Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα, "θύματα" της κλιματικής κρίσης: Πάνω από τα 100€ το κιλό η τιμή τους



"Πρωταγωνιστής" των συζητήσεων -και των παραπόνων όσον αφορά στο ύψος των τιμών - δεν θα είναι το παραδοσιακό αρνί αλλά το σοκολατένιο αυγό.



Διότι στο μεν βασικό έδεσμα του εορταστικού τραπεζιού που είναι ο οβελίας, οι τιμές φαίνεται ότι θα συγκρατηθούν αρκετά κοντά στα περυσινά επίπεδα (ενδεχομένως να βρούμε στις κεντρικές αγορές προϊόν και με λιγότερα από 10 ευρώ το κιλό), στα σοκολατένια αυγά οι τιμές όμως έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα… 100 ευρώ το κιλό. 

 
 

Ο νονός και η νονά θα αντιληφθούν πολύ σύντομα το τι σημαίνει να καταρρίπτει η χρηματιστηριακή τιμή του κακάο το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και γιατί τελικώς αυτοί είναι που θα πληρώνουν την ζημιά που προκαλεί η κλιματική κρίση στην παραγωγή του κακάο.


Τα ηλεκτρονικά καταστήματα και τα ζαχαροπλαστεία έχουν ήδη εφοδιαστεί, καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει οπότε η σύγκριση τιμών είναι ήδη εφικτή. 
Ανάλογα με τη συσκευασία, την περιεκτικότητα σε σοκαλάτα, το σχέδιο κλπ, η τιμή κιλού του προϊόντος (μονάδα μέτρησης ώστε να είναι συγκρίσιμα τα προϊόντα) μπορεί να "παίζει" από τα 45 ευρώ έως και τα 126 ευρώ το κιλό.

 
 


Ένα αυγό των 150 γραμμαρίων μπορεί να κοστίζει από 6 ευρώ έως και 19 ευρώ ενώ υπάρχουν προϊόντα των 80 γραμμαρίων που κοστίζουν 8 ευρώ (σ.σ εδώ αν γίνει αναγωγή στο κιλό φτάνουμε στα 99,88 ευρώ το κιλό). 
Στις επώνυμες σοκολατοβιομηχανίες, εγχώριες και πολυεθνικές, η τιμή ανά κιλό δύσκολα πέφτει κάτω από τα 100 ευρώ το κιλό, κάτι που δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους καταναλωτές μόλις προχωρήσουν στις πασχαλινές αγορές τους.

Το πρόβλημα για τους καταναλωτές δεν είναι βέβαια μόνο το κόστος του αυγού και του λαγού που, στο κάτω – κάτω είναι ένα εποχικό προϊόν. 
Το πρόβλημα είναι ότι οι αυξήσεις στην πρώτη ύλη που είναι το κακάο είναι συνεχείς, χωρίς η αγορά να έχει βρει ακόμη το σημείο ισορροπίας όσον αφορά στην τιμολόγηση των ανατιμήσεων. 
Πολύ απλά, κανείς δεν διαβεβαιώνει ότι έχουμε δει τα χειρότερα κάτι που σημαίνει ότι οτιδήποτε έχει σχέση με κακάο, μπορεί να ακριβύνει ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Μόλις σήμερα, η τιμή του κακάο ξεπέρασε τα 10.200 δολάρια ο τόνος καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό καθώς τα μηνύματα από τη σοδιά στην Δυτική Αφρική (Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού) δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Η ανατίμηση για την τιμή του κακό από τις αρχές του χρόνου έχει ξεπεράσει το 130% και το ερώτημα είναι πότε θα "περάσει" αυτή η αύξηση στο τελικό καταναλωτικό προϊόν και σε ποιο ποσοστό καθώς η ζήτηση για την σοκολάτα δεν είναι σε καμία περίπτωση "ανελαστική".

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου