ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Σκότωσε τον φίλο της με 108 μαχαιριές και δεν μπήκε φυλακή – Τι συνέβη


Τις επιπτώσεις της ψύχωσης που προκαλείται από την κάνναβη έφερε ξανά στο προσκήνιο η πρόσφατη καταδίκη της Μπριν Σπέιτσερ, μίας 33χρονης που

μαχαίρωσε έναν άνδρα με τον οποίο έβγαινε ραντεβού περισσότερες από 100 φορές κατά τη διάρκεια ενός ψυχωτικού επεισοδίου, κάτι που αναγνώρισε το δικαστήριο με αποτέλεσμα να γλιτώσει την ποινή φυλάκισης.

Η Σπέιτσερ το 2018 όντας αρχάρια χρήστης μαριχουάνας, κάπνιζε από την πίπα του 26χρονου Τσαντ Ο’Μέλια όταν έπαθε μία κρίση με βήχα κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να έχει παραισθήσεις και νομίζοντας ότι είναι νεκρή και άρχισε να ακούει φωνές.

Άκουσε φωνές από τραυματιοφορείς που προσπαθούσαν να τη σώσουν και φωνές που στη συνέχεια της έλεγαν ότι έπρεπε να σκοτώσει τον O’Μέλια για να επανέλθει στη ζωή. Έτσι πήρε δύο μεγάλα μαχαίρια και μαχαίρωσε τον 26χρονο 108 φορές πριν μαχαιρωθεί και η ίδια στο λαιμό.


 
 

Οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκε δεν βρήκαν άλλες ουσίες στον οργανισμό της εκτός από THC, την ψυχοδραστική ένωση της κάνναβης, ενώ δεν είχε προηγούμενο ιστορικό ψυχικής ασθένειας, βίας ή αυτοκτονικών παρορμήσεων.

Γιατί δεν πήγε φυλακή

Τελικά καταδικάστηκε σε δύο χρόνια με αναστολή (που σημαίνει ότι δεν θα εκτίσει ποινή φυλάκισης) και 100 ώρες κοινωνικής εργασίας που θα επικεντρωθούν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της ψύχωσης που προκαλείται από την κάνναβη, καθώς η κατηγορία κατέπεσε σε ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Αυτό συνέβη καθώς ο ιατρικός εμπειρογνώμονας της κατηγορούσας αρχής συμφώνησε με τους εμπειρογνώμονες της υπεράσπισης, ότι τα αποδεικτικά στοιχεία πως η ψύχωση προκλήθηκε από την κάνναβη ήταν σαφέστατα.

Οι ειδικοί λένε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπίσει μια αύξηση ατόμων με ψύχωση που προκαλείται από κάνναβη, ιδίως εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Μάλιστα όπως σημειώνουν η ολοένα πιο ανταγωνιστική αγορά της κάνναβης έχει ωθήσει τους πωλητές να κάνουν τα προϊόντα τους όλο και πιο ισχυρά, ειδικά όσο η χρήση κάνναβης για φαρμακευτική χρήση γίνεται ολοένα και πιο νόμιμη σε περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ.

«Ευτυχώς, αυτού του είδους τα τρομερά αποτελέσματα όπως αυτή η περίπτωση δεν συμβαίνουν πολύ συχνά, αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερα με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο δρ. Τόνι Τζορτζ, ανώτερος επιστήμονας του Κέντρου για τον Εθισμό και την Ψυχική Υγεία και καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Τέμερτι του Πανεπιστημίου του Τορόντο στο USA Today.

«Αυτό δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου», προσέθεσε.

Τι είναι η ψύχωση που προκαλείται από την κάνναβη;

Η ψυχωτική διαταραχή από την κάνναβη είναι μία ψύχωση που προκαλείται μέσα σε λίγα λεπτά, ώρες ή ημέρες από το κάπνισμα ή την κατανάλωση μαριχουάνας. Η διαταραχή περιλαμβάνεται στο DSM-5, στη λίστα δηλαδή με τις διαταραχές που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ για τη διάγνωση των ασθενών.

Η ψύχωση προκαλεί πολλά συμπτώματα που καθιστούν δύσκολη τη διάκριση μεταξύ του τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο, μια «αποσύνδεση από την πραγματικότητα», σύμφωνα με τη δρ. Σάρον Λέβι, επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής των Εξαρτήσεων στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Η ψύχωση συνδέεται συχνότερα με τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή και τη σοβαρή κατάθλιψη, αλλά η στέρηση ύπνου και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και το αλκοόλ και τα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, το έκσταση, το LSD, οι αμφεταμίνες και η κάνναβη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ψύχωση, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Τα συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ψύχωσης, ανεξάρτητα από την αιτία, είναι οι ψευδαισθήσεις δηλαδή να βλέπεις ή να ακούς πράγματα που δεν υπάρχουν.

Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα που περιλαμβάνουν παράνοια, συγκεχυμένη ομιλία, έλλειψη κινήτρων, άγχος, διαταραχές του ύπνου και ασυνήθιστες ή υπερβολικά έντονες ιδέες. Αν και ορισμένα ψυχωτικά συμπτώματα συμπίπτουν με εκείνα της «μαστούρας», η δρ. Λέβι δήλωσε ότι είναι σημαντικό να εστιάζουμε στο μέγεθός τους για να τα διαφοροποιήσουμε από μια τυπική εμπειρία που προκαλείται από τα ναρκωτικά.


 
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ένα ψυχωτικό επεισόδιο που προκαλείται από κάνναβη σπάνια γίνονται βίαιοι, «αλλά η συμπεριφορά τους γίνεται απρόβλεπτη επειδή ανταποκρίνονται σε εσωτερικά ερεθίσματα που οι άνθρωποι γύρω τους δεν γνωρίζουν», είπε ακόμα η Λέβι. «Εκεί είναι που μπορεί να γίνει επικίνδυνο, επειδή δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα κάνει κάποιος στη συνέχεια».

Ο Κρις Μοχάντι, κλινικός και εγκληματολογικός ψυχολόγος και συχνός σύμβουλος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ο οποίος εξέτασε τη Σπέιτσερ για λογαριασμό της κατηγορούσας αρχής, κατέθεσε ότι έχει παρακολουθήσει «τουλάχιστον μισή ντουζίνα περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια» βίαιων επεισοδίων που μπορεί να προκλήθηκαν από ψύχωση που προκλήθηκε από κάνναβη.

Άλλα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη ή η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν βίαιη ψυχωτική συμπεριφορά, δήλωσε ο Τζορτζ.

Τι αυξάνει τους κινδύνους ψύχωσης που προκαλείται από την κάνναβη;

Όσο πιο συχνά καπνίζει ή καταναλώνει κάποιος κάνναβη και όσο μεγαλύτερη ποσότητα χρησιμοποιεί, τόσο υψηλότερη είναι η επίδραση των ουσιών και αυξάνεται ο κίνδυνος ψύχωσης που προκαλείται από την κάνναβη.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Lancet Psychiatry διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες ψύχωσης μεταξύ των ενηλίκων, καθημερινών χρηστών κάνναβης ήταν 3,2 φορές υψηλότερες από ό,τι για όσους δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση του ναρκωτικού, και σχεδόν πέντε φορές υψηλότερες για όσους έκαναν καθημερινά χρήση κάνναβης υψηλής δραστικότητας.

Η ηλικία που ένα άτομο αρχίζει να κάνει χρήση κάνναβης έχει επίσης σημασία. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που αρχίζουν να κάνουν χρήση του ναρκωτικού σε ηλικία 15 ετών ή μικρότερη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψύχωση και να την αναπτύξουν νωρίτερα από τα άτομα που αρχίζουν αργότερα στη ζωή τους.


 
 

Η μέση περιεκτικότητα σε THC σε κατασχεθέντα δείγματα μαριχουάνας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν μικρότερη από 4%. Σήμερα μπορεί να ξεπεράσει το 15%, δήλωσε ακόμα ο Τζορτζ, πράγμα που σημαίνει ότι μικρότερες ποσότητες μαριχουάνας ενέχουν πλέον υψηλότερο κίνδυνο αυτών των αποτελεσμάτων. Ακόμα όπως σημείωσε το οικογενειακό ιστορικό ψύχωσης είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη διαταραχή.

Η ψύχωση που προκαλείται από την κάνναβη δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση

Η εμπειρία οποιουδήποτε είδους ψύχωσης που προκαλείται από ναρκωτικά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας χρόνιας και σοβαρής ψυχικής νόσου, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή.

Η Λέβι δήλωσε ότι η THC «δηλητηριάζει προσωρινά τα νευρωνικά κυκλώματα στον εγκέφαλο που βοηθούν τους ανθρώπους να διακρίνουν μεταξύ των πραγμάτων που συμβαίνουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σύνηθες να βιώνει κανείς τόσο ευφορία όσο και παράνοια ενώ είναι «μαστουρωμένος» με μαριχουάνα μέχρι να μεταβολιστεί η THC στο σώμα.

«Αλλά σε εκείνους που μπορεί να έχουν γενετική ή περιβαλλοντική προδιάθεση και χρησιμοποιούν πολύ ισχυρή κάνναβη, ή όποιος κι αν είναι ο μαγικός συνδυασμός, τα νευρωνικά κυκλώματά τους είναι πολύ τραυματισμένα για να ανακάμψουν γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχωτική διαταραχή», κατέληξε.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου