ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Υποδοχή του νέου έτους με τα παραδοσιακά Ρουγκατζάρια στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών (video)

Στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών υποδέχονται την πρώτη μέρα του χρόνου με τα παραδοσιακά Ρουγκατζάρια που έχουν ιστορία 300 τουλάχιστον ετών.

Τα Ρουγκατζάρια που ετοιμάζονται από νωρίς το πρωί, φορώντας τις φουστανέλες τους τα φλουριά και τις περίτεχνες ζώνες στην μέση τους, θα ξεκινήσουν από την εκκλησία του χωριού όπου θα λάβουν την ευχή του ιερέα και να περιδιαβούν στις γειτονιές του χωριού πριν συναντηθούν με τα ρουγκατσαρια του διπλανού χωριού, το Κλιματάκι.

 
 
Υποδοχή του νέου έτους με τα παραδοσιακά Ρουγκατζάρια στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών (βίντεο)

Ανταμώνουν και όπως το έθιμο απαιτεί θα τραγουδήσουν σε κάθε σπίτι του χωριού και το αντίστοιχο θα γίνει και στον Αγιο Γιώργο.

Διαχρονικά το έθιμο συνεχίζεται και περνά από γενιά σε γενιά, κάθε πρώτη του νέου έτους με τους δικούς του συμβολισμούς. 


 
 

Τα σπίτια ανοίγουν για να υποδεχτούν τα ρουγκατσάρια με καλούδια και κρασί αλλά και ν ακούσουν τα παραδοσιακά κάλαντα που προσαρμόζουν σε κάθε σπίτι.

Υποδοχή του νέου έτους με τα παραδοσιακά Ρουγκατζάρια στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών (βίντεο)

Τα χάλκινα πνευστά απαραίτητα στο έθιμο, που συνοδεύουν τα ρουγκατσαρια στον Αγιο Γεώργιο και στο Κλιματάκι με τις παραδοσιακές μουσικές τους, που ηχούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ δεν θα λείψει και ο χορός σε κάθε ευκαιρία.

Έτσι υποδέχονται την πρώτη μερα του χρόνου, οι κάτοικοι στα χωριά των Γρεβενών, με χορό και τραγούδι, κάνοντας θόρυβο με τα κουδούνια για να ξυπνήσει η φύση και να ξεκινήσει ο νέος κύκλος ζωής που μπορεί να προσδίδουν διαφορετικές ονομασίες στο έθιμο που χάνεται στον χρόνο που όμως διατηρούν ως κόρη οφθαλμού και συνεχίζουν από γενιά σε γενιά.


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου