Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης μίλησε στην
εκπομπή «Τριτολογίες» για την επόμενη μέρα στη Δυτική Μακεδονία που ψάχνει τα νέα «πατήματά» της στη μεταλιγνιτική εποχή, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα που αναμένονται στους νομούς της περιφέρειας, την ανεργία και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.«Να μετεξελίξουμε την Περιφέρεια σε ένα χώρο ανταγωνιστικό, ως προς επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνοχή, θέλουμε μια περιοχή που να δίνει ίσες ευκαιρίες, περιοχή που να έχει ποιότητα ζωής, ζήσαμε με προβλήματα σε ότι αφορά το φυσικό περιβάλλον. Να μεταβούμε στη νέα εποχή, όπως την οραματιζόμαστε», όπως ανέφερε αρχικά ο κ.Αμανατίδης, για το όραμα του και πρόσθεσε:
Για την προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδυτών:
«Πρέπει να προηγηθούν οι μικρές νίκες, είμαστε σε περίοδο που Έλληνες και ξένοι επενδυτές και οι τοπικοί πολίτες που έχουν ένα απόθεμα, ενδιαφέρονται να επενδύσουν. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους δώσουμε τις προϋποθέσεις και τις διευκολύνσεις να το κάνουν αυτό γρηγορότερα και καλύτερα. Αντιληφθήκαμε ότι για να πάει ο τόπος μπροστά χρειάζονται νέες υποδομές και να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα. Έπρεπε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να γίνει ο τόπος ελκυστικός για νέες επενδύσεις. Στο εθνικό σκέλος θεσμοθετήθηκε το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, οργανώθηκε δομή δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, θεσμοθετήθηκε ο εθνικός αναπτυξιακός νόμος που δίνει κίνητρα για τη Δυτική Μακεδονία. Είναι και δική μου αγωνία, να δημιουργήσουμε ένα θετικό κλίμα, προκηρύχθηκε αναπτυξιακός νόμος, με τη μορφή του γενικού απαλλακτικού κανονισμού, ήδη ετοιμάζονται να υποβληθούν οι προτάσεις, αλλά προσδοκούμε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις. Συστήσαμε ομάδα νομοτεχνικών ρυθμίσεων που συμβάλλει να δημιουργηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο, συστήσαμε και ένα γραφείο που θα είναι ο βοηθός του επιχειρηματία».
Στη συνέχεια ο περιεφερειάρχης αναφέρθηκε και στα έργα που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή.
«Θα επανακινητοποιήσουμε τις διαδικασίες σύνταξης των μελετών για τον κάθετο άξονα Φλώρινα – Πτολεμαΐδα, για το σιδηρόδρομο, από Καλαμπάκα-Γρεβενά-Σιάτιστα – Κοζάνη είναι ενταγμένος στο αναλυτικό δίκτυο, έχει μακρινή προοπτική υλοποίησης. Εμείς ως περιφερειακή αρχή θα ενισχύσουμε τον ΟΣΕ με ποσά που απαιτούνται για τη σύνταξη των αναγκαίων μελετών, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες με την προοπτική να ενταχθεί αυτό το δίκτυο στο πρωτεύον και προωθούμε παράλληλα μεγάλα αρδευτικά έργα. Για τη συνοριακή διάβαση στο Λαιμό, η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και 7-8 χρόνια, οι μελέτες είναι σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας, θα ενταχθεί στο interreg, ήδη θα υπάρξει βοήθεια να υπάρξει οδική σύνδεση με τη συνοριακή διάβαση Πρεσπών. Για τη μεγάλη γέφυρα στη λίμνη Πολυφύτου, είναι γνωστά, τα προβλήματα, είμαστε σε φάση να μελετήσουμε το σύνολο της γέφυρας, έγιναν εστιασμένες παρεμβάσεις και ευελπιστούμε τα αποτελέσματα να μην είναι ανησυχητικά».
Τέλος για την ανεργία και τη μείωση του πληθυσμού στην περιοχή, μεταξύ άλλων ο κ.Αμανατίδης ανέφερε:
«Το βασικότερο είναι η υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων στην περιοχή μας. Για το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου, υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό το έργο πράξη. Θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα από τον αυτοδιοικητικό κώδικα στήριξης των ανθρώπων που κάνουν οικογένεια και έχουν παιδιά. Λέω στους νέους, να μας δώσουν λίγο χρόνο ακόμη, να τους δείξουμε ότι η μέριμνα και η έγνοια μας είναι αυτοί».
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου