ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Γερμανία: Θα χτίσει φέτος τον ισχυρότερο AI υπερυπολογιστή στον κόσμο

Η Γερμανία είναι έτοιμη να γίνει η έδρα του ισχυρότερου υπερυπολογιστή Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο, με την κατασκευή του να αναμένεται μάλιστα να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Το εντυπωσιακό αυτό εγχείρημα αποτελεί συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Υπερυπολογιστών Jülich και της γαλλικής εταιρείας υπολογιστών Eviden. Ο σχεδιαζόμενος υπερυπολογιστής είναι exascale κατηγορίας, ικανός για την εκπληκτική απόδοση του ενός πεντάκις εκατομμυρίου πράξεων κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο ή 1 exaFLOP σε HPC (high performance computing) έξοδο.


Με την ονομασία JUPITER, ακρωνύμιο των λέξεων Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research, το έργο ξεκίνησε από την EuroHPC JU, την ευρωπαϊκή κοινοπραξία υπερυπολογιστών, τον Οκτώβριο του 2023. Ο υπερυπολογιστής αυτός θα στεγαστεί σε ένα νεόκτιστο κέντρο δεδομένων των 2.300 τετραγωνικών μέτρων στη Γερμανία. Θα είναι η πρώτη από τις τρεις τέτοιες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα σκαριά.

 
 

Χρησιμοποιώντας τα προηγμένα GH200 Grace Hopper Superchips της Nvidia, ο JUPITER έχει σχεδιαστεί κυρίως για την εκπαίδευση AI μοντέλων. Όσον αφορά τα AI φόρτα εργασίας λοιπόν, ο JUPITER αναμένεται να προσφέρει ακόμη πιο εκπληκτικές επιδόσεις, των 90 exaFLOPs, καθιστώντας τον το πιο ισχυρό σύστημα AI στον κόσμο!

Ο καινοτόμος modular σχεδιασμός του JUPITER αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του, αφού αναμένεται να μειώσει στο μισό το χρόνο παράδοσης και να μειώσει το κόστος, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τις μελλοντικές αναβαθμίσεις. Ο JUPITER θα απαρτίζεται μεταξύ άλλων από τουλάχιτον 20 IT μονάδες, 15 μονάδες τροφοδοσία και 10 μονάδες logistics.

Φυσικά, ο αγώνας για τον τίτλο του ταχύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο είναι έντονα ανταγωνιστικός. Επί του παρόντος, ο Hewlett-Packard Enterprise Frontier τον κατέχει, με 1.102 exaFLOPs, αλλά είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να τον προσπεράσει ο El Capitan, ο οποίος κατασκευάζεται στην Καλιφόρνια και αναμένεται να επιτύχει 2 exaFLOPs. Τώρα, με την επικείμενη ολοκλήρωση του JUPITER, στην αρένα των exascale υπερυπολογιστών μπαίνει επιτέλους και η Ευρώπη.

unboxholics.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου