ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Ο καλύτερος CEO του κόσμου για το 2023 – Ποιον ανέδειξε ο Economist


Η υποτονική ανάπτυξη έχει κάνει τα αφεντικά να προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος, ακριβώς όπως ο πληθωρισμός έχει ωθήσει τους εργαζομένους τους να απαιτούν αυξήσεις μισθών


Ήταν μια χρονιά προκλήσεων για τους CEOs. Η υποτονική ανάπτυξη σε πολλές αγορές έχει κάνει τα αφεντικά να προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος, ακριβώς όπως ο πληθωρισμός έχει ωθήσει τους εργαζομένους τους να απαιτούν μεγάλες αυξήσεις μισθών. Οι αβεβαιότητες της γεωπολιτικής και οι τοξικοί πόλεμοι κουλτούρας έχουν κάνει τους CEOs να αισθάνονται σαν σχοινοβάτες. Η «τρέλα» για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη (AI) τους έκανε να ανησυχούν για την επικείμενη τεχνολογική αναστάτωση.

Ωστόσο, για ορισμένους διευθύνοντες συμβούλους το 2023 ήταν μια vintage χρονιά. Για να καθορίσει ποιος τα κατάφερε καλύτερα, ο Economist εξέτασε την απόδοση των αφεντικών μεγάλων εισηγμένων εταιρειών στον δείκτη s&p 1200, ο οποίος καλύπτει τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες εκτός από την Κίνα και την Ινδία. Παραμερίζει εκείνους που βρίσκονται στη θέση για λιγότερο από τρία χρόνια, για να αποφύγει να δώσει πάρα πολλά εύσημα για την αντικατάσταση ενός ανίκανου προκατόχου. Στη συνέχεια, κατατάσσει τους υπόλοιπους διευθύνοντες συμβούλους με βάση τις αποδόσεις που παρήγαγαν για τους μετόχους σε σχέση με τον μέσο όρο του τομέα τους.

Κατά αύξουσα σειρά αποδόσεων των μετοχών, οι κορυφαίοι CEOs είναι: David Ricks της Eli Lilly, τώρα η πιο πολύτιμη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο. David Vélez Osorno της Nubank, μιας βραζιλιάνικης neobank που έχει πελάτες σε όλη τη Λατινική Αμερική. Sekiya Kazuma της Disco, ένας Ιάπωνας κατασκευαστής εργαλείων αιχμής για την παραγωγή ημιαγωγών. Mark Zuckerberg του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta και ο Jensen Huang της Nvidia, ενός κατασκευαστή τσιπ του οποίου η αγοραία αξία ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια φέτος.


Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και οι πέντε μπορούν να απολαύσουν τη ζεστή λάμψη της δημιουργίας τεράστιας αξίας για τους μετόχους. Αλλά ποιος είχε την καλύτερη χρονιά από όλους;

Ο κ. Ricks έβαλε την Eli Lilly κοντά στη Novo Nordisk, έναν δανό ανταγωνιστή, στη διογκούμενη αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Λίγες neobanks (μια neobank είναι ένας τύπος άμεσης τράπεζας που λειτουργεί αποκλειστικά με χρήση διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών χωρίς παραδοσιακά φυσικά δίκτυα καταστημάτων που προκαλούν τις παραδοσιακές τράπεζες) έχουν καταφέρει να εκτοπίσουν εδραιωμένους κατεστημένους φορείς).


Η οργή των πελατών είναι επίσης μια κακή στρατηγική για τους διευθύνοντες συμβούλους

Ωστόσο, υπό την ηγεσία του κ. Osorno, η Nubank, την οποία ίδρυσε το 2013, έχει εξελιχθεί στο πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Λατινική Αμερική με βάση τον αριθμό των πελατών. Ο κ. Kazuma, ο οποίος διευθύνει επίσης το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Disco, έχει κρατήσει την εταιρεία του στα σύνορα της κοπής και λείανσης ημιαγωγών για πολλά χρόνια. Αφού τρόμαξε τους επενδυτές το 2022 με την κάθοδό του στην τρέλα του metaverse, ο κ. Zuckerberg τους ενθουσίασε το 2023 με το «έτος αποτελεσματικότητας» του και τις επιδρομές της εταιρείας του στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Και ο κ. Huang έχει εδραιώσει τη θέση της εταιρείας του ως απαραίτητου προμηθευτή των τσιπ που τροφοδοτούν την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

Πώς, λοιπόν, τους επέλεξε ο Economist; Ένας τρόπος είναι να ακούσεις τους υφισταμένους. Εξάλλου, ένας διευθύνων σύμβουλος που ανεβάζει την τιμή της μετοχής αλλά εξοργίζει το προσωπικό είναι απίθανο να πετύχει για πολύ. Ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία από το Glassdoor, έναν ιστότοπο αξιολόγησης εργαζομένων, σχετικά με το πώς ένιωθαν οι εργαζόμενοι στις πέντε εταιρείες για τους διευθύνοντες συμβούλους τους και τις εταιρείες τους ευρύτερα.
Δυσαρέσκεια των εργαζομένων για τον Zuckerberg

Με μόλις 62%, το ποσοστό αποδοχής του κ. Zuckerberg είναι μια σαφής ακραία περίπτωση, υποδηλώνοντας ότι το «έτος αποτελεσματικότητας» του ήταν τόσο απαίσιο όσο ακούγεται για τους υπαλλήλους. Η ικανοποίηση των εργαζομένων στη Disco φαίνεται επίσης χαμηλή (αν και με λιγότερους ερωτηθέντες). Μια εξήγηση μπορεί να είναι ο περίεργος μηχανισμός της εταιρείας για το συντονισμό των εργασιών. Οι ομάδες χρησιμοποιούν ένα εικονικό νόμισμα που ονομάζεται Will για να πληρώνουν ο ένας τον άλλον για την παροχή υπηρεσιών. Στη συνέχεια, οι διευθυντές μοιράζουν το νόμισμα μεταξύ των μελών της ομάδας για την εκτέλεση εργασιών, το οποίο καθορίζει τα μπόνους. Όλα αυτά ακούγονται σαν όνειρο οικονομολόγου, αλλά όχι συλλογικά.

Η οργή των πελατών είναι επίσης μια κακή στρατηγική για τους διευθύνοντες συμβούλους. Φέτος, ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, έχουν μηνύσει την Eli Lilly, μεταξύ άλλων, για φερόμενη υπερχρέωση της ινσουλίνης, ενός βασικού φαρμάκου για διαβητικούς. Η απόφαση της εταιρείας τον Μάρτιο να μειώσει τις τιμές της ινσουλίνης κατά 70% βοήθησε ελάχιστα για να κατευνάσει την αναστάτωση. (Η εταιρεία απέρριψε αυτό που περιγράφει ως «ψευδείς ισχυρισμούς» της αγωγής στην Καλιφόρνια.)
 
 


Όσο για τον κ. Osorno, δεν αποδίδει όλη η στρατηγική του. Αν και η Nubank είναι κερδοφόρα στο σύνολό της, ένα επίτευγμα που έχει ξεφύγει από πολλούς από τους ομολόγους της αλλού, χάνει χρήματα στο Μεξικό, όπου η προσέγγισή της για τη στόχευση των μη τραπεζικών αποδεικνύεται δαπανηρή. Εάν ο κ. Osorno τα καταφέρει, θα μπορούσε να διεκδικήσει το βραβείο τα επόμενα χρόνια.

Επομένως, ο κ. Huang είναι αυτός που επικρατεί. Λίγα αφεντικά ήταν τόσο διορατικά στα στοιχήματά τους για την τεχνητή νοημοσύνη όσο ο επικεφαλής της Nvidia. Πάνω από μια δεκαετία πριν, ο κ. Huang συνειδητοποίησε ότι οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών που παρήγαγε η εταιρεία του ήταν επίσης καλές στην εκπαίδευση μοντέλων AI. Στα χρόνια που ακολούθησαν προετοίμασε την Nvidia για το aiwave επενδύοντας σε μια ιδιόκτητη πλατφόρμα λογισμικού, cuda, για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να κάνουν χρήση τα τσιπ της και με την εξαγορά της Mellanox, ενός προμηθευτή τεχνολογίας δικτύωσης που συνδέει πολλά τσιπ μεταξύ τους για να προσφέρει μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ. Η απόδοση από αυτά τα στοιχήματα γίνεται τώρα σαφής. Η Nvidia ελέγχει πάνω από το 80% της αγοράς εξειδικευμένων τσιπ AI.

Ο κ. Huang, του οποίου το χαρακτηριστικό δερμάτινο μπουφάν έχει γίνει τόσο αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας παρουσίας του όσο και τα ζιβάγκο που φορούσε ο Steve Jobs, φέρεται να μοιράζεται την ένταση και τα απαιτητικά πρότυπα του ιδρυτή της Apple. Παρ ‘όλα αυτά, λατρεύεται από το προσωπικό, με ποσοστό αποδοχής 98%. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είχε το καλύτερο 2023 από όλους τους CEOs.

OT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου