Ο σομελιέ Jean-Michel Deluc, ιδρυτής του Le Petit Ballon, μοιράζεται την πλούσια τεχνογνωσία του σχετικά με το σερβίρισμα, τη δοκιμή και το
συνδυασμό γαλλικών κρασιών.«Χωρίς θόρυβο ή αρώματα»
Αν αναρωτιέστε ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το σερβίρισμα του κρασιού, ο κ.Deluc απαντά: «Για σαμπάνια, αφρώδεις οίνους και γλυκά κρασιά, στοχεύστε σε θερμοκρασία γύρω στους 8°C (47°F). Για τα ξηρά κρασιά, τα λευκά κρασιά και τα ροζέ κρασιά, θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10°C (50°F) και 12°C (54°F).
Προσωπικά, αγαπά την αίσθηση των ροζέ κρασιών της Προβηγκίας – που παραπέμπουν στη θάλασσα, τον ήλιο και τις παραλίες
Τα ελαφριά κόκκινα κρασιά σερβίρονται καλύτερα μεταξύ 14°C (57°F) και 16°C (60°F), ενώ τα βαριά κόκκινα κρασιά γύρω στους 18°C (64°F). Ποτέ μην σερβίρετε κρασί με θερμοκρασία άνω των 18°C (64°F)».
Όσον αφορά στην τοποθέτηση του κρασιού σε καράφα, ο βραβευμένος σομελιέ, υποστηρίζει: Η μετάγγιση του κρασιού το εξομαλύνει – κάτι που είναι ιδανικό για τα φρέσκα κρασιά. Μια καράφα μπορεί να παλαιώσει ένα κρασί ένα ή δύο χρόνια. Να είστε προσεκτικοί με το παλαιωμένο κρασί, μην το βάζετε κατευθείαν σε καράφα».
Ο κ. Deluce λύνει και το μυστήριο γύρω από το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσουμε ένα κρασί.
«Η ιδανική στιγμή είναι το πρωί, όταν είστε ξεκούραστοι. Βρείτε ένα ήσυχο, καλά φωτισμένο μέρος χωρίς θόρυβο ή αρώματα», αναφέρει.
Συνδυασμοί κρασιού & φαγητού
Το ροζέ ταιριάζει με πολλά πιάτα, από ψάρι μέχρι κρέας. Τα ροζέ κρασιά έχουν πλούσια ιστορία- αρχικά, όλα τα κρασιά ήταν λευκά ή ροζέ. Για ένα διάστημα, είναι αλήθεια ότι δεν είχαν πολύ καλή φήμη. Ωστόσο, σήμερα η Γαλλία παράγει φανταστικά ροζέ κρασιά, όπως το Bandol ΠΟΠ.
«Ένας καλός σομελιέ είναι ειλικρινής, παθιασμένος και διαθέτει εκτεταμένες γνώσεις για το κρασί»
Για εκείνους και εκείνες που λατρεύουν να χρησιμοποιούν κρασί στο μαγείρεμα, ο σομελιέ τους συμβουλεύει: «Λάβετε υπόψη την οξύτητα του πιάτου όταν επιλέγετε ένα κρασί για μαγείρεμα. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά- κοιτάξτε την οξύτητα για να ενισχύσετε την πεπτικότητα».
Για απεριτίφ προτείνει τα ξηρά λευκά ή ροζέ κρασιά καθώς όπως λέει θεωρούνται της «μόδας σήμερα». Ταιριάζουν τέλεια με μεζεδάκια ή ένα καλό γαλλικό board με τυριά και αλλαντικά. Προσωπικά, αγαπά την αίσθηση των ροζέ κρασιών της Προβηγκίας – που παραπέμπουν στη θάλασσα, τον ήλιο και τις παραλίες.
Και τέλος, όταν η κουβέντα έρχεται στο επιδόρπιο, θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να συνδυάσετε τη σοκολάτα με ένα κρασί, είναι να επιλέξετε ένα κόκκινο γλυκό με οξείδωση, όπως το Banyuls, το Rasteau, το Rivesaltes ή το Maury.
Ο ρόλος του σομελιέ
«Ένας σομελιέ διαχειρίζεται την υπηρεσία κρασιού σε ένα εστιατόριο(…)Η νηφαλιότητα είναι το πρώτο προσόν. Ένας καλός σομελιέ είναι ειλικρινής, παθιασμένος και διαθέτει εκτεταμένες γνώσεις για το κρασί», λέει ο κ. Deluc.
Παρόλο που οι σομελιέ, δοκιμάζουν χιλιάδες κρασιά κάθε χρόνο, δεν φαίνεται να μεθούν. Όμως πως γίνεται να επιτευχθεί η νηφαλιότητα; «Λαμβάνοντας υπόψη ότι δοκιμάζω μεταξύ 8.000 και 10.000 κρασιά το χρόνο, το να πίνω τα πάντα θα ήταν λίγο υπερβολικό! Το «φτύσιμο» εξασφαλίζει στους σομελιέ ότι μπορούν να αξιολογήσουν τα κρασιά χωρίς να μεθύσουν», αναφέρει.
Πηγή: Taste France Magazine | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Trendizist | Tenor
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου