ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Σίμος Ζαγκανίκας : Η αξία της Ημερίδας, που διοργανώθηκε, για την κοινή όσμωση των προβλημάτων της Αγροτικής Οικονομίας του Δήμου Γρεβενών!


Η διοργάνωση της Ημερίδας: «Η Κοινωνία μπροστά στις παγκόσμιες προκλήσεις - οι

επιπτώσεις στη Γεωργία και στην παραγωγή τροφίμων», πιστεύω πως αξίζει θερμότατα συγχαρητήρια, παρά τον τεχνοκρατικό και ακαδημαϊκό της τίτλο, που δεν συνάδει με το ακροατήριο και την σύλληψη της ιδέας από τον Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Γρεβενών! 

Τούτο το εισέπραξα από τα λόγια τους, στον χαιρετισμό τους  στην αρχή της Ημερίδας. Αξίζουν όμως θερμότατα συγχαρητήρια οι διοργανωτές γιατί παρόμοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην απόκτηση γνώσης και στη σφυρηλάτηση κοινής στάσης απέναντι στα προβλήματα, που είναι πολλά, φαντάζουν δυσεπίλυτα, και που, χωρίς την στρατηγική για την αντιμετώπιση τους, δεν μπορεί να αντιστραφεί η παρακμιακή πορεία του Τόπου. 


 
 

H ημερίδα, και στον τίτλο και στο περιεχόμενο θα έπρεπε να περιέχει μια αρχική περιγραφή της επικρατούσας κατάστασης στην πόλη και τα χωριά της, όπως και στην υπάρχουσα κατάσταση της Αγροτικής Οικονομίας, αλλά και στις συσχετιζόμενες αναπτυξιακές κατευθύνεις που υπάρχουν στην Δημοτική μας Περιφέρεια στους άλλους τομείς παραγωγής, ήτοι στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Άρα ο τίτλος της Ημερίδας θα έπρεπε να διαμορφωθεί, αυτονόητα, ως «Ποια είναι η πρόταση για να δημιουργηθεί μια αντίστροφη πορεία, απ αυτήν της παρακμής, για την ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας της Δημοτικής Περιφέρειας του Δήμου Γρεβενών».

Έρημος  τόπος, έρημα χωριά κάτω από το αδιάφορο βλέμμα της Κεντρικής Πολιτείας!.. 

Ένας Τόπος, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, καταδικασμένος στην απώλεια, στη συρρίκνωση στην εγκατάλειψη!..

Ένας τόπος παραδομένος στα συμφέροντα των μεταπρατών, που προμηθεύουν με πολλαπλάσιο της αρχικής τιμής τους τα απαραίτητα γεωργικά εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα) και μεταπωλούν με πολλαπλάσιο κέρδος τα παραγόμενα προϊόντα, εκμηδενίζοντας την τιμή των παραγωγών!... 

Ένας τόπος, που οι φυσικοί του πόροι, έχουν αφαιρεθεί από τους Γρεβενιώτες και έχουν παραχωρηθεί σε «επιχειρηματικούς ομίλους», οι οποίοι με μια τραπεζική εγγύηση απέκτησαν τεράστιες περιουσίες, μέσα από τη ΡΑΕ, για να χτίσουν με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του «Προγράμματος Ανάκαμψης» τα ιδιωτικά τους φωτοβολταϊκά, τις ιδιωτικές τους ανεμογεννήτριες και τις ιδιωτικές μονάδες υδροηλεκτρικής παραγωγής, αφαιρώντας από τους Γρεβενιώτες να χτίσουν τη δική τους μετοχική επιχειρηματικότητα, ώστε να περιορίσουν την Λερναία Ύδρα του μισεμού και της ανθρώπινης αποψίλωσης του Τόπου τους!

Πρώτο μέλημά μας λοιπόν είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε οι νέοι Γρεβενιώτες να αγαπήσουν τον Τόπο τους, θα έλεγα χωρίς υπερβολή να τον ερωτευθούν, γιατί μόνο με τον έρωτα χτίζουν τα πουλιά φωλιά, στα έρημα χωριά, και αναπαράγονται!  

Στηριγμένοι στο νομικό πλαίσιο, που έγινε επί Γιώργου Γεννηματά θα μπορούσαμε να συστήσουμε παραγωγικές συλλογικότητες, με πρωτοβουλία του Δήμου, στην παραγωγή ενέργειας, στην επεξεργασία, μεταποίηση, συσκευασία των Αγροτικών μας προϊόντων και να συστήσουμε εμπορική επιχειρηματική δραστηριότητα για τη  μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους ζωής στον Τόπο μας. Κάτι που γίνεται σ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι τα προβλήματά τους τα αντιμετωπίζουν ως κοινωνία, και στη στρατηγική της κοινωνικής τους ανάπτυξης εντάσσουν και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Δεν γίνεται ανάπτυξη, στις λογικές των κρυφών προμηθειών, του χρηματισμού και της τριτοκοσμικής συμπεριφοράς, όπως εδώ στο Πακιστάν… Όπως επίσης χρειάζεται να αναγεννήσουμε τη συλλογική αυτενέργεια για την προβολή των φυσικών θέλγητρων του Τόπου και την αναβάθμιση ενός δικτύου στην παροχή υπηρεσιών για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού και του Χειμερινού τουρισμού. Κάθε ξενώνας και εκθετήριο αγροτικών προϊόντων! Θα μπορούσε ο καθένας από τους αναγνώστες αυτού του άρθρου να προσθέσει δεκάδες παραδείγματα και να καταθέσει και προτάσεις, φτάνει να τους δοθεί η δυνατότητα, ώστε να συμβάλουν με λόγο και με έργο στην ανάκαμψη του Τόπου. 


 
 

Δεν θα μείνω στη μυωπική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αγροτικής Περιφέρειας και των Αγροτών από τον κεντρικό ομιλητή, ούτε θα σταθώ στη ρύπανση της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακος, ως το κεντρικό θέμα της ημερίδας, αλλά, θα σταθώ όπως και κάθε αντικειμενικός κριτής στον σχηματοποιημένο λόγο του γεωπόνου αγρότη Γκλαβάκη Ευάγγελου, που ευπροσήγορα μας έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε! 

Πιστεύω πως ο νέος μας δήμαρχος θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια της κοινής όσμωσης των προβλημάτων, της κοινής προσπάθειας για την επανάκαμψη της αισιοδοξίας και της κοινής προσπάθειας για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας!   

Σίμος Ζαγκανίκας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου