ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

5 πανέμορφα επισκέψιμα οινοποιεία σε ορεινές περιοχές

…και 5 κρασιά τους που πρέπει οπωσδήποτε να στοκάρουμε στο πορτμπαγκάζ μας φεύγοντας.
 
 

1. Rossiu di Munte, Βλάχικο, Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο

Το Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο, εκτός από ένα καταπληκτικό οινοποιείο με ένα υπέροχο ατμοσφαιρικό κελάρι, έχει και ένα γραφικό ξενοδοχείο το οποίο κάθε οινόφιλος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να επισκεφθεί κάποια στιγμή. Ας είναι αυτή η αφορμή να επισκεφτείτε το Μέτσοβο, αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Είναι μια μοναδική εμπειρία. Πολλά τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου, όμως αυτό που αγαπώ ιδιαιτέρως είναι το Rossiu di Munte που στην τοπική βλάχικη διάλεκτο σημαίνει «Κόκκινο του Βουνού». Παράγεται από τη γηγενή ποικιλία Βλάχικο και έχει αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων, υψηλή οξύτητα και στρογγυλές τανίνες. Συνδυάστε το με κατσίκι στη γάστρα με πατάτες.





2. Mystic Brut, Ροδίτης-Ασύρτικο, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, Καλάβρυτα

Βουνό, χιόνι και Καλάβρυτα… Να μια ωραία σκέψη για κάθε άνθρωπο που αγαπάει τις χειμερινές εξορμήσεις. Να και άλλη μία ωραία σκέψη: το νέο αφρώδες κρασί από το Μέγα Σπήλαιο με το μυστηριώδες όνομα, Mystic. Είναι ένα χαρμάνι Ροδίτη με Ασύρτικο και άλλες λευκές ποικιλίες του Κτήματος. Παράγεται με τη μέθοδο της δεξαμενής (με την οποία παράγονται και τα Prosecco). Αρώματα φρέσκων φρούτων, πράσινο μήλο, αχλάδι, λεμόνι, φλούδες εσπεριδοειδών και mineral χαρακτήρας είναι τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Η οξύτητα είναι ισορροπημένη και το σώμα μέτριο. Απολαύστε το σαν aperitif μαζί με καναπεδάκια, μεζέδες και πιάτα για τσιμπολόγημα.


 
 

3. Stella, Chardonnay, Κτήμα Κατσαρού, Ολυμπος

Η αύρα του υψηλότερου βουνού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την επίσκεψη σε ένα από τα κορυφαία ελληνικά οινοποιεία είναι ένα τεράστιο δέλεαρ. Το Stella είναι το κορυφαίο Chardonnay του Ευριπίδη Κατσαρού, η επιλογή των καλύτερων βαρελιών του, από αμπελώνες ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, με βιολογική πιστοποίηση. Αρώματα mineral και ορυκτά, με φρουτώδη χαρακτήρα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, μαζί με αρώματα βανίλιας και βουτύρου είναι αυτά που θα ανιχνεύσετε πίνοντας. Η οξύτητά του είναι υψηλή και το σώμα του γεμάτο και πληθωρικό. Συνδυάστε το δίπλα σε λιπαρά ψάρια όπως σολομό gravlax ή ακόμα και σε μια γλώσσα meunier.

4. Λημνιώνα, Κτήμα Θεόπετρα, Μετέωρα

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά συμπλέγματα βράχων, στεφανωμένων από μοναστήρια χτισμένα στην κόψη του γκρεμού. Θέλετε και άλλο λόγο να σχεδιάσετε ένα ταξίδι στα Μετέωρα; Μήπως η επίσκεψη σε ένα ιστορικό οινοποιείο σας κάνει «κλικ»; Τα αμπελοτόπια του Κτήματος Θεόπετρα της οικογένειας Τσιλιλή βρίσκονται στους πρόποδες των Μετεώρων. Από τα κρασιά τους, θα σας πρότεινα ιδιαιτέρως τη Λημνιώνα, η οποία είναι και πιστοποιημένη βιολογική. Ενα αρκετά πληθωρικό κρασί, με βαθύ ρουμπινί χρώμα, αρώματα μαύρων φρούτων και μπαχαρικών. Η οξύτητα είναι ισορροπημένη, οι τανίνες υψηλές και το σώμα γεμάτο. Συνδυάστε το με σιγομαγειρεμένα χοιρινά μάγουλα.

5. Γουμένισσα, Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα, Μικρό Κτήμα Τίτου

Το Μικρό Κτήμα Τίτου είναι κρυμμένο μέσα στο πυκνό βελανιδόδασος της Γουμένισσας στους πρόποδες του όρους Πάικου. Αν μη τι άλλο, είναι μια φοβερή εκδρομή σε ένα μαγευτικό τοπίο. Ολα ξεκίνησαν το 1972, όταν ο Τίτος Ευτυχίδης φύτευσε εκεί έναν αμπελώνα 40 στρεμμάτων. Από το 2018, η ιστορία συνεχίζεται με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τον Βασίλη Τσακτσαρλή. Η Γουμένισσά τους θα σας γοητεύσει με τα έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτάνων, μπαχαρικών και δρυός. Εχει υψηλή οξύτητα, μέτριες προς υψηλές τανίνες και μακρά επίγευση. Απολαύστε τη δίπλα σε κοκκινιστό αρνί κότσι στην κατσαρόλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου