ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚΚάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Ομιλία για τη Σχολή Γονέων & Νέων Ζευγαριών της Μητρόπολης Γρεβενών με θέμα: “Η Παιδαγωγία κατά τον Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη”  - (εικόνες + video)

Η Παιδαγωγία κατά τον Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη” ήταν το θέμα που ανέπτυξε στην Σχολή Γονέων & Νέων Ζευγαριών της Ι.Μ. Γρεβενών την

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεώς μας, π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο,  εφημέριο του Ιερού Προσκυνηματικού ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών και υπευθύνου του Εκκλησιαστικού Ραδιοφώνου της Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας.

Ο καλεσμένος, που έζησε αρκετά καλά και από κοντά τον άγιο Εφραίμ, ξεκίνησε λέγοντας πως: «συχνά ψάχνουμε την παιδαγωγία στους αγίους και λησμονούμε πως η παιδαγωγία των αγίων ήταν το βίωμά τους που μύριζε από το Άγιο Πνεύμα. Οι σύγχρονοι άγιοι ως παιδαγωγοί εκείνο που μπορούν να προσφέρουν είναι ο αληθινός άνθρωπος, γιατί είχαν αντικρίσει τον αληθινό Θεό. Μέσα από τον Θεό έβλεπαν τον κάθε άνθρωπο, ως κάτι ιδιαίτερο, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει και γι’ αυτό δεν συναντιούνται ποτέ οι άνθρωποι. Αντίθετα, οι άγιοι έβλεπαν ως ξεχωριστό πλάσμα κάθε άνθρωπο, και γι’ αυτό παιδαγωγούν σωστά. Βάζοντας τον ‘Χριστώ εν τω μέσω ημών’ τότε επικοινωνούν με τον άλλο με κάθε τρόπο. Η παιδαγωγία των πατέρων είχε σταθερότητα, υπομονή, θυσία, ταπείνωση. Οι άγιοι δεν άφηναν ποτέ τον άνθρωπο, γιατί γνώριζαν πως όταν αφήνεις τον άνθρωπο, αφήνεις και τον Θεό. Έψαχναν πάντα να βρουν αυτά που τους ενώνουν με τους ανθρώπους και όχι αυτά που τους χωρίζουν. Εν τέλει, παιδαγωγία είναι η αγάπη, η καθαρότητα, η ειρήνη, που κρύβεται και αντικατοπτρίζεται στην ζωή των αγίων».

Αναφωνώντας την εκδήλωση ο  Σεβασμιώτατος ζήτησε να κρατήσουν όλοι δύο λέξεις: Καθαρή σχέση. Αυτό χρειάζεται να δουλεύουμε με όλους κάθε μέρα, παρότρυνε τους παρευρισκομένους.

Ο π. Σπυρίδων την ίδια μέρα, στα πλαίσια μίας αγαστής συνεργασίας της Μητροπόλεώς μας με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της ΠΕ Γρεβενών, μίλησε σε παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης μας με θέμα την Οδύσσεια του Ομήρου και τα βαθιά νοήματα που κρύβει αυτή. Τέλος, η Σύναξη Νέων χάρηκε τον καλεσμένο σε ένα ελεύθερο θέμα που έκρυβε, όμως, πολλές εκπλήξεις πνευματικές.

Εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου