ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Δεν κλείνουμε τα μάτια σε αυτές τις ψυχές

Παγκόσιμα Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, σήμερα, 4 Απριλίου, μια ημέρα για να αναλογιστούμε τις ευθύνες και τις ηθικές υποχρεώσεις που έχουμε απέναντί τους.


Ελπιδοφόρα εξέλιξη, η καθιέρωση της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, στις 4 Απριλίου, καθώς η νέα γενιά είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο «αύριο». Για αυτά τα αδέσποτα ζώα, που η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή.

«Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο». Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων


 
 

Σεβασμός στα αδέσποτα ζώα

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αστικής Πανίδας Δήμου Αθηναίων, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις Για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το αντί- Κυνήγι, Νατάσα Μπομπολάκη, μιλούν στο in για αυτή την ημέρα. Όπως και η εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, εκπαιδεύτρια σκύλων, συγγραφέας και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ, Κατερίνα Παπαποστόλου.

Ευάγγελος Γιαννόπουλος: «Ως κοινωνία, έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε τα αδέσποτα ζώα»

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Μία ευκαιρία να στηρίξουμε και να προστατέψουμε τους τετράποδους φίλους μας.
Κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου ο κόσμος ενώνεται για να εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Αυτή η ημέρα δεν αποτελεί απλώς μια ευκαιρία για να αγκαλιάσουμε τα αδέσποτα ζώα που συναντούμε στους δρόμους μας, αλλά και μια ευκαιρία να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προστατεύσουμε και να βελτιώσουμε την ευημερία τους.

Τα αδέσποτα ζώα αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στη ζωή τους. Χωρίς σπίτι και έναν άνθρωπο – φροντιστή, συχνά έρχονται αντιμέτωπα με την πείνα, τον κίνδυνο και τις ασθένειες.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων μας υπενθυμίζει ότι κάθε ζωή είναι πολύτιμη, και αξίζει την προσοχή και την αγάπη μας.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε τα αδέσποτα ζώα στις κοινότητές μας. Με την υιοθεσία προσφέρουμε ένα σπίτι και μια οικογένεια σε ένα ζωάκι που τα χρειάζεται.

Επίσης, ο εθελοντισμός σε καταφύγια για ζώα μπορεί να προσφέρει βοήθεια στη φροντίδα, την υποστήριξη, αλλά και πολύτιμο χρόνο, αυτών των ζώων.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αστικής Πανίδας Δήμου Αθηναίων, Ευάγγελος Γιαννόπουλος

Εκτός από αυτές τις αξιέπαινες πράξεις, μπορούμε να στηρίξουμε τα αδέσποτα ζώα μέσω της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση των πολιτών, σχετικά με τη σωστή φροντίδα των ζώων και τη σημασία της υιοθεσίας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων στο μέλλον.

Ως κοινωνία έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε τα αδέσποτα ζώα. Και να φροντίζουμε για ένα περιβάλλον, όπου όλα τα ζώα θα ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε αυτή τη σημαντική αποστολή. Και να δεσμευτούμε ότι θα προσφέρουμε την αγάπη και τη φροντίδα που αξίζουν όλα τα ζώα.

Νατάσα Μπομπολάκη: «Μια ημέρα -εφαλτήριο για αλλαγή και αναθεώρηση σκουριασμένων αντιλήψεων που έχει ο άνθρωπος απέναντι στα ζώα»

Ο σκύλος και η γάτα, ειδικότερα ο άστεγος/η σκύλος και γάτα, που σήμερα έχουν την τιμητική τους, δεν είναι παρά δύο από τα πάρα πολλά είδη ζώων.

Αυτή η ημέρα δεν θα πρέπει να είναι απλά μία γιορτή προς τιμή τους. Θα πρέπει να είναι μια ημέρα – εφαλτήριο για αλλαγή και αναθεώρηση σκουριασμένων αντιλήψεων που έχει ο άνθρωπος απέναντι στα ζώα.

Έτσι θα αποκτήσει νόημα και αξία η καθιέρωση της 4ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Άστεγων ζώων συντροφιάς. Όπως και με την πρόσφατη -εξαιρετική- εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που την καθιέρωσε ως Πανελλήνια Σχολική Γιορτή.

Η προβληματική για την ηθική αντιμετώπιση των ζώων έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η καταβολή μεγάλων προσπαθειών έχει τις «ρίζες» της στην αρχαιοελληνική φιλοσοφική σκέψη.

Ο Πυθαγόρας υπέρμαχος του σεβασμού των δικαιωμάτων των ζώων

Είναι αναμφισβήτητο, ότι η πιο χαρακτηριστική μορφή της αρχαίας Ελλάδας, που υποστήριξε τον σεβασμό και την ηθική στάση απέναντι στα ζώα, ήταν ο Πυθαγόρας.

Ο Πυθαγόρας πίστευε ότι η κοινωνία των ζώων έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη δική μας, και ότι δεν πρέπει να αδικούμε τα ζώα που είναι συγγενικά με εμάς. Μάλιστα, ισχυριζόταν ότι τα ζώα έχουν συνενωθεί μαζί μας σαν μια αδελφότητα. Στο πνεύμα αυτό συμβούλευε τους μαθητές του να μη σκοτώνουν ζώα που δεν βλάπτουν τον άνθρωπο. Πίστευε, μάλιστα, ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε το ίδιο δίκαια στα ζώα, όπως και στους ανθρώπους. Γι’ αυτό και τούς συμβούλευε να «κάνεις νόστιμο το φαγητό με τη δικαιοσύνη».

Ήταν υπερασπιστής της χορτοφαγίας, τόσο για φιλοσοφικούς όσο και για θρησκευτικούς λόγους.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις Για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το αντί- Κυνήγι, Νατάσα Μπομπολάκη

Στο διάβα των αιώνων η φιλοσοφική σκέψη εξελίχθηκε. Ασχολήθηκε με τα συναισθήματα, αλλά και με το πώς σκέφτονται και την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, ίδιων με τα ανθρώπινα.

Σήμερα στην Ελλάδα το αυτονόητο χρειάζεται να επιβληθεί με νόμους, πρόστιμα και ποινές, για να υποχρεωθεί ο Έλληνας να τηρεί τους κανόνες ευζωίας των ζώων, όπως αυτοί αναφέρονται στο τελευταίο νόμο 4830/21.

Πως ορίζει ο νόμος την έννοια της ευζωίας

«Ευζωία»: η καλή φυσική και ψυχική κατάσταση του ζώου σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί και πεθαίνει. Ένα ζώο ζει σε συνθήκες ευζωίας εάν: (α) έχει εξασφαλισμένο άνετο, ασφαλές, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα, προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσής του, (β) δεν υποφέρει από καταστάσεις, όπως πόνος, φόβος και αγωνία και (γ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση. Οι κανόνες ευζωίας των ζώων διασφαλίζουν τις ακόλουθες αρχές:
i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα.

ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.

v. Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

«Ξένες γλώσσες» τα στοιχειώδη αυτά πράγματα για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Καθώς έχουν κάνει «σημαία» τους την εγκατάλειψη, τη φόλα και τη γενικότερη κακοποίηση των ζώων, με ακραία ειδεχθείς τρόπους και φρικαλεότητες.

4.000.000 αδέσποτα ζώα (σκύλοι και γάτες)

Το λιγότερο 4.000.000 σκύλοι και γάτες βρίσκονται στους δρόμους, τα χωράφια, τα βουνά, τις χωματερές. Ο δρόμος για μια Ελλάδα χωρίς άστεγα ζώα είναι πολύ μακρύς, δύσβατος και ανηφορικός.

Τα άστεγα ζώα πολλαπλασιάζονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Η πολιτεία χρειάζεται να αλλάξει εντελώς, και εκ θεμελίων, το αποτυχημένο μοντέλο περιορισμού των άστεγων ζώων, που ακολουθούν εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτό της δημιουργίας κυνοκομείων -με περιορισμένο αριθμό θέσεων-, ενώ έξω τα ζώα είναι εκατομμύρια.

Οι λύσεις, που προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις, είναι απλές: https://www.facebook.com/share/p/DPh8pbcJRwSADM2a/ . Αλλά για να αλλάξουν τα πράγματα χρειάζεται η πολιτική βούληση.

Και, όπως είπε ο Μαρκ Τουαίην: «Το γεγονός ότι ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της νοημοσύνης του σε σύγκριση με τα ζώα.
Το γεγονός, όμως, ότι, παρόλο που γνωρίζει, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητά του σε σύγκριση με τα ζώα».

● Πηγή
Σταύρος Καραγεωργάκης, «Ζώα, στα πλοκάμια της ανθρώπινης ηθικής»

Κατερίνα Παπαποστόλου: «Η μέρα αυτή ενώνει τις φωνές μας για να βρουν επιτέλους όλα τα ζώα τη δικαίωση»


 
 
Η καθιέρωση της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, στις 4 Απριλίου, αποτελεί μια θεσμοθέτηση που μας γεμίζει ελπίδα. Για το παρόν και το μέλλον, φέρνοντας μπροστά μας την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στα ζώα.

Για τη σημερινή μέρα καλούνται, επιτέλους, τα σχολεία να μιλήσουν για αυτά τα αθώα πλάσματα του πλανήτη. Που υποφέρουν καθημερινά, γιατί πολλοί αδιαφορούν ή επιμένουν να κλείνουν τα μάτια.
Στόχος, να καλλιεργηθούν οι φιλοζωικές αξίες, να ευαισθητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές απέναντι στον αδέσποτο πληθυσμό και στην κακοποίηση του. Όπως και η ανάπτυξη υπεύθυνης στάσης, ώστε να έρθει εκείνη η μέρα που θα αντιληφθούν όλοι πως άνθρωποι και ζώα είναι ισότιμα μέλη στον πλανήτη. Πως ο αδέσποτος πληθυσμός είναι τετράποδοι συμπολίτες μας με δικαιώματα.

Εκπαιδευτικές φιλοζωικές δράσεις

Μέσα από εκπαιδευτικές φιλοζωικές δράσεις, εργαστήρια φιλοζωίας, εικαστικές δημιουργίες, φύλλα εργασίας και σχέδια μαθημάτων, όλα τα σχολεία της χώρας καλούνται αυτή τη μέρα να γίνουν η φωνή όλων των άστεγων ζώων. Και να ανακαλύψουν τρόπους βοήθειας και υποστήριξης για αυτά.

Η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας αποτελεί μια αφορμή να εισαχθεί η φιλοζωία μέσα στο σχολείο, αλλά σίγουρα δεν αρκεί από μόνη της. Η δύναμη, όμως, που θα δημιουργηθεί από τον συντονισμό χιλιάδων δράσεων εκείνη τη μέρα μπορεί να σταθεί ικανή να αλλάξει σιγά – σιγά τον κόσμο.
Τα ζώα δεν είναι ικανά μόνα τους να «επαναστατήσουν». Αντιθέτως, υπομένουν σιωπηρά όλα όσα ο άνθρωπος τους προκαλεί. Ένα ον, που πραγματικά είναι ικανό να καταστήσει τελικά τον πλανήτη εντελώς ακατάλληλο για όλους.

Η εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, εκπαιδεύτρια σκύλων, συγγραφέας και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ, Κατερίνα Παπαποστόλου

Η ουσία είναι να αγωνιστούμε και να βάλουμε ένα τέλος στην απάνθρωπη μεταχείριση αυτών των τόσο χαρισματικών πλασμάτων. Που είναι, πολύ συχνά, υπό την εξουσία μας. Και αυτό, όχι επειδή αναγκαζόμαστε από τους «νόμους», αλλά επειδή αναγνωρίζουμε, πλέον, ότι η στάση μας είναι ηθικά αστήριχτη και αδικαιολόγητη. Ανεπίτρεπτη και άκρως ρατσιστική.

Η μέρα αυτή ενώνει τις φωνές μας για να βρουν όλα τα ζώα επιτέλους τη δικαίωση και να αποκτήσουν οι άνθρωποι την τόλμη να μιλήσουν για όσα καθημερινά εκείνα βιώνουν. Να ακουστεί, επιτέλους, η «φωνή» τους. Όλα τα ανθρώπινα ή μη ζώα άλλωστε οφείλουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα να ζήσουν από την αρχή μια ζωή με ειρήνη. Με αγάπη και ασφάλεια κλείνοντας έτσι έναν κύκλο ζωής ισότιμα και δίκαια.

Η ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ

Οι Ζω.Ε.Σ. νιώθουν τεράστια δικαίωση για τον αγώνα τους τόσα χρόνια. Ο οργανισμός που ίδρυσα με μεγάλη αγάπη και πίστη στο όραμά μου. Να αλλάξει η κατάσταση για τα αδέσποτα ζώα στη χώρα, αλλάζοντας πρώτα οι φιλοζωικές πεποιθήσεις μέσα από τα σχολεία.
Περισσότερα από 700 σχολεία και 500.000 μαθητές ένωσαν όλα αυτά τα χρόνια τις φωνές τους μαζί μας. Για να δώσουμε στα αδέσποτα ζώα πίσω τη ζωή τους, το μεγαλύτερο δώρο.

Και ως διευθύντρια δημοτικού σχολείου, αλλά και πιστοποιημένη ζωοθεραπεύτρια, διαπιστώνω καθημερινά πως ένας αδέσποτος σκύλος μπορεί να φέρει θεαματικά θετικά αποτελέσματα στη σχολική κοινότητα. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τις κατάλληλες συνθήκες. Μέσα από τα επτά βιβλία που έχω γράψει με ήρωες τους τρεις σκύλους μου, αλλά και άλλα ζώα, δεν θα σταματήσω ποτέ να γίνομαι η φωνή όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή. Η αγκαλιά, οι ελπίδες, τα όνειρά τους. Αλλά και όλα όσα θέλουν και αγαπούν!


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου