ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Τα μαγαζιά στη γειτονιά σας που «απειλούν» την καρδιά σας



Μένετε κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food; Αυτό μπορεί να βλάπτει την καρδιά σας χωρίς να το καταλαβαίνετε, προειδοποιούν οι επιστήμονες.Μπορεί ο τόπος κατοικίας σας να επηρεάζει την καρδιά σας; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη υποστηρίζουν ότι η διαμονή κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Circulation: Heart Failure, το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αυτά τα μαγαζιά παρέχουν, συνήθως, ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, τα οποία έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με καρδιαγγειακά νοσήματα.


Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα για μισό εκατομμύριο ενήλικες ηλικίας 37-73 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίπου 12 έτη και είδε ότι:


Οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε περιοχή με υψηλότερη πυκνότητα καταστημάτων έτοιμου φαγητού (>11 καταστήματα έτοιμου φαγητού εντός ενός 1 χλμ.) είχαν 16% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καταστήματα έτοιμου φαγητού κοντά στο σπίτι τους.

 
 
Όσοι βρίσκονταν σε περιοχές με την υψηλότερη πυκνότητα σε παμπ και μπαρ εμφάνιζαν 14% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Όσοι ζούσαν στις περιοχές με την υψηλότερη πυκνότητα σε καταστήματα fast food είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο.
Οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε απόσταση μικρότερη από 500 μέτρα από παμπ και μπαρ, είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Όσοι ζούσαν πιο κοντά σε καταστήματα fast food είχαν 10% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε απόσταση πάνω από δύο χιλιόμετρα.
Πώς το fast food και το αλκοόλ βλάπτουν την καρδιά
Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Circulation‌, οι άνθρωποι που κατανάλωναν γρήγορο φαγητό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αύξησαν τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο κατά 56% σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν γρήγορο φαγητό.


Τα fast food, τα τηγανητά και τα συσκευασμένα φαγητά έχουν υψηλές ποσότητες αλατιού.


Το σώμα συγκρατεί νερό όταν καταναλώνει πολύ αλάτι. Τα αυξημένα υγρά στο σώμα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, ασκώντας πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τα νεφρά.


Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια καρδιακή νόσο και να πάθουν εγκεφαλικό.


Επιπλέον, η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών, που συνήθως βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα όπως το μπέικον, μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη σας.


Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.


Τα trans λιπαρά θεωρούνται ο χειρότερος τύπος λίπους για την καρδιά, αφού προκαλούν όχι μόνο αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης (LDL), αλλά και μείωση της «καλής» (HDL).


Οι βασικές πηγές trans λιπαρών είναι οι τηγανητές πατάτες των fast food και τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα.


Βγάζοντας τα αναψυκτικά και γενικά τα πρόσθετα σάκχαρα από τη διατροφή σας μπορείτε να «ρίξετε» τη χοληστερόλη σας.


Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι αύξησαν την κατανάλωση σακχάρων, η HDL («καλή») χοληστερόλη μειώθηκε και τα τριγλυκερίδιά τους αυξήθηκαν.


Τόσο η χαμηλή HDL όσο και τα υψηλά τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.


Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την καρδιά σας ακμαία.


Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η μυοκαρδιοπάθεια.


Για κοινωνικές περιστάσεις ή όταν λαχταράτε ένα κοκτέιλ μπορείτε να επιλέξετε ποτά χωρίς αλκοόλ ή ένα mocktail.


Vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου