνύματα και κλήσεις που οι απατεώνες παριστάνουν ότι εκπροσωπούν την τράπεζά σας

Αυτός είναι ο πιο διαδομένες τρόπος απάτης. Οι απατεώνες θα υποστηρίξουν ότι ο τραπεζικός σας λογαριασμός είναι σε κίνδυνο και θα σας προτρέψουν να μεταφέρετε τα χρήματα σε έναν άλλο που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Φυσικά, πίσω από τον «ασφαλή» λογαριασμό θα κρύβονται εκείνοι και τα χρήματα σας θα χαθούν.
2. Σύνδεσμοι phishing μέσω email

Οι επιτήδειοι μπορεί να στείλουν email στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Αυτά τα μηνύματα μπορεί να μοιάζει αρκετά με αυτά που λαμβάνεται από την τράπεζά σας καθώς μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα και τα επίσημα λογότυπα.

Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί χρήστες λαμβάνουν «μολυσμένα» λινκς με το όνομα άλλων εταιρειών και όχι μόνο τραπεζών. Για παράδειγμα έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς μηνύματα που αναφέρουν ότι ένας χρήστης έχει πρόβλημα με την πληρωμή της συνδρομής του στο Netflix.

3. Κλοπή και παραβίαση του κινητού τηλεφώνου

Αν κάποιος σας έχει κλέψει το κινητό τηλέφωνο θα μπορούσε να πληρώνει ανέπαφα με αυτό χρησιμοποιώντας την τεχνολογία NFC που υπάρχει πλέον σε όλα τα σύγχρονα smartphones. Η πιο απλή λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να έχετε ενεργοποιημένο τον κωδικό πρόσβασης για ξεκλείδωμα του κινητού.
4. Ψεύτικες εφαρμογές για κινητά

Σε αυτή την περίπτωση οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο ποιες εφαρμογές κατεβάζουν στο κινητό τους καθώς μπορεί να πέσουν πάνω σε ένα παραπλανητικό App. Μια έρευνα του FBI το 2020 ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 65.000 εφαρμογές που παριστάνουν ότι είναι οι επίσημες των τραπεζών.
5. Κακόβουλο λογισμικό «κρυμμένο» σε άλλες εφαρμογές

Ακόμα και αν κάποιος δεν έχει κατεβάσει μια παραπλανητική εφαρμογή μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένος. Οι χάκερς μολύνουν τρίτες εφαρμογές και αποθηκεύουν στοιχεία και πληροφορίες μέσα από το κινητό σας, αποσκοπώντας στα τραπεζικά στοιχεία.

Οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο ποιες εφαρμογές κατεβάζουν και πια QR επιλέγουν να σκανάρουν σε δημόσιους χώρους.

6. Τα κακόβουλα λογισμικά «Trojan»

Τα κακόβουλα προγράμματα «Trojan» μπορεί να μολύνουν ακόμα και αξιόπιστες εφαρμογές κάνοντας της να μην καταλαβαίνουν ότι δεν πραγματοποιείτε εσείς κάποιες συναλλαγές.
7. Πλαστές ηλεκτρονικές επιταγές

Οι πλαστές επιταγές είναι μια από τις παλαιότερες τραπεζικές απάτες. Η εξαργύρωση τους έχει γίνει πιο εύκολη, χάρις στις καταθέσεις επιταγών μέσω κινητού τηλεφώνου. Αυτή η απάτη είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη επειδή οι πλαστές επιταγές μοιάζουν υπερβολικά με τις πραγματικές.
8. Μολυσμένες SIM που παίρνουν τον έλεγχο του κινητού σας

Η είσοδος μιας κάρτας SIM στο κινητό σας μπορεί να φαντάζει αθώα αλλά μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους. Αν η κάρτα SIM είναι μολυσμένη τότε μπορεί μέχρι και να πάρει τον έλεγχο της συσκευής.

Οι χρήστες θα πρέπει να λαμβάνουν κάρτες SIM μόνο από τα επίσημα καταστήματα των παρόχων τους. Μια πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν η χρήση της eSΙΜ που πλέον είναι διαθέσιμη σε όλο και περισσότερες χώρες.
9.Επιθέσεις μέσω Wifi

 
 

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί πολλές επιθέσεις που γίνονται όταν μια συσκευή συνδέεται σε ένα μολυσμένο wifi. Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν να συνδέονται σε δημόσια δίκτυα χωρίς ασφάλεια.
10. Προσωπικά τραπεζικά στοιχεία διαθέσιμα προς πώληση στο Dark Web

Αν πέσετε θύμα μιας από τις παραπάνω απάτες, υπάρχει ο κίνδυνος τα στοιχεία σας να είναι διαθέσιμα προς πώληση στο Dark Web και χιλιάδες άλλοι απατεώνες να μπορούν να τα αγοράσουν. Τα στοιχεία μπορεί να είναι τραπεζικοί κωδικοί ή αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης.


economistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου