ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - (βιογραφικό)


Έφυγε από την ζωή ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ηλικία 81 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, ο Γερμανός πολιτικός άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, την Τρίτη το βράδυ.

 
 

Κατά την διάρκεια της καριέρας του, ο Σόιμπλε υπήρξε υπουργός, αρχηγός του CDU, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόεδρος της γερμανικής Bundestag. Οπως σημειώνει η γερμανική «Die Welt», κανείς δεν παρέμεινε βουλευτής για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι εκείνος.

Ποιος ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Σόιμπλε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 στο Φράιμπουργκ. Σπούδασε Νομική, αλλά σύντομα επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της πολιτικής. Εντάχθηκε στο CDU το 1965. Το 1972 ανέλαβε για πρώτη φορά θητεία στην Bundestag, όπου υπηρέτησε χωρίς διακοπή μέχρι τον θάνατό του.

Η γερμανική πολιτική συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με το όνομα του Σόιμπλε για δεκαετίες. Ήταν αρχικά επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων υπό τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και από το 1989 έως το 1991 Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών.

Μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα τον Οκτώβριο του 1990, ο Σόιμπλε είχα καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά η πολιτική του καριέρα συνεχίστηκε. Αφού ο εν λόγω συνασπισμός έχασε την εξουσία το 1998, ο Σόιμπλε έγινε ηγέτης του κόμματος στο πλαίσιο της αναδιάταξης του CDU. Γενική Γραμματέας έγινε η Ανγκελα Μέρκελ.


Ήταν μέλος του Γερμανικού κοινοβουλίου από το 1972

Στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς στο CDU, στο οποίο ενεπλάκη και το όνομά του, ο Σόιμπλε παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2000. Τον διαδέχθηκε η Μέρκελ και το 2005, ως καγκελάριος, όρισε τον Σόιμπλε υπουργό Εσωτερικών, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

 
 

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε εξελέγη Πρόεδρος της Bundestag, το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στην πολιτεία, ως διάδοχος του Νόρμπερτ Λάμερτ. Ο Σόιμπλε αρνήθηκε το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, το οποίο είναι και το ανώτατο.

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, τις οποίες έχασαν οι Χριστιανοδημοκράτες, ο Σόιμπλε αποχώρησε από τις ηγετικές επιτροπές. Στην Bundestag, ο Μπέρμπερ Μπας έγινε πρόεδρος και ο Σόιμπλε ήταν πλέον μέλος του κοινοβουλίου έως και τον θάνατό του.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου