ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Γη και ύδωρ για 100 τμ -Πόσο κοστίζει ένα σπίτι με 2 δωμάτια για αγορά ή ενοικίαση στην Αθήνα και άλλες πόλεις


Απελπισία προκαλούν οι μικρές αγγελίες σε όσους αναζητούν κατοικία προς ενοικίαση, ενώ όσοι σκέπτονται την αγορά «παγώνουν» όταν διαπιστώνουν τι τιμές παίζουν ειδικά για τα νεόδμητα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Remax, το 2023 «έκλεισε» με σημαντική μέση αύξηση 5,9% στα ενοίκια κατοικιών σε ολόκληρη την Επικράτεια, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η αγορά των ακινήτων θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά σε όλα τα επίπεδα.

Το ενδιαφέρον, ως προς το είδος των ακινήτων, σε Αττική- Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν ταυτόσημο: κυρίως επιλέχθηκαν κατοικίες εμβαδού από 51 έως 75 τετραγωνικά μέτρα και ηλικίας από 16 έως 20 ετών. 

Όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προτιμώμενων ακινήτων που καθορίζουν τις επιλογές των ενοικιαστών και κατά συνέπεια τις τιμές, το βασικότερο είναι το ακίνητο να είναι ανακαινισμένο και να υπάρχει ασανσέρ στην περίπτωση των πολυκατοικιών. Επίσης 88 στους 100 ενοικιαστές επέλεξαν κατοικία που διαθέτει θέρμανση φυσικού αερίου, τουλάχιστον μια θέση parking και γειτνιάζει με σταθμούς ή στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

 
 

Πόσο στοιχίζει άραγε ένα τέτοιο διαμέρισμα ή πολύ περισσότερο ένα ελαφρώς μεγαλύτερο, που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες μιας οικογένειας; Η έρευνα του spitogatos είναι αποκαλυπτική, συνάμα αποκαρδιωτική…

Απλησίαστο το κέντρο της Αθήνας και η παραλιακή

Ιστορικό κέντρο- Κέντρο Αθήνας

Η μέση ζητούμενη τιμή ακινήτου προς πώληση είναι 2.054 ευρώ/τ.μ. (για διαμέρισμα 2 υ/δ) και 2.105 ευρώ/τ.μ. (για διαμέρισμα 3 υ/δ). Αντίστοιχα, η μέση τιμή του τετραγωνικού μέτρου για ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση είναι 9,4 ευρώ είτε πρόκειται για ακίνητο με 2 υ/δ, είτε με 3 υ/δ, δηλαδή στην καλλίτερη περίπτωση 950 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ.

Βόρεια προάστια

Η μέση τιμή πώλησης για ένα διαμέρισμα με 2 υ/δ είναι 3.294 ευρώ/τ.μ., ενώ με 3 υ/δ ανέρχεται στα 3.602 ευρώ/τ.μ. Την ίδια ώρα, οι μέσες ζητούμενες τιμές για την ενοικίαση διαμερίσματος με 2 και 3 υ/δ είναι 11,3 ευρώ/τ.μ. και 10,6 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα

Νότια προάστια

Οι μέσες ζητούμενες τιμές διαμερισμάτων τόσο για αγορά, όσο ενοικίαση στα Νότια είναι κάπως αυξημένες. Αυτή η αύξηση βέβαια δικαιολογείται από τη γενικότερη αστική ανάπλαση της παράκτιας ζώνης του Ελληνικού. Συγκεκριμένα, για διαμερίσματα προς πώληση, οι μέσες ζητούμενες τιμές είναι στα 3.300 ευρώ/τ.μ. (2 υ/δ) και στα 3.913 ευρώ/τ.μ. (3 υ/δ). Όσον αφορά στο κομμάτι της ενοικίασης, ένα διαμέρισμα με 2 υ/δ κοστίζει, κατά προσέγγιση, 11,5 ευρώ/τ.μ., ενώ ένα διαμέρισμα με 3 υ/δ έχει μέση ζητούμενη τιμή περί τα 11,8 ευρώ/τ.μ. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν την αγορά κατοικίας στα Νότια Προάστια ως μια επένδυση που μακροχρόνια μπορεί να επιφέρει κέρδος.


Ανατολικά προάστια

Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος με 2 υ/δ είναι 2.667 ευρώ/τ.μ. και με 3 υ/δ είναι 2.809 ευρώ/τ.μ. Οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης είναι 8 ευρώ/τ.μ. και 8.3 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Στα θετικά αυτών των περιοχών συμπεριλαμβάνονται η κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, η πολεοδομική «άνεση» και η εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Δυτικά προάστια

Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης διαμορφώνονται τη δεδομένη στιγμή περί τα 2.000 ευρώ/τ.μ. (για διαμέρισμα με 2 υ/δ) και 2.264 ευρώ/τ.μ. (για διαμέρισμα με 3 υ/δ). Ταυτόχρονα, ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση κοστίζει 7,7 ευρώ/τ.μ. (με 2 υ/δ) και 7,5 ευρώ/τ.μ. (με 3 υ/δ).

Πειραιάς

Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης ακινήτων ανέρχονται στα 2.500 ευρώ/τ.μ. για διαμέρισμα με 2 υ/δ και στα 2.540 ευρώ/τ.μ. για διαμέρισμα με 3 υ/δ. Όσον αφορά στην αγορά διαμερίσματος με 2 και 3 υ/δ, οι τιμές ανέρχονται στα 1.975 ευρώ/τ.μ. και στα 2.396 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Στο κομμάτι της ενοικίασης τώρα, η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 2 υ/δ στο κέντρο του Πειραιά είναι 9,2 ευρώ/τ.μ., ενώ με 3 υ/δ γύρω στα 8,5 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στα προάστια του Πειραιά, οι μέσες ζητούμενες τιμές είναι χαμηλότερες, καθώς ένα διαμέρισμα με 2 υ/δ φαίνεται να κοστίζει γύρω στα 7,4 ευρώ/τ.μ. και με 3 υ/δ, κατά μέσο όρο, 7,2 ευρώ/τ.μ.

Θεσσαλονίκη

Η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 1.969 ευρώ/τ.μ. για 2 υ/δ και στα 2.200 ευρώ/τ.μ. με 3 υ/δ. Για ενοικίαση η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται, κατά μέσο όσο, στα 7,3 ευρώ και 6,8 ευρώ με 2 και 3 υ/δ αντίστοιχα. Οι τιμές για ένα διαμέρισμα προς πώληση στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, ανέρχεται στα 1.505 ευρώ/τ.μ. (με 2 υ/δ) και στα 2.005 ευρώ/τ.μ. (με 3 υ/δ), ενώ για ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση στα 6,3 ευρώ/τ.μ. (με 2 υ/δ) και στα 5,8 ευρώ/τ.μ. (με 3 υ/δ), αντίστοιχα.

Ηράκλειο Κρήτης

Οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης έχουν ως εξής: 7,5 ευρώ/τ.μ. για διαμέρισμα με 2 υ/δ και 7 ευρώ/τ.μ. για διαμέρισμα με 3 υ/δ. Για αγορά η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανέρχεται στα 1,733 ευρώ/τ.μ. (για σπίτι με 2 υ/δ).

 
 

Λάρισα

Η μέση ζητούμενη τιμή για αγορά διαμερίσματος ανέρχεται στα 1.220 ευρώ/τ.μ. αν έχει 2 υ/δ και στα 1.429 ευρώ/τ.μ. αν έχει 3 υ/δ. Για ενοικίαση η μέση ζητούμενη τιμή για διαμέρισμα με 2 υ/δ είναι 5,1 ευρώ/τ.μ., ενώ για διαμέρισμα με 3 υ/δ. η τιμή «πέφτει» στα 4,9 ευρώ/τ.μ.

Πάτρα

Η μέση ζητούμενη τιμή αγοράς ενός διαμερίσματος με 2 υ/δ είναι 1.125 ευρώ/τ.μ., ενώ η αντίστοιχη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης ανέρχεται στα 6,1ευρώ/τ.μ. Παράλληλα, η μέση ζητούμενη τιμή αγοράς ενός διαμερίσματος με 3 υ/δ φτάνει τα 1.292 ευρώ/τ.μ., ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης διαμερίσματος με 3 υ/δ στην Αχαΐα είναι γύρω στα 5,1ευρώ/τ.μ.

Ιωάννινα

Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος με 2 και 3 υ/δ είναι 1.625 ευρώ/τ.μ. και 1.684 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Για ενοικίαση η μέση ζητούμενη τιμή για ένα διαμέρισμα με 2 υ/δ κοστίζει, κατά μέσο, 5,9 ευρώ/τ.μ., ενώ με 3 υ/δ η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 5,1μ ευρώ/τ.μ.

«Ανακαινίζω - Ενοικιάζω»

H αυξητική τάση συνδέεται ξεκάθαρα με την περιορισμένη προσφορά νεόδμητων κατοικιών προς ενοικίαση, την αύξηση των επενδυτικών ροών, την άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και την έλλειψη ποιοτικών επιλογών σε μεταχειρισμένα ακίνητα. Όπως σημειώνει στην έρευνα της η Remax, αν προστεθεί σε όλους τους παραπάνω παράγοντες και η δυσκολία έκδοσης στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους, τότε δικαιολογείται απόλυτα η συνακόλουθη ζήτηση να ξεπερνάει κατά πολύ την υφιστάμενη προσφορά.

Το στοίχημα στην παρούσα φάση είναι να καλυφθεί κατά το δυνατόν το “κενό” των 200 χιλιάδων κατοικιών και με αυτό το δεδομένο είναι ζητούμενο το να διατεθούν προς μακροχρόνια εκμίσθωση όσο το δυνατόν περισσότερα “κενά” διαμερίσματα από τα περίπου 700 χιλιάδες.

Μέρος αυτού του «κενού» φιλοδοξεί να καλύψει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Ενοικιάζω», που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες, οι οποίοι κρατάνε «κλειστά» τα σπίτια τους, επειδή δεν έχουν ρευστό για να τα ανακαινίσουν. Με ρύθμιση που κατατέθηκε, μάλιστα, στη Βουλή, προστίθεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος.

Σκοπός της προσθήκης αυτής είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας του προγράμματος και η βέλτιστη δυνατή προσέλκυση και εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των δικαιούχων. Επιπλέον, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές με ποσοστό κυριότητας/επικαρπίας ακόμη και ίσο του 50%, ενώ μέχρι πρότινος προβλεπόταν το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι μεγαλύτερο του 50% επί του ακινήτου. Η παραπάνω τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην αποκλειστούν ζευγάρια ή οικογένειες με ιδανικά μερίδια επί της εκάστοτε ιδιοκτησίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης έως 40% επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και έως 10.000 ευρώ. Μέρος της επιδότησης, έως του 50%, μπορεί να δοθεί ως προκαταβολή.

economistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου