Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Αυτό το προϊόν είναι ανάρπαστο στην αγορά λίγο πριν τα Χριστούγεννα και το γιορτινό τραπέζι..


Ικανοποιητικές χαρακτηρίζονται σε σχέση με πέρσι οι τιμές του αρνιού και του κατσικιού στη χώρα, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αν και φέτος το ζωικό κεφάλαιο είναι σημαντικά μειωμένο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το κατσίκι σπάει το φράγμα των 8 ευρώ, με το αρνί να κυμαίνεται γύρω στα 7,5 ευρώ το κιλό. Την τιμητική του αυτές τις ημέρες έχει και το χοιρινό, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται φέτος στα 2,20-2,30 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι παραγωγοί, η αγοραστική κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν την έλευση των Χριστουγέννων, και τότε θα υπάρχει σαφής εικόνα. Οι τελευταίες ημέρες δείχνουν αυξημένη κίνηση λόγω και των εξαγωγών.

Αισιοδοξία στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, αυξημένη είναι η κίνηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα τέσσερα σφαγεία του Νομού Λάρισας, με τις σφαγές αμνοεριφίων να κυμαίνονται περί τις 7.500 ημερησίως. Εμπορικά, η κίνηση σχετίζεται με τις εξαγωγές κυρίως προς Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, ενώ οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται 20 λεπτά πιο αυξημένες από πέρυσι. Δηλαδή, 7,50 ευρώ/κιλό στο αρνί και 8,30-8,50 ευρώ/κιλό στο κατσίκι. Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Δημήτρη Μπαλούκα, και η ελληνική αγορά δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για την προμήθεια αμνοεριφίων.


 
 

Όπως εξηγεί ο 28χρονος κτηνοτρόφος από τα Καλύβια Ελασσόνας, «η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου και στις μη φυσιολογικές γέννες που προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αφετέρου γιατί από τη θεσσαλική αγορά το αρνί και το κατσίκι δεν λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εύκολα ή δύσκολα, τα περισσότερα νοικοκυριά θα προμηθευτούν αρνάκι ή κατσικάκι, έστω και σε μικρές ποσότητες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, κάνοντας λόγο για μια καλή ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά. «Μπορεί από τις πρόσφατες πλημμύρες να καταστράφηκε μία μεγάλη χοιροτροφική μονάδα στην Καρδίτσα και κάποιες άλλες να μετρούν απώλειες, ωστόσο υπήρχε μεγάλη προσφορά γενικά όλη τη χρονιά από τους παραγωγούς», αναφέρει. «Επίσης, το χοιρινό προτιμάται από τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά για το εορταστικό τραπέζι», συμπληρώνει.

Αυτήν τη στιγμή, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 2,10- 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ μία μικρή αύξηση που μπορεί να παρατηρηθεί ενόψει των γιορτών θα αποτελέσει σημαντική οικονομική ανάσα για τον κλάδο, δίχως όμως να λύσει τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα.

Ανάρπαστες οι γαλοπούλες

Ο Γιώργος Ζιώγας, Λαρισαίος παραγωγός πουλερικών και κτηνοτρόφος, αναφέρει ότι «η αγορά παραμένει μουδιασμένη ενόψει των γιορτών». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κίνηση δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ.

«Στις πλημμύρες χάθηκαν αρκετές γαλοπούλες, με αποτέλεσμα το προϊόν να είναι ανάρπαστο στην αγορά, άρα ο καταναλωτής θα το αγοράσει λίγο πιο ακριβά από πέρυσι. Στο κοτόπουλο, η επάρκεια είναι ικανοποιητική, για αυτό και η αγορά θυμίζει μια καθημερινή κατάσταση και όχι εορταστική», προσθέτει ο ίδιος. Και καταλήγει: «Συνήθως, το αγοραστικό ενδιαφέρον αυξάνεται μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Ελπίζουμε σε καλές συμφωνίες για να καλύψουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής».

Υποσχέσεις για καλές τιμές στα αμνοερίφια στη Θράκη

Την ίδια ώρα, κινητικότητα εμφανίζουν Αθηναίοι έμποροι για την αγορά αμνοεριφίων από τη Θράκη, όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς, καθώς τα ζώα είναι λιγότερα πανελλαδικά. Ο ίδιος έλαβε υπόσχεση για καλή τιμή, γιατί τα αρνιά είναι μειωμένα, αλλά περιμένει να έρθει ο έμπορος σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) για να το επιβεβαιώσει. Όπως σημειώνει, λόγω καύσωνα δεν είχαν εγκυμοσύνες τον Μάιο και τον Ιούνιο και οι γέννες θα ξεκινήσουν από τις 20 Δεκεμβρίου.

«Άλλες χρονιές είχαμε αρκετά αρνιά αυτή την περίοδο και στέλναμε στην Ιταλία και άλλες χώρες. Φέτος, δεν υπάρχουν αρκετά ζώα», εξηγεί. Προσθέτει, μάλιστα, ότι επειδή το Πάσχα αργεί (σ.σ. στις 5 Μαΐου), αρκετοί παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι προγραμμάτισαν να γεννήσουν τα ζώα τους μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Η τιμή φαίνεται να διαμορφώνεται στα 7-7,30 ευρώ το κιλό για το κρέας (σφάγιο) και 4-4,30 ευρώ για ζών βάρος, για αρνάκι γάλακτος. Ωστόσο, ο κ. Ψεμματάς προβληματίζεται για το αν η τιμή θα παραμείνει ψηλά όταν έρθει η ώρα για οριστικές συμφωνίες. «Μέχρι να “κλείσουν” τα αρνιά λένε άλλη τιμή κι όταν έρχονται να τα πάρουν αλλάζουν, ειδικά όταν βρίσκουν παραγωγούς σε οικονομική ανάγκη», λέει για τους εμπόρους.

Η τραγωδία στη Θεσσαλία, που μετρούσε το 1/3 των αμνοεριφίων της χώρας, αντανακλάται στην αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, το αν θα λειτουργήσει -και σε ποιον βαθμό- ευνοϊκά στην τιμή παραγωγού θα αποδειχθεί στην πληρωμή.

«Όσοι απομείναμε, προσπαθούμε να ισοφαρίσουμε τα έξοδα που κάναμε, τις επιδοτήσεις που δεν πήραμε, τα βοσκοτόπια που μας μείωσαν», σχολιάζει. Προσθέτει, επίσης, ότι ακόμη και αν εκείνοι απολαύσουν καλές τιμές, το πρόβλημα είναι ότι αυτές θα μετακυλιστούν άνισα στον καταναλωτή.

Όπως εκτιμά ο κ. Ψεμματάς, η τιμή θα κινηθεί στα 13-15 ευρώ το κιλό. Τέλος, σημειώνει ότι στη Ρουμανία τα αρνιά είναι πολύ ακριβά, για αυτό και οι έμποροι στρέφονται στους Έλληνες κτηνοτρόφους. Ο ίδιος υπολογίζει ότι από σήμερα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου τα αρνιά θα φορτωθούν (ζων βάρος) από την περιοχή με κατεύθυνση την Αθήνα και την Κόρινθο. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα κινηθεί εκτός Θράκης.

Ικανοποίηση στη Δυτική Ελλάδα

Σε ικανοποιητικά για τον παραγωγό επίπεδα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κυμαίνεται η τιμή του αρνιού και του κατσικιού στην Ηλεία. Σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο Φώτη Γιαννόπουλο, η τιμή παραγωγού φτάνει τα 7,5-8 ευρώ το κιλό.


 
 

Ωστόσο, στον αντίποδα, αξίζει να επισημανθεί πως το ζωικό κεφάλαιο είναι κατά πολύ μειωμένο, λόγω κυρίως των πολλών ασθενειών που προσβάλλουν τα κοπάδια. Μεγάλη ζήτηση, όπως μας λέει ο κ. Γιαννόπουλος, έχουν αυτές τις ημέρες οι προβατίνες, με την τιμή ζώντος βάρους για τον παραγωγό να φτάνει τα 2,5 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΔΣ της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας και πρόεδρος χοιροτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, Γεώργιος Χρήστου, αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν έχει «καθίσει» η αγορά, ωστόσο δεν αναμένονται εκπλήξεις σε σχέση με την τιμή που είναι σήμερα, δηλαδή στα 2,10 το κιλό ζώντος βάρους.

Τονίζει, επίσης, πως, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση του καταναλωτικού κοινού αναμένεται να ενταθεί την τελευταία εβδομάδα πριν από τις γιορτές και όχι το τελευταίο δεκαπενθήμερο, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Επάρκεια στην Πελοπόννησο

Επάρκεια τόσο σε αρνί όσο και σε κατσίκι αναμένεται να υπάρξει στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα με τις προβλέψεις των κτηνοτρόφων από τη Λακωνία και την Αργολίδα. Στη Λακωνία, ο κτηνοτρόφος Πέτρος Φούντας εξηγεί ότι τα πρόβατα έχουν μειωθεί αρκετά. «Έχουν πάει για το σφαγείο αρκετά που είναι για εξαγωγές, καθώς οι ξένοι προτιμούν τα μικρά, ενώ οι Έλληνες τα πιο βαριά. Πιστεύω, όμως, ότι όσα έχουν μείνει, θα καλύψουν τις ανάγκες των Χριστουγέννων».

Από 6,20 έως 6,30 ευρώ το μοσχαρίσιο κρέας

Για μικρή αύξηση στο μοσχαρίσιο κρέας κάνει λόγο και ο Νίκος Νταραρής, κτηνοτρόφος από τις Θερμοπύλες Φθιώτιδας. Ο ίδιος εκτρέφει αγελάδες και μοσχάρια ελευθέρας βοσκής, προερχόμενα από ντόπιες φυλές. Από τις αγελάδες που διαχειρίζεται, παίρνει τα μοσχάρια και μετά από 15 με 20 μήνες τα σφάζει για να τα πουλήσει στην αγορά. Το βάρος τους κυμαίνεται από 100 έως 170 κιλά για τα θηλυκά και για τα αρσενικά από 170 έως 350 κιλά. «Για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών, τα μοσχάρια μας τρέφονται αποκλειστικά με γάλα από τις μητέρες τους και το υπόλοιπο διάστημα κάνουμε χρήση των ζωοτροφών», σημειώνει. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, αναφέρει ότι αυτές κυμαίνονται από 6,20 έως 6,30 ευρώ το κιλό, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο έφθαναν τα 5,80 ευρώ το κιλό.

Όπως αναφέρει, οι περισσότεροι προτιμούν να διώχνουν τα μικρά, γιατί αν μείνουν δεν πωλούνται εύκολα και πάνε στη μισή τιμή. «Στη Λακωνία έχουμε περισσότερα κατσίκια και εκεί επενδύουν οι κτηνοτρόφοι. Η προβλεπόμενη τιμή είναι από 7,30 έως 8 ευρώ», προσθέτει.

Στην Αρκαδία, η κατάσταση δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφορές και ο κτηνοτρόφος Λάμπρος Δημητρακόπουλος αναφέρει ότι «για την εσωτερική κατανάλωση θα υπάρξει επάρκεια και οι τιμές που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής είναι 7 ευρώ για το αρνί και 8 για το κατσίκι. Οι προτιμήσεις στην περιοχή δίνουν προτεραιότητα στο αρνί. Στην Αρκαδία εκτρέφουμε κυρίως αρνιά και μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι θα είναι καλή χρονιά».

Αυξήσεις και στη Στερεά

Μικρότερη προσφορά κόκκινων κρεάτων, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, παρατηρείται στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η εικόνα αυτή παρουσιάζει μία τάση ανόδου σε όλα τα είδη κρεάτων που παράγονται στην περιοχή.


 
 

Σύμφωνα με τον Κωστή Αράπη, χοιροτρόφο από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, το ζων βάρος του χοιρινού κυμαίνεται στα 2,3 ευρώ το κιλό, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο έφθανε τα 2 ευρώ. Όπως υποστηρίζει ο τελευταίος, η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόνο το 20% με 25% και το υπόλοιπο ποσοστό κρέατος είναι εισαγόμενο. «Για να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή, θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις δικές μας μονάδες», υποστηρίζει ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο κόστος διατροφής των ζώων, ο ίδιος είπε ότι είναι μειωμένο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, όμως για εκείνον «το περσινό χάσιμο θα πρέπει να ισορροπηθεί για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ώστε να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για πραγματικά κέρδη».

Για μειωμένο κόστος στις ζωοτροφές κάνει λόγο και ο Γιώργος Κυριάκου, κτηνοτρόφος από την Κυρτώνη Φθιώτιδας. «Πέρυσι είχαμε φτάσει να αγοράζουμε το καλαμπόκι 40 λεπτά το κιλό και φέτος στα 26 λεπτά το κιλό», δηλώνει, επισημαίνοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αμνοεριφίων φεύγει για Ιταλία με 8 ευρώ το κιλό.

Σημαντικό, επίσης, για τον ίδιο είναι και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες από την παρουσία της ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα της Μαλεσίνας Φθιώτιδας. Ο νομός έχει τεθεί σε καραντίνα, με αποτέλεσμα οι σφαγές των ζώων να γίνονται σε άλλους νομούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο τον κτηνοτρόφο.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, λέει ότι κυμαίνονται από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό,αφήνοντας ένα μικρό εισόδημα στον κτηνοτρόφο λόγω και της μείωσης των ζωοτροφών για την τρέχουσα περίοδο.


Ρεπορτάζ: Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου