ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Γιατί διαδηλώνουν οι αγρότες στην Ευρώπη..


Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους της Γερμανίας σε νέο κύμα οργής των αγροτών τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Τι ζητούν και πώς ακροδεξιοί και συνωμοσιολόγοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οργή τους.

Οι ουρές από τρακτέρ που έχουν μπλοκάρει τους δρόμους στη Γερμανία, προκαλώντας χάος στις πόλεις, είναι το πιο πρόσφατο κύμα οργής ενάντια στις προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τη ρύπανση από τις φάρμες, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες στη δυτική Ευρώπη ήρθαν αντιμέτωποι με τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ε.Ε., ισχυριζόμενοι ότι τους κοστίζουν ακριβά.

Στην Ολλανδία, όπου οι αντιδράσεις ήταν πιο έντονες, δικαστική απόφαση για τις εκπομπές αζώτου το 2019 προκάλεσε εξαγριωμένες διαμαρτυρίες για τις κυβερνητικές προσπάθειες να κλείσουν φάρμες και να μειωθεί ο αριθμός των ζώων σε αυτές.




AP PHOTO/GEERT VANDEN WIJNGAERT



Στο Βέλγιο, παρόμοιες μάχες οδήγησαν χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, τους οποίους έφραξαν στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάρτιο.

Στην Ιρλανδία, γαλακτοπαραγωγοί εξέφρασαν την οργή τους για τον περιορισμό του αζώτου, κάνοντας πορεία τον περασμένο μήνα μαζί με τις αγελάδες τους, με τις οποίες πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία υπουργών.


Στην Ισπανία, οι αγρότες διαδήλωσαν στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιανουάριο, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για να περιορίσει την ποσότητα νερού που θα μπορούσαν να πάρουν από τον ποταμό Τάγο που επλήγη από την ξηρασία.

Ένα μήνα μετά, Γάλλοι αγρότες κινήθηκαν με τα τρακτέρ τους στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων.
Η σειρά της Γερμανίας με χιλιάδες αγρότες στους δρόμους

 
 

Πλέον, ο αγώνας των αγροτών μεταφέρεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία.

Πρόσφατα, εξαγριωμένοι αγρότες έριξαν κοπριά στους δρόμους του Βερολίνου, επειδή η γερμανική κυβέρνηση ακύρωσε τις επιδοτήσεις για το αγροτικό πετρέλαιο.

Ο Joachim Rukwied, πρόεδρος της ένωσης των Γερμανών αγροτών, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι 100.000 τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους. “Οι αγρότες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποσύρει πλήρως τις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων”.



AP PHOTO/GEERT VANDEN WIJNGAERT



Σήμερα Δευτέρα, οι αγροτικές κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν, με μεγάλο συλλαλητήριο στο Βερολίνο, για το οποίο η αστυνομία αναμένει περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες και τουλάχιστον 5.000 αγροτικά οχήματα. Οι αρχές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εκτεταμένων προβλημάτων στην κυκλοφορία.

Τα τρακτέρ από χθες βράδυ καταφθάνουν στην πρωτεύουσα, προκειμένου να λάβουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες, άφησε ελάχιστες ελπίδες για περαιτέρω παραχωρήσεις, καθώς στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί «καλό συμβιβασμό», τονίζοντας ότι «οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μένουν σε ισχύ επ’ αόριστον».
Το “μάρμαρο” της Κλιματικής Αλλαγής και το “καύσιμο” της Ακροδεξιάς

Πολλοί αγρότες, δυσκολεύονται και αρνούνται να επωμιστούν το έξτρα κόστος της ρύπανσης μετά από την ενεργειακή και πανδημική κρίση που τους έφερε σε δεινή θέση. Ορισμένε λένε ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία, οι αγρότες έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την πίεση από τις κυβερνήσεις να παράγουν λιγότερα μετά από χρόνια ενθάρρυνσης προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές λένε ότι δεν θέλουν να μειωθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες, αλλά να τις ξοδέψουν με λιγότερο καταστροφικό τρόπο. “Χρειαζόμαστε μια καλύτερη πολιτική επιδοτήσεων που θα λαμβάνει περισσότερα για το αγροτικό εισόδημα, την προστασία του κλίματος και τη φύση”, είπε ο Sascha Müller-Kraenner, επικεφαλής της ομάδας εκστρατείας Environmental Action Germany.

Παράλληλα, οι επιστήμονες, έχουν επισημάνει τη ζημιά που θα προκληθεί στα αγροκτήματα, καθώς η ρύπανση από την υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά το κλίμα λιγότερο φιλόξενο για τους ανθρώπους. Πάνω από το 80% των οικοτόπων στην Ευρώπη είναι σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αποδόσεις για ορισμένες καλλιέργειες έχουν ήδη πληγεί από φτωχά εδάφη, έλλειψη νερού και ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο ακραία.

Την ίδια ώρα, για ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η μεγαλύτερη απειλή αυτού του φαινομένου είναι η προσοχή που έχουν προσελκύσει οι διαμαρτυρίες των αγροτών από ακροδεξιά κόμματα και συνωμοσιολόγους.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου