ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Δημήτριος Γ. Μπέης: 25η Μαρτίου 2024

Είθισται, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κσι Νηπιαγωγών Ν Γρεβενών Δημήτρης Μπέης,  να  αρθρογραφεί σε μεγάλες Ιστορίκες επετείους της πστρίδας μας:

Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε, δυο μεγάλες για το έθνος μας, επετείους. Ως Ορθόδοξοι χριστιανοί και ως

Έλληνες, τιμούμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και γιορτάζουμε την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας το 1821.


 
 

Ανακαλούμε λοιπόν σήμερα στη μνήμη μας, αυτό το ιστορικό ορόσημο της 25ης Μαρτίου 1821, για να υποκλιθούμε στους γνωστούς και άγνωστους δημιουργούς του. Ανατρέχουμε σήμερα στο εθνικό μας κεφάλαιο, για να επαναφέρουμε στο προσκήνιο της ζωής, την ουσία της διαχρονικής του υπόστασης.

Η Επανάσταση του 1821 είναι το σπουδαιότερο γεγονός στην Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας και η αφετηρία της αναγέννησης του Ελληνικού Κράτους. Παράλληλα είναι ένα γεγονός παγκοσμίου σημασίας διότι υπήρξε η πρώτη Εθνική Επανάσταση, για την ανεξαρτησία ενός υπόδουλου Έθνους, που παραδειγμάτισε και άλλους υπόδουλους λαούς. 

Τετρακόσια (ίσως και πεντακόσια και πλέον σε ορισμένες περιοχές) χρόνια το ένδοξο ελληνικό έθνος, που στο παρελθόν ήταν ο φωτοδότης της ανθρωπότητας, έζησε κάτω από το ζυγό ενός ανελέητου και βάναυσου κατακτητή. Βασανίστηκε, υπέφερε, αλλά δεν έχασε στιγμή την ελπίδα και την προσδοκία της εθνικής του αποκατάστασης χάριν σε Άγιους ανθρώπους, όπως ο Κοσμάς ο Αιτωλός, που σφράγισαν τη συνέχεια. Η ψυχή του Έλληνα δεν υποδουλώθηκε και το πνεύμα του δε λύγισε ποτέ.
 

 
Χάρη στη ζωτικότητα της φυλής, το Ελληνικό Έθνος διατήρησε την Εθνική του συνείδηση περί  κοινής καταγωγής και γλώσσας και της Ορθόδοξης πίστης του καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας έχοντας ως αρωγούς τον Αδαμάντιο Κοραή, τον Ρήγα Φεραίο και τον Μακρυγιάννη. Οι αμόρφωτοι και απειθάρχητοι χωρικοί και θαλασσινοί, μαζί με όλες τις μεγάλες μορφές του Αγώνα, Κολοκοτρώνη, Διάκο, Παπαφλέσσα, Νικηταρά, Καραϊσκάκη, Μπουμπουλίνα, Κανάρη, Μιαούλη, Θεόδωρο Ζιάκα κά, πέτυχαν κάτι ασύλληπτο για την παγκόσμια ιστορία. Κατατρόπωσαν στρατιές και καταναυμάχισαν στόλους δημιουργώντας φιλελληνικά ρεύματα. Απέδειξαν στην πραγματικότητα ότι, το φιλελεύθερο ήθος και η ελληνική πατριωτική έξαρση, ήταν και παραμένουν ανίκητα.

Μνήμονες λοιπόν της ιστορικής μας αποστολής και μεiς σήμερα, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας ερευνητικά στο παρελθόν, για να δούμε εικόνες άφθαστου μεγαλείου και πόνου. Να ερευνήσουμε το παρελθόν και να εξετάσουμε την περίοδο του 1821, όχι για μια απλή θύμηση των γεγονότων αλλά για να επισημάνουμε τις ευθύνες από τις υποθήκες των προγόνων μας, να αντλήσουμε διδάγματα, μα και για να σταθούμε ευλαβικά, με τη σκέψη μας, μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των ηρωικών νεκρών, που με τη θυσία τους ξανάφεραν τη λευτεριά στη χώρα που τη γέννησε.

Εύχομαι στις Γρεβενιώτισσες, τους Γρεβενιώτες, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, χρόνια πολλά και πάντα Ελεύθεροι.

Δημήτριος Γ. Μπέης

Δάσκαλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου