Με την ελληνικό πληθυσμό να γερνά και τις γεννήσεις να λιγοστεύουν, ανάγοντας το δημογραφικό σε πρόβλημα
– «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας, η κυβέρνηση επιμένει στην επιδοματική πολιτική, ανακοινώνοντας αυξήσεις στο επίδομα γέννησης, οι οποίες δεν φτάνουν ούτε για τις ανάγκες των οικογενειών στο πιο ακριβό στην Ευρώπη βρεφικό γάλα.Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός «καμαρώνει» για αυτό που νομίζει ότι συνιστά αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του, την ώρα που απουσιάζουν πολιτικές οι οποίες θα διασφαλίζουν τις κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες για την απόκτηση παιδιών και θα προστατεύουν την εργαζόμενη μητέρα, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση τον «βομβαρδίζει», κατηγορώντας τον για επικοινωνιακή πολιτική και μέτρα ανούσια.
Δραματική εκτίμηση για μείωση του πληθυσμού έως το 2050
Παράλληλα, δυσοίωνη είναι η εκτίμηση για τον πληθυσμό της χώρας μας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης, βάσει των δημογραφικών τάσεων.
Ειδικότερα, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του Economist για το Δημογραφικό στην Αθήνα, έκανε λόγο για μείωση του πληθυσμού από μερικές εκατοντάδες έως και 1,5 εκατ. μέχρι το 2050, λόγω του σταθερού ελλείμματος γεννήσεων έναντι θανάτων.
Στο θέμα, πάντως, αναφέρθηκε και η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία την Δευτέρα, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ανακοίνωσε τα μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των οικογενειών με παιδιά, με τις αυξήσεις στα επιδόματα γέννησης.
Η αρμόδια υπουργός υποστήρικε ότι πρόκειται για μία πρόκληση, η οποία έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘80 (σ.σ. είναι σαν την «εισαγόμενη» ακρίβεια).
«Η Ελλάδα έχει μια ταχεία αύξηση στους θανάτους και δραματική μείωση στις γεννήσεις», όπως είπε, για να σημειώσει πως, εδώ και ένα εξάμηνο, έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη συλλογή προτάσεων αντιμετώπισης του δημογραφικού, «με πραγματισμό»: «Μιλάμε, σε πρώτη φάση, για σταθεροποίηση στο κομμάτι των γεννήσεων», δήλωσε κάνοντας λόγο για «action plan» το οποίο θα παραδοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Μαΐου.
Δεν φτάνουν ούτε για… «ζήτω»
Μέχρι να… παραδοθεί το «action plan» στον πρωθυπουργό, ωστόσο, η ακρίβεια συνεχίζει να «καλπάζει», ενώ υπολογίζεται πως τα αυξημένα επιδόματα γέννησης δεν θα είναι αρκετά για το πανάκριβο βρεφικό γάλα ούτε για δύο μήνες.
Σύμφωνα με έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού το Νοέμβριο, το βρεφικό γάλα, μια δαπάνη απολύτως ανελαστική για γονείς με μωρά, πωλούνταν στη χώρα μας έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με την εταιρεία.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της συγκριτικής μελέτης που διενήργησε το τμήμα Χαρτογράφησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Συγκεκριμένα, το γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, δηλαδή 0-6 μηνών και 6-12 μηνών, το οποίο μάλιστα αποτελεί τη μοναδική τροφή (και πηγή λήψης νερού) για το βρέφος έως τους 4 πρώτους μήνες της ζωής του και βασική τροφή του από 5 έως 8 μηνών, πωλείται στη χώρα μας έως και 213% ακριβότερα απ’ ό,τι στη Σουηδία!
«Πυρ ομαδόν» από τα κόμματα
«Να σταματήσει η κοροϊδία», αφού με «300 ευρώ εφάπαξ και ανακύκλωση μέτρων» δεν λύνεται το δημογραφικό, καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι δήθεν νέες πρόνοιες για τις οικογένειες εξαντλούνται στην ανακύκλωση μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ισχύουν, αλλά, όπως έχει διαπιστωθεί, δεν λύνουν το πρόβλημα της δυσβάσταχτης καθημερινότητας, πόσο μάλλον αυτό του δημογραφικού», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.
Και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την «κοροϊδία, έστω για το ζήτημα του δημογραφικού, το οποίο αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και της χώρας».
«Αναποτελεσματικές πολιτικές και ανούσια μέτρα»
Για «επιμονή σε ανούσια μέτρα» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αναφορικά με τις εξαγγελθείσες αυξήσεις στο επίδομα γέννησης.
«Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της επιμονής της κυβέρνησης να ασκεί αναποτελεσματικές πολιτικές και να ανακοινώνει ανούσια μέτρα – δήθεν – ενίσχυσης της οικογένειας και πάταξης του δημογραφικού προβλήματος», τονίζουν με κοινή ανακοίνωση η Κατερίνα Καζάνη, υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και ο Τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής της Χαριλάου Τρικούπη.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το δημογραφικό με βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενταγμένα σε μια επικοινωνιακή στρατηγική, ενώ για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τη νέα οικογένεια απαιτείται μια σταθερή μακροχρόνια πολιτική, που στο επίκεντρο της θα έχει τη σταθερή οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά, την ευνοϊκότερη φορολογική τους μεταχείριση, πολιτικές που θα προστατεύουν τον ρόλο της εργαζόμενης μητέρας, καθώς και τη δημιουργία των κατάλληλων κοινωνικών συνθηκών για τις οικογένειες και την ανατροφή των παιδιών τους», υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι τομείς του ΠΑΣΟΚ.
Το δημογραφικό, εξάλλου, έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο της πολιτικής του εδώ και καιρό ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει τονίσει επανειλημμένως ότι πρέπει να απολέσει «εθνική προτεραιότητα, που θα υπηρετήσουν απαρέγκλιτα πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις με συγκεκριμένη στρατηγική».
Γι’ αυτό, εξάλλου, έχει συνδέσει απαρέγκλιτα το πρόβλημα του δημογραφικού με την στεγαστική κρίση, θέτοντας ως προτεραιότητα να τεθούν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση στα πρότυπα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και να καταργηθεί η golden visa.
«Σταγόνα στον ωκεανό της ανασφάλειας»
Οι αυξήσεις στο επίδομα γέννησης «είναι σταγόνα στον ωκεανό της ανασφάλειας που βιώνουν οι νέες μητέρες, συνολικά τα νέα ζευγάρια, με τα κύματα της ακρίβειας, ακόμη και σε βασικά είδη φροντίδας του παιδιού, όπως το βρεφικό γάλα και άλλα, με την εμπορευματοποίηση της μαιευτικής περίθαλψης (προγεννητικός έλεγχος, τοκετός κ.α)», σημειώνει το ΚΚΕ για τα κυβερνητικά μέτρα.
Υπογραμμίζει, άλλωστε, πως την ίδια ώρα, «ούτε συζήτηση δε γίνεται για την ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της βρεφικής, νηπιακής, παιδικής κι εφηβικής ηλικίας, τα οποία λογαριάζονται ως ‘κόστος’ για το κράτος».
«Μέτρο αποσπασματικό και επικοινωνιακού χαρακτήρα»
Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά κάνει λόγο για μέτρο «αποσπασματικό και επικοινωνιακού χαρακτήρα», εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.
«Την ώρα που οι γονείς στην Ελλάδα αγοράζουν το βρεφικό γάλα ακριβότερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, την ώρα που ένα νέο ζευγάρι αδυνατεί να βρει αξιοπρεπή στέγη, την ώρα που ο πληθωρισμός της απληστίας και η αισχροκέρδεια εκτοξεύουν καθημερινά τις τιμές στα βασικά προϊόντα, την ώρα που τα βρεφικά είδη κοστολογούνται σαν προϊόντα πολυτελείας, η αύξηση του εφάπαξ επιδόματος στους νέους γονείς είναι μέτρο αποσπασματικό και επικοινωνιακού χαρακτήρα», σημειώνει, τονίζοντας μάλιστα πως η αύξηση στο επίδομα γέννησης «δίνεται οριζόντια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα», κάτι που, όπως αναφέρει, αποτελεί «μία επί της αρχής άδικη επιλογή».
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου