ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Πάσχα στις Κυκλάδες - (εικόνες)

Ανθισμένη φύση και θάλασσα συνθέτουν το μπουκέτο εικόνων που μαζεύουν ντόπιους και επισκέπτες γύρω από τη «φωτιά» των εθίμων.Το Πάσχα είναι η γιορτινή αφορμή. Το σημαντικό σε μια απόδρασή σας στις Κυκλάδες, ειδικά αυτή την περίοδο είναι αφενός η γνωριμία με τον ιδιαίτερο κόσμο της καρδιάς της νησιωτικής Ελλάδας και αφετέρου το φόντο της άνοιξης. Γιατί αν η τελευταία συμβολίζει ακριβώς τη ζωογόνα αφετηρία του αιώνιου κύκλου της ζωής, τότε οι λευκές και γαλανές Κυκλάδες αποτελούν την εικαστική τους έκφραση στο παγκόσμιο τοπίο και στην ελληνική συνθήκη.


Η ανθισμένη φύση και η θέα της θάλασσας συνθέτουν εκείνο το μπουκέτο εικόνων που μαζεύουν ντόπιους και επισκέπτες γύρω από τη «φωτιά» των εθίμων και κάνουν το πεδίο πρόσφορο για βουτιές και όψεις σε ένα τέμπο ιδιαίτερα ελκυστικό σε γεύσεις και παραστάσεις.

Το Travel.gr διάλεξε για εσάς μερικά από τα ωραιότερα νησιά του κυκλαδίτικου συμπλέγματος, που συνδυάζουν την ποικιλία στην διασκέδαση με το κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και τα γεμάτα ιστορία έθιμα της τοπικής κοινωνίας.



Μύκονος/Photo: Unsplash

Μύκονος/Photo: Unsplash

Μύκονος

 
 

Μύκονος δεν είναι μόνο το διεθνές jet set και ο κοσμοπολιτισμός του νησιού, που έχει κατορθώσει να είναι παρόν κάθε εποχή του χρόνου πια. Μύκονος είναι οι Λαμπροκουλούρες που φτιάχνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα στους φούρνους και τις μοιράζουν στο τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο. Μύκονος είναι το Μοιρολόι της Παναγιάς που ψέλνεται σε όλες τις εκκλησίες της Χώρας και της Άνω Μεράς. Μύκονος είναι η περιφορά του Επιταφίου που γίνεται στο Ματογιάννι, στη Χώρα, συνοδεία παραδοσιακών κυκλαδίτικων οργάνων, αλλά και το κάψιμο του Ιούδα στην στην πλατεία του νησιού. Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχουν φυσικά οι υπαίθριες σούβλες αλλά «παίζει» και μαγειρευτό κατσικάκι με μανιτάρια. Όλα αυτά, και φυσικά μια ποικιλία κορυφαίων επιλογών σε ό,τι αφορά την εστίαση και τη διασκέδασή σας, σας τα προσφέρει πολύτιμα και απλόχερα, ως βιωμένο σύνολο εμπειριών το «νησί των ανέμων».


Σίφνος/Photo: Unsplash

Σίφνος

Δεν είναι μόνο ότι η γιορτή του Πάσχα αποτελεί γεγονός πολιτισμικά ιδιαίτερο, αφού σπίτια και εκκλησίες ασπρίζονται από τους κατοίκους για την υποδοχή της Ανάστασης. Στη Σίφνο φτιάχνουν για την γιορταστική πεντανόστιμα μικρά τσουρέκια πραγματικά έργα τέχνης, τα επονομαζόμενα «πουλιά», εξαιτίας του σχήματός τους. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου λαμβάνει χώρα στα σοκάκια της Σίφνου, με εκείνη που ξεχωρίζει να αφορά τις Καμάρες, όπου ο Επιτάφιος τοποθετείται σε ένα καΐκι και η περιφορά συνεχίζεται στο νερό. Και φυσικά όντας στο νησί θα γευτείτε το μαστέλο, δηλαδή κατσίκι ή αρνί που απλώνεται σε κλήματα αμπελιού που βρίσκεται στον πάτο του κεραμικού σκεύους που έχει τη φερώνυμη του εδέσματος ονομασία.

Αρτεμώνας Σίφνου/Photo: Shutterstock

Μαστέλο/ Photo: Άννα Τασιούλα


Φυσικά, πέρα από το πασχαλινό της πρόσωπο, η Σίφνος έχει πολλές ομορφιές, δραστηριότητες και γεύσεις να ξεδιπλώσει μπροστά σας. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, η Σίφνος προσφέρει εκπληκτικές πεζοπορικές διαδρομές που μέσα από τα μονοπάτια του Αρτεμώνα στο Κάστρο και του Προφήτη Ηλία, τα οποία δίνουν πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και τη γύρω ύπαιθρο. Εδώ μπορείτε επίσης να αγοράσετε κεραμικά -τα κεραμικά του νησιού είναι γνωστά για την ποιότητά τους- και να δοκιμάσετε τη περιβόητη «ρεβιθάδα» ή τα πεντανόστιμα «αμυγδαλωτά». Και φυσικά να απολαύσετε εκλεκτό φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες του νησιού και να πιείτε τα ποτά σας σε ένα από τα δεκάδες beach bar που εν πολλοίς κρατούν ακόμη το ιδιαίτερο, κυκλαδίτικο χρώμα τους.


Ο Κούνδουρος της Κέας, ειδυλλιακά στεφανωμένος από τους ανεμόμυλους του γύρω οικισμού/ Photo: Περικλής Μεράκος

Κέα

Το νησί που οι περισσότεροι αποκαλούμε Τζια, χρόνο το χρόνο κερδίζει τις εντυπώσεις των επισκεπτών, αφού αποτελεί ιδανικό προορισμό τις ημέρες του Πάσχα λόγω της εγγύτητάς της στην Αθήνα. Παράλληλα, παρά το μικρό του μέγεθος έχει να επιδείξει έναν εθιμικό πλούτο αξιοζήλευτο. Ειδικότερα, το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, η περιφορά του Επιταφίου στο Βουρκάρι έχει ως αφετηρία το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων και γίνεται δίπλα στη θάλασσα, με θέα τον κόλπο του Αγίου Νικολάου. Στην Κορησσία γίνεται περιφορά του επιταφίου της Αγίας Τριάδας από τα δρομάκια μέχρι το πλοίο, ενώ στην Ιουλίδα οι τρεις ενορίες καταλήγουν μέσα από στενά σοκάκια στην κεντρική πλατεία, όπου ψέλνονται ύμνοι.

Γιαλισκάρι/ Photo: Shutterstock


Πέρα ασφαλώς από την πασχαλινή συνθήκη, αξίζει να κάνετε μια πρώτη βουτιά σε μια από τις υπέροχες ακτές του νησιού, κοσμοπολίτικες ή απομονωμένες (Γιαλισκάρι, Κούνδουρος, Σπαθί, Συκαμιά). Και με δεκάδες χιλιόμετρα χωμάτινων ή λιθόστρωτων μονοπατιών, το νησί δίνει επίσης πάμπολλες ευκαιρίες για όσους αγαπούν την πεζοπορία.

Ασβεστωμένα σπίτια και πορτοπαράθυρα σε μπλε και γαλάζιο, στη Χώρα της Κύθνου/Photo: Shutterstock

Κύθνος

Μόλις 90 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου, η Κύθνος έχει παράδοση κοινή με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τη βαφή των πασχαλιάτικων αυγών και το άσπρισμα των δρόμων τη Μεγάλη Πέμπτη. Έχει όμως την ειδοποιό διαφορά τις θερμιώτικες πίτες (από τη δεύτερη ονομασία του νησιού, Θερμιά) που γίνονται μόνο στην Κύθνο και έχουν την ιδιαίτερη νοστιμιά της φρέσκιας τοπικής μυζήθρας. Τη Δευτέρα του Πάσχα οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην Χώρα για το πιο χαρακτηριστικό έθιμο, το λίκνισμα ή «μαμούνι». Εκεί, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι λικνίζονται – τραγουδώντας το τραγούδι της κούνιας –πάνω σε μια στολισμένη με λουλούδια διπλή κούνια μπροστά στα μάτια των παρευρισκομένων. Στη συνέχεια, ακολουθεί γλέντι με κεράσματα και χορούς. Είναι ένα έθιμο με αρχαίες ρίζες που αξίζει να το παρακολουθήσει ο επισκέπτης.


Μέριχας, Κύθνος/Photo: Unsplash

Κύθνος/Photo: Shutterstock


Φυσικά, η ιδιαιτερότητα της Κύθνου δεν αφορά μόνο τον κόσμο των πασχαλινών εθίμων, αφού υπάρχουν φυσικές ομορφιές απαράμιλλες -το σπήλαιο Καταφύκι, με τον σπάνιο συνδυασμό φυσικών και τεχνητών στοών-, μέρη με πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπως το Βρυόκαστρο, όπου μπορείτε να δείτε από κοντά τα ερείπια του ιερού της Δήμητρας και πανέμορφες παραλίες (Μαρτινάκια, Κολώνα) με πεντακάθαρα, δροσερά νερά για το μπάνιο σας. Και φυσικά σας πρέπει μια βόλτα το γραφικό λιμάνι του Μέριχα.


Άγιοι Ανάργυροι, Ανάφη/Photo: Κλαίρη Μουσταφέλου

Ανάφη

Στην Ανάφη σε ό,τι αφορά τις ημέρες του Πάσχα και τα έθιμα του τόπου, κυριαρχεί η γεύση του τυριού, μέσα από τις τυρόπιτες, με ντόπιο τυρί, μαστίχα, γλυκάνισο και μπόλικο σαφράν ή το παραδοσιακό γλυκό μελιτερά με φρέσκια μυζήθρα, αυγά, ζάχαρη και μαστίχα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το «φουρνί», όπου το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, αφού «κάψουν» τον φούρνο με τα αμπελόκλαδα, τοποθετούν το κατσικάκι σε ταψί με αναφιώτικο τυρί και στη συνέχεια τον σφραγίζουν τόσο από την πόρτα όσο και από καμινάδα, ώστε να μην μπει αέρας και «καεί» το φαγητό.

Ανάφη/Photo: Shutterstock


Πέρα από το Πάσχα, στο νησί θα έχετε την ευκαιρία να ανεβείτε στον εμβληματικό μονόλιθο του νησιού, πόλο έλξης για πάσης φύσεως φυσιολάτρες. Πρόκειται για έναν ασβεστολικό βράχο που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ανάφης και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου. Εκεί υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας πάντως υπάρχουν πολλές επιλογές, αφού η Ανάφη διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών το οποίο φτάνει τα 18 χιλιόμετρα. Όσο για μπάνιο, αν θελήσετε βουτιές προτιμήστε τον Ρούκουνα, το Κλεισίδι ή τους Αγίους Αναργύρους, που όλες τους αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για κολύμπι.


Άνδρος/Photo: Unsplash

Άνδρος

Χαρακτηριστικά του Πάσχα στη Άνδρο είναι ο γευστικός «Λαμπριάτης» και τα θορυβώδη «Μάσκουλα». Λαμπριάτης είναι το κατσικάκι με γέμιση από αυγά, τυριά, τηγανιτό ψωμί και μυρωδικά που ψήνεται στο φούρνο από το απόγευμα του μεγάλου Σαββάτου και είναι έτοιμο για μετά τη λειτουργία της Ανάστασης. Αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη, οι ομοβροντίες από την ανταλλαγή των μάσκουλων μεταξύ Πανωχωριτών και Κατωχωριτών είναι εκκωφαντικές. Η «μάχη» αυτή διαρκεί περίπου δύο ώρες.


Χώρα Άνδρου/Photo: Shutterstock

Άνδρος/Photo: Unsplash


Στο νησί, όμως, υπάρχουν πολλά ακόμη να θαυμάσει κανείς, από τα γραφικά, ορεινά χωριά της ενδοχώρας μέχρι τις υπέροχες παραλίες, με πεντακάθαρα, αστραφτερά νερά. Από τη μία το γαλάζιο της θάλασσας και από την άλλη το πράσινο των βουνών, συνθέτουν το κοινό φόντο πάνω στο οποίο απλώνονται τα τρία μέρη του νησιού: Χώρα, Κόρθι και Μπατσί -Γαύριο. Αν σας αρέσει το περπάτημα, εδώ θα απολαύσετε εξαιρετικές πεζοπορικές διαδρομές – μάλιστα, την άνοιξη που η θερμοκρασία είναι η ιδεώδης μεταξύ κρύου και ζέστης είναι ιδανική περίοδος. Σε οποιαδήποτε από τα τρία μέρη του νησιού βρεθείτε πάντως υπάρχουν εξαιρετικές ταβέρνες και τα κατάλληλα μέρη για να απολαύσετε το ποτό σας.

Σαντορίνη/Photo: Unsplash

Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη, το κατανυκτικό κλίμα των ημερών ταιριάζει άψογα με το κοσμικό περιβάλλον, την ηφαιστιογενή ιστορία και τα τοπικά έθιμα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο μεσαιωνικό χωριό Πύργος, που βρίσκεται και στο ψηλότερο σημείο του νησιού, σε κάθε πεζούλι και περβάζι του αμφιθεατρικά χτισμένου χωριού, απλώνονται δεκάδες τενεκεδάκια με φαναράκια. Όταν φτάνει η ώρα, μαζί με την περιφορά του Επιταφίου, τα μεγαλύτερα παιδιά του οικισμού, τρέχοντας, τα ανάβουν με φλόγιστρα, δημιουργώντας ένα επιβλητικό σκηνικό. Στον ίδιο Πύργο βρίσκεται κρεμασμένο ένα ομοίωμα του Ιούδα όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, γίνεται η ‘δίκη’ του και ακολουθεί η «εκτέλεσή» του. Το Σάββατο του Λαζάρου στην κεντρική πλατεία στο Μεγαλοχώρι, αλλά και σε άλλα χωριά του νησιού, στήνεται ο περίφημος «Λάζαρος». Πρόκειται για έναν πολύ ψηλό σταυρό, 15-20 μέτρων που τον τυλίγουν με δενδρολίβανα. Για το στόλισμα συγκεντρώνεται όλο το χωριό το απόγευμα στην πλατεία, ενώ σε πολλά σπίτια οι κάτοικοι στήνουν το δικό τους «Λάζαρο».


Πάσχα στη Σαντορίνη/Photo: Shutterstock


Σαντορίνη/Photo: Unsplash

Σαντορίνη/Photo: Unsplash


Πέρα φυσικά από τα έθιμα του Πάσχα, η Σαντορίνη προσφέρει πλούσιες εμπειρίες, από κρουαζιέρα στην καλντέρα και περπάτημα κατόπιν σε μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές στο Αιγαίο ή να κάνετε καταδύσεις και να εξερευνήσετε μέρη όπως ο ύφαλος της Αδιάβατης, ο βράχος του Ινδιάνου στο Ακρωτήρι αλλά και το ναυάγιο του Santa Maria. Και ασφαλώς, να πάρετε μια γεύση από το τοπικό κρασί και τη περιβόητη φάβα μέσα από μια βόλτα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού, το οποίο παράλληλα δεν χρειάζεται συστάσεις για την γεμάτη ενέργεια νυχτερινή του ζωή.

Τήνος/Photo: Unplash

Τήνος

Ο πασχαλινός επισκέπτης της Τήνου θα την γνωρίσει σε μια περίοδο όπου η έντονη βλάστηση συνυπάρχει με την καιρική νηνεμία. Την περίοδο αυτή, το νησί όπου συνυπάρχουν καθολικοί και ορθόδοξοι αρμονικά τηρεί τα έθιμα με ευλάβεια και γιορτάζει το Πάσχα με ενθουσιασμό. Οι κάτοικοι φροντίζουν την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο να είναι αναμμένα τα καντήλια στα ξωκλήσια του νησιού. Σε όλα αυτά γίνεται η λειτουργία της Ανάστασης, με τη συμμετοχή πολλών πιστών από όλα τα χωριά.

Τήνος/Photo: Unsplash


Μετά την επίσκεψη στη Χώρα και τον Πύργο που είναι τα πιο γνωστά τοπόσημα του νησιού, αξία έχει να προχωρήσει κανείς ακόμα πιο πέρα, προς τα εγκαταλελειμμένα Μοναστήρια με τα πέτρινα σπίτια ή προς τον οικισμό Αγάπη, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε όλη τη μαγεία του νησιού. Η σχεδόν όλη, αφού υπάρχει η δυνατότητα να ανακαλύψετε ένα πεζοπορικό δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, να εξασκηθείτε στα θαλάσσια σπορ, να κάνετε αναρρίχηση σε 90 διαφόρων βαθμών δυσκολίας και φυσικά να έρθετε σε επαφή με τα εξαιρετικά τοπικά κρασιά του νησιού.

travel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου