ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Οι ελληνικές τράπεζες στην κορυφή των χωρών του νότου της Ευρωζώνης

 


Ενισχυμένες βγήκαν οι ελληνικές τράπεζες

από την πιο σκληρή, μέχρι στιγμής, διαδικασία τεστ αντοχής για το πώς θα αντιμετώπιζαν μια υποθετική απότομη οικονομική ύφεση, αυξάνοντας τα επιτόκια και τα πιστωτικά περιθώρια, αναφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Το ΤΧΣ δημοσίευσε την έκθεση «HFSF Bulletin» με τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Συνθηκών των Ελληνικών Συστημικών Τραπεζών το 2023, σύμφωνα με την οποία τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είχαν φέτος τις καλύτερες επιδόσεις.

Χαρακτηριστικό των επιδόσεων αποτελεί το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατατάχθηκε 1ο μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Τέταρτη θέση συνολικά

Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες -Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς- είχαν το 2023 σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με προηγούμενες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, δεδομένης της επιτυχημένης απορρόφησης του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, καθώς η έκθεσή τους σε κόκκινα δάνεια περιορίστηκε εντυπωσιακά κατά περίπου 80% και περίπου 60% σε σχέση με τις ασκήσεις του 2018 και 2021, αντίστοιχα.



 

 
Η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση μεταξύ 16 χωρών (σε σύγκριση με την 11η και 15η θέση το 2021 και το 2018, αντίστοιχα), καθώς οι τράπεζες έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη πρόοδο σε σύγκριση με τις επιδόσεις των τραπεζών της ΕΕ/ΕΟΧ και των περιφερειακών οικονομιών στους τομείς της κεφαλαιακής επάρκειας, του πιστωτικού κινδύνου και της κερδοφορίας.


Τι πρέπει να προσέξουν

Οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας βελτιώσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση και την ποιότητα του ενεργητικού τους, θα πρέπει μεταξύ άλλων:

να επικεντρωθούν στην επέκταση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου με μια συνετή προσέγγιση προσανατολισμένη στον κίνδυνο όσον αφορά τη συγκέντρωση του πιστωτικού κινδύνου μεμονωμένων δανειοληπτών και οικονομικών τομέων,

να ενισχύσουν περαιτέρω τις ικανότητές τους για τη διαχείριση των κινδύνων (π.χ. κίνδυνος στον κυβερνοχώρο),

να ενισχύσουν τα έσοδα από αμοιβές χωρίς κίνδυνο μέσω περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους (π.χ. αξιοποιώντας το μοντέλο «originate to distribute») και χρησιμοποιώντας καινοτόμα εργαλεία (π.χ. συνθετική τιτλοποίηση), και

να ενσωματώσουν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), εστιάζοντας σε διαχείριση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και στις δραστηριότητές τους.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου