Πρόκειται, αναμφίβολα, για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της δεκαετίας, ύψους 1,5 δις ευρώ, η οποία υλοποιήθηκε από την ΤΕΡΝΑ, με την αξιοπιστία και την ποιοτική υπεροχή που χαρακτηρίζει τον κορυφαίο κατασκευαστικό όμιλο.
Έτσι πλέον η ΔΕΗ έχει στα χέρια της και επίσημα το «υπερόπλο» της «Πτολεμαϊδα V» μικτής ισχύος 660 MWel, το οποίο ήδη έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες κρίσιμες φάσεις, συμβάλλοντας στην παραγωγή ενέργειας και στην ευστάθεια του συστήματος.
Βεβαίως, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το έργο πέρασε από «40 κύματα» και από πολλά εμπόδια που οφείλονταν τόσο στην πολυετή οικονομική κρίση, όσο και στην κλιματική αλλαγή, η οποία οδήγησε στη «δαιμονοποίηση» του λιγνίτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική σύμβαση μεταξύ της ΤΕΡΝΑ και της ΔΕΗ υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2013, προβλέποντας ότι η συνολική διάρκεια του έργου θα ήταν 70 μήνες. Τελικά, για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο, χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία, ενώ χωρίς την πολύπλευρη συμβολή της ΤΕΡΝΑ, που «έβαλε πλάτη» στις δύσκολες στιγμές, δεν θα είχε ολοκληρωθεί ποτέ…
Η θέση και τα χαρακτηριστικά
Η νέα μονάδα είναι εγκατεστημένη στη Βόρειο-Δυτική Ελλάδα, εντός του παλαιού, εξαντλημένου ορυχείου «Koμάνου», σε απόσταση περίπου 4χλμ από τον υφιστάμενο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και 8 χλμ από την πόλη της Πτολεμαΐδας.
Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ως EPC ανάδοχος του μεγάλου έργου είχε την ευθύνη για όλη τη διαδικασία μέχρι την παράδοση «με το κλειδί στο χέρι». Δηλαδή, από τον σχεδιασμό, τη μελέτη, τη προμήθεια, την βιομηχανοποίηση και την κατασκευή, μέχρι τις δοκιμές και τη θέση σε λειτουργία.
Η Μονάδα V του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη, έχει δυνατότητα παραγωγής μικτής ηλεκτρικής ισχύος 660 MWel και παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση (για την Πτολεμαίδα).
Ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις όσον αφορά το σκέλος του περιορισμού των ρύπων, μπορεί να έχει ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 4.620 GWh, ενώ οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται κατά τη φάση λειτουργίας είναι λιγνίτης των ορυχείων Νοτίου Πεδίου, Κεντρικού Πεδίου και Μαυροπηγής ως βασικό καύσιμο, με ετήσια κατανάλωση της τάξης των 8.000 kt, πετρέλαιο ντίζελ ηλεκτροπαραγωγής σε ποσότητα της τάξης των 2 kt ετησίως για την εκκίνηση, τη συντήρηση της καύσης σε περίπτωση κακής ποιότητας λιγνίτη, αλλά και τη λειτουργία του Η/Ζ έκτακτης ανάγκης και των βοηθητικών ατμολεβήτων.
Με βάση την τροποποιημένη ΑΕΠΟ που χορηγήθηκε από το ΥΠΕΝ στις αρχές του 2022, προβλέπεται ότι η νέα μονάδα θα ανταποκρίνεται στις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, όπως μεταξύ άλλων:
– Λειτουργία σταθμών μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας
– Ηλεκτροστατικά φίλτρα (Η/Φ) για την κατακράτηση της σκόνης, της ιπτάμενης τέφρας και των βαρέων μετάλλων.
– Ανάμιξη (εντός της αυλής λιγνίτη και της υπαίθριας αποθήκης λιγνίτη) της παραλαμβανόμενης ποσότητας καυσίμου, για την κατά το δυνατόν καλύτερη ομογενοποίηση και μείωση των ποιοτικών διακυμάνσεων του.
– Μεταφορά του λιγνίτη από την αυλή λιγνίτη, στο κτίριο των σπαστήρων και από εκεί στα σιλό λιγνίτη και γενικά εντός γηπέδου των κύριων εγκαταστάσεων της Μονάδας V με καλυμμένους ταινιοδρόμους .
– Σύστημα αναρρόφησης/κατακράτησης σκόνης (σακκόφιλτρα κ.α.) στο κτίριο των σπαστήρων, στο λεβητοστάσιο, στα σιλό λιγνίτη, στα σιλό ιπτάμενης τέφρας
– Φυσική αποθείωση των καυσαερίων οφειλόμενη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χρησιμοποιούμενου λιγνίτη (περιεχόμενο οξείδιο του ασβεστίου)
– Συστήματα εξαερισμού – αποκονίωσης (σακκόφιλτρα κ.α.) στα σιλό αποθήκευσης χημικών πρώτων υλών
– Δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, λιπαντικών, χημικών πρώτων υλών τοποθετημένες εντός λεκανών ασφαλείας
– Συγκρότημα κατεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων
– Συγκρότημα κατεργασίας αστικών λυμάτων
– Εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών λειτουργίας, συντήρησης του εξοπλισμού, καθώς και συστηματική παρακολούθηση των λειτουργικών παραμέτρων και της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς της.
Στρατηγικής σημασίας
Στο πλαίσιο αυτό, οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της «Πτολεμαίδα V» ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, όσον αφορά τις λιγνιτικές μονάδες, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, πετυχαίνοντας μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα στρατηγικής σημασίας έργο για τη ΔΕΗ, αλλά και τη χώρα, καθώς αφενός διασφαλίζεται η αναπλήρωση μέρους της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι το 2028, ενώ αντικαθίστανται πεπαλαιωμένες μονάδες με μια νέα σύγχρονη, που ενσωματώνει τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται υψηλή οικονομική απόδοση και τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.
Η πραγματική της «αξία», άλλωστε έχει ήδη φανεί με την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης «εφεδρικών δυνάμεων» βασισμένων στη χρήση των εγχώριων ενεργειακών πηγών.
Για το μέλλον εξετάζονται διάφορες λύσεις, ανάλογα με τις αποφάσεις της ΔΕΗ, όπως η μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου, με αυξημένη ισχύ στα 1.000 MW.
newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου