ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Θανάσης Οικονόμου: “Houston, Odysseus has landed”

Χθές, 22 Φεβρουαρίου, 2024, στις 17:24 ώρα Σικάγο, το διαστημόπλοιο ΙΜ-1 της ιδιωτικής εταιρίας Intuitive Machines, το οποίο εκτοξεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, και το οποίο φέρνει πάνω του το σεληνιακό σκάφος «Οδυσσέας», προσεδαφίστηκε στη Σελήνη, κοντά στο Νότιο πόλο της.

Το Οδυσσέας έχει πάνω του έξι όργανα της ΝΑΣΑ που θα διεξάγουν έρευνα και θα συλλέγουν δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση του σεληνιακού περιβάλλοντος.

Είναι το πρώτο διαστημόπλοιο της Αμερικής μετά από πάνω από μισό αιώνα και το πρώτο που φτάνει σε περιοχή του Νότιου πόλου, εκεί που η προσσελήνωση είναι πολύ δυσκολότερη από την προσσελήνωση κοντά στον ισημερινό.
Παρά τις περιπέτειες που είχε το διαστημόπλοιο κατά την πτήση όταν το πιο απαραίτητο σύστημά του για την προσσελήνωση, το lidar, έπαψε να λειτουργεί, κατόρθωσε να προσσεληνωθεί σώα χρησιμοποιώντας ένα από τα έξι όργανά του, που άλλος ήταν ο σκοπός του.
Πολύ μεγάλη η ιδιοφυΐα των ελεγκτών στο Control room, που μου θυμίζει πολύ την περίπτωση με το Apollo 13.
Όλη αυτή η προσπάθεια επίσης μου θύμισε τη στιγμή που όταν το καλοκαίρι 1966 βρισκόμασταν στο JPL της Καλιφόρνιας παρακολουθώντας την προσσελήνωση του Surveyor 1, του πρώτου μη επανδρωμένου σκάφους στην επιφάνια της Σελήνης που προετοίμασε το έδαφος για το Πρόγραμμα Apollo.
Η περιοχή προσσελήνωσης στο Νότιο πόλο επιλέχτηκε διότι υπάρχουν ενδείξεις πως εκεί υπάρχει νερό που θα είναι αναγκαίο για την επιβίωση των αστροναυτών, όπως και για την κατασκευή καυσίμων για τα ταξίδια στον Άρη ή πιο πέρα.
Η ακριβή κατάσταση του σκάφους Οδυσσέας δεν είναι ακόμη εντελώς γνωστή.
Οι ελεγκτές έχουν επικοινωνία μαζί του, αλλά οι πρώτες φωτογραφίες αργούν να έρθουν.
 
 
Αναμένουμε περισσότερα……
Η προσσελήνωση στη Σελήνη δεν είναι καθόλου εύκολη και πρόσφατα πολλά διαστημόπλοια από άλλες χώρες αποτύχαν, όπως το Hakuto-R της ιαπωνικής startup ispace τον περασμένο Απρίλιο, το οποίο έχασε την επαφή λίγο πριν προσγειωθεί, το ισραηλινό σκάφος προσσελήνωσης Beresheet που συνετρίβη το 2019, το Smart Lander for Investigation Moon (SLIM) της Ιαπωνίας που αντιμετώπισε προβλήματα αφού έπεσε με λάθος τρόπο τον περασμένο μήνα, και το περασμένο φθινόπωρο το Luna 25 της Ρωσίας που συνετρίβη κατά την προσσελήνωση.

Εξαιρετική ενημέρωση από τον καθηγητή Θανάση Οικονόμου για τη σημερινή επιτυχημένη προσελήνωση της διαστημικής ακάτου Odysseus της ιδιωτικής εταιρείας Intuitive Machines σε συνεργασία με τη NASA. Επίσης, εμπεριστατωμένη αναφορά στη δυσκολία κάθε εγχειρήματος προσεδάφισης στο φυσικό μας δορυφόρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου