Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Πώς θα λειτουργήσουν στο ΕΣΥ - Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες


Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ θα πληρώνουν οι πολίτες για απογευματινά χειρουργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που ξεκινούν από την 1η Μαρτίου. Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον Υφουπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια και η κοστολόγηση των επεμβάσεων γίνεται σε επίπεδο κατηγορίας. Ειδικότερα, οι κατηγορίες έχουν ως εξής:


Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ.
Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.
Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.
Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
Βαρειά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
Εξαιρετικά βαρειά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.


Δείτε τις ανακοινώσεις
 
 



 
 
Όπως τόνισε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά, μια μικρή επέμβαση (πχ καταρράκτης) στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει πάνω από 800 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο Υπουργείο. Αντίστοιχα, μία μεγάλη ή βαρειά επέμβαση (πχ αρθροπλαστική ισχίου, αρθροπλαστική γόνατος) κοστίζει περισσότερα από 3.500 ευρώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα επιμερίζονται για τις αμοιβές των χειρουργών, των αναισθησιολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού. Για μία μεγάλη επέμβαση (πχ χολοκυστεκτομή) ο χειρουργός θα παίρνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350 ευρώ. Για μια βαρειά επέμβαση (πχ αρθροπλαστική ισχίου) ο χειρουργός θα λαμβάνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 400 ευρώ, ενώ για μια εξαιρετικά βαρειά επέμβαση ο χειρουργός θα λαμβάνει 1.000 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 450 ευρώ.

«Σκοπός μας δεν είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, σκοπός είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Μόνο ένας άνθρωπος ανόητος θα πίστευε στην κατάργηση του ΕΣΥ, το ΕΣΥ το αγαπάμε το φροντίζουμε και για αυτό εργαζόμαστε», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόσθεσε δε ότι η ιδέα για αξιοποίηση των χειρουργικών αιθουσών τις απογευματινές ώρες δεν είναι καινούργια.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του χειρουργού και του αναισθησιολόγου πιο ελκυστική», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι στο τέλος το εγχείρημα θα αγκαλιαστεί από όλους.

Οι ασφαλιστικές δικλείδες

 
 

Το Υπουργείο Υγείας έχει ορίσει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μη μετακυλίσουν τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά στην απογευματινή λειτουργία. Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας δεν θα μπορεί μια κλινική να κάνει απογευματινά χειρουργεία, εάν πρώτα δεν έχει συμπληρώσει το έργο στα πρωινά χειρουργεία. Εάν διαπιστωθεί ότι κλινικές πέσουν κάτω από τον μέσο όρο παραγωγής τους, χάνουν την άδεια διενέργειας απογευματινών χειρουργείων.

Στο πλαίσιο καλύτερης διαχείρισης των χειρουργικών περιστατικών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι από 1η Φεβρουαρίου είναι σε λειτουργία, όχι σε δημόσια θέα ακόμη, η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Μάλιστα, όπως είπε η ιστοσελίδα για τη διαθεσιμότητα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες σε ένα τρίμηνο από τώρα, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα των αναμονών για χειρουργείο ανά νοσοκομείο. «Παρατηρείται ανισοκατανομή στις αναμονές. Πιστεύουμε ότι έτσι θα ενισχυθεί η άμιλλα των κλινικών», σημείωσε.

102.000 χειρουργικά περιστατικά σε αναμονή

«Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό, εδώ και 20 χρόνια εφαρμόζονται τα απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση σε άλλα υγειονομικά συστήματα, έδωσε δύο παραδείγματα: Της Σουηδίας, όπου η αναμονή για χειρουργείο είναι περίπου 50 ημέρες, και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής είναι πάνω από 12 μήνες και περιμένουν 7,6 εκατ. πολίτες.

Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας στα τέλη Ιουνίου 2023 ξεκίνησε την προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τις λίστες χειρουργείων. Συλλέχθηκαν στοιχεία από 126 νοσοκομεία και έγιναν περισσότερες από 150.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μειώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών στη λίστα κατά 38%. Έτσι, από 120.000 περιστατικά, σήμερα σε αναμονή είναι 102.634 περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα, 44.459 περιστατικά έχουν 0-4 μήνες αναμονή, 31.954 έχουν 4-12 μήνες αναμονή και 26.221 περιστατικά έχουν αναμονή περισσότερο από 12 μήνες.

Οι μεγαλύτερες αναμονές διαπιστώνονται στη βόρεια Ελλάδα. Η 3η Υγειονομική Περιφέρεια έχει το 29% των περιστατικών που περιμένουν, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια το 24% και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής το 23%. Δεν καταγράφονται αναμονές για ογκολογικά περιστατικά και βαριά περιστατικά.

«Θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχει αναμονή πάνω από 12 μήνες», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, όσοι πολίτες περιμένουν σήμερα πάνω από 4 μήνες θα μπορούν να χειρουργηθούν το απόγευμα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Για το σκοπό αυτό, έχουν εξασφαλιστεί 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χειρουργεία που θα γίνουν δωρεάν ανέρχονται σε 50.000 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου