Το ραντεβού κλείστηκε στο κέντρο της Κοζάνης. Ο επιχειρηματίας που
δραστηριοποιείται στον χώρο των φωτοβολταϊκών πάνελ, όπως έχει καταγγείλει, λαμβάνει υποσχέσεις από τον Μάρτιο του 2022 ότι θα βελτιωθεί η θέση του στην αναπτυσσόμενη αγορά της Δυτικής Μακεδονίας. Κρατάει στα χέρια του το ποσό των 2.480 ευρώ, τα οποία υποτίθεται ότι θα καλύψουν το κόστος ενός παράβολου για επανεργοποίηση αίτησής του προκειμένου να αυξηθεί η ισχύς του ρεύματος που πουλάει στη ΔΕΗ. Τα χρήματα παραλαμβάνει ένας 50χρονος υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ. Έχουν όμως ήδη προσημειωθεί από τους αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που διερεύνησαν σε χρόνο ρεκόρ την υπόθεση.Η σκηνή που πληροφορήθηκε η Voria.gr έχει καταγραφεί στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την απάτη η οποία αποκαλύφτηκε στην Κοζάνη. Η ιστορία δεν φαίνεται να εξέπληξε πολλούς στη συγκεκριμένη ενεργειακή αγορά της Δυτικής Μακεδονίας. Στον χώρο των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων που αναπτύσσεται διαρκώς στην Κοζάνη «το θέμα είναι μεγάλο και αντίστοιχα μεγάλη η κομπίνα», όπως ακριβώς παρατήρησε πρώην στέλεχος της ΔΕΗ, το οποίο πλέον ενημερώνεται για τα πάρε δώσε. «Όπου υπάρχει γραφειοκρατία, υπάρχει και απάτη», συμπλήρωσε πρόσωπο που γνωρίζει καλά τις διαδικασίες.
Οι τρύπες των διαδικασιών
Η αγορά των φωτοβολταϊκών είναι πολύπαθη στην Ελλάδα. Πολλές υποθέσεις έχουν καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες για απάτη που συνδέεται με τη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων. Την περίοδο των πρώτων πάρκων επιτήδειοι υπόσχονταν άμεση ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο για χρηματοδότηση της επένδυσης. Εισέπρατταν χρήματα από τους υποψήφιους επενδυτές και εξαφανίζονταν. Σε άλλες υποθέσεις τα πάρκα παρ’ ότι πληρώθηκαν δεν στήθηκαν ποτέ, εταιρίες έπεσαν έξω και επιχειρηματίες έχασαν τα χρήματά τους. Τώρα το σύστημα θεσμοθέτησε κανόνες για να θωρακιστεί από τέτοιες περιπτώσεις απάτης. Όχι όμως εντελώς.
Το πρώην στέλεχος της ΔΕΗ μεταφέρει στη Voria.gr τον τρόπο με τον οποίο οι επιτήδειοι «τρυπούν» το σύστημα και θησαυρίζουν. Το σύστημα των αδειοδοτήσεων και συγκεκριμένα ποιος θα πάρει την άδεια και με ποια σειρά φαίνεται πως έχει θωρακιστεί. «Όταν πάρουν την άδεια στη συνέχεια οι επιχειρηματίες στήνουν το φωτοβολταϊκό πάρκο. Για να συνδεθεί αυτό στο δίκτυο πρέπει ο ΔΕΔΔΗΕ να στείλει τον εργολάβο, είτε να κάνει τη σύνδεση, είτε να στρώσει το δίκτυο. Δεν έχει χρονικό περιορισμό για το έργο. Όσο πιο γρήγορα συνδεθεί ο ιδιώτης τόσα περισσότερα χρήματα θα κερδίσει». Κι εκεί αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της προσπάθειας να βρεθεί ο κάθε επενδυτής στην καλή σειρά και να συνδεθεί το πάρκο στο δίκτυο. Αυτό ασφαλώς δεν αφορά τις εταιρίες κολοσσούς, αλλά μικρούς επιχειρηματίες που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να μπουν δειλά δειλά στην ενεργειακή αγορά, αξιοποιώντας κυρίως τη γη που διαθέτουν στην περιοχή.
Η άδεια της ισχύος
Με αυτόν τον τρόπο κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα οι δύο επιχειρηματίες, πατέρας και γιος 65 και 33 χρόνων, υποδεικνύοντας έναν 50χρονο υπάλληλο της ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος συνελήφθη. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν μπλέξει σε έναν δαίδαλο διαδικασιών στους οποίους τους οδήγησε ο κατηγορούμενος. Συγκεκριμένα τους ζητούσε χρήματα για διαδικασίες που σχετίζονταν με τα τρία φωτοβολταϊκά πάρκα που διαθέτουν. Πηγές έλεγαν ότι τους είχε υποσχεθεί πως έχει τη δυνατότητα αύξησης της ισχύος απορρόφησης ενέργειας από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που έδιναν χρήματα στον κατηγορούμενο, όπως τουλάχιστον είπαν. Μάλιστα έχουν προσκομίσει μία σειρά από έγγραφα για να επιβεβαιώσουν τις καταβολές χρημάτων που λένε ότι έκαναν.
Οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις όμως, για μία διαδικασία που χρηματοδοτούσαν με διάφορες αιτιολογίες, ήταν αυτές που προκάλεσε την αντίδραση των μηνυτών. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στη μήνυσή τους έδωσαν 528.761 ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ τελευταία τους ζήτησε τις 2.480 ευρώ για να καλύψουν δήθεν παράβολο επανεργοποίησης μίας αίτησής του. Κομβικό ρόλο στις διαδικασίες είχε, σύμφωνα με τη δικογραφία και ακόμη ένα πρόσωπο, με τον οποίο τα θύματα μίλησαν στο τηλέφωνο, ποτέ όμως δεν συνάντησαν. Παρουσιαζόταν ως περιφερειάρχης του ΔΕΔΔΗΕ και διαβεβαίωνε ότι θα επιλυθεί το ζήτημά τους με την παρέμβαση του 50χρονου υπαλλήλου, πάντα όμως προφασίζονταν διάφορες αιτιολογίες για να μην συναντηθούν. Και τελικά το όνομα που τους έλεγε δεν αντιστοιχούσε σε κανένα στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι αστυνομικοί εξετάζουν εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει συνδεθεί με τον ίδιο τρόπο και με άλλους επαγγελματίες φωτοβολταϊκών. Στο πλαίσιο της έρευνας πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι εξετάζονται καταγγελίες που είχαν γίνει σε βάρος του στο παρελθόν, μία εκ των οποίων οδήγησε μάλιστα να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα σε βάρος του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου