Ονομασίας προέλευσης: Zasavica
Το Pule φτιάχνεται σε μία και μόνο φάρμα, στην περιοχή Zasavica της βορειοδυτικής Σερβίας από γάλα (του προστατευόμενου πλέον είδους) γαϊδούρας. Ο Slobodan Simic, ιδιοκτήτης της φάρμας, είναι ουσιαστικά και ο μοναδικός παραγωγός του πλανήτη και δραστηριοποιείται σε εγκαταστάσεις που έχει φτιάξει ο ίδιος και η οικογένειά του σε μία αγροτική περιοχή περίπου 80 χλμ δυτικά του Βελιγραδίου.
O Simic ξεκίνησε με μόλις 12 γαϊδουράκια και πλέον έχει στην κατοχή του περισσότερα από 300 ζώα, τα οποία αρμέγονται τρεις φορές τη μέρα.
Για κάθε ένα κιλό του τυριού απαιτούνται 25 κιλά γάλακτος, κάτι που εν μέρει δικαιολογεί την τιμή του, όπως επίσης και η δυσκολία για να φτιαχτεί. Το γάλα γαϊδούρας δεν έχει αρκετή καζεΐνη προκειμένου να πήξει, με τον Simic να καταφεύγει σε μία δική του μέθοδο, η οποία ασφαλώς παραμένει μυστική.
Η γεύση του θυμίζει αυτή του ισπανικού manchego (που κοστίζει μόλις €16/κιλό) αλλά είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες - συγκεκριμένα το γάλα γαϊδούρας περιέχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό και πρωτεΐνη σε ποσοστό που αγγίζει το 80%, έχει τρομερά χαμηλό επίπεδο λιπαρών και ποσότητα λακτόζης σχεδόν παρόμοια με εκείνη του ανθρώπινου γάλακτος.
Το Pule έχει ασφαλώς αρκετά περιορισμένη παραγωγή: Σκέψου μόνο ότι για να παραχθεί ένα κιλό πρέπει να αρμεχτούν αρκετές δεκάδες ζώα.
Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως μιλάμε για ένα πολύτιμο και ως εκ τούτου σημαντικά ακριβό συστατικό. Ο μύθος άλλωστε υποστηρίζει ότι η τελευταία βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, συνήθιζε να λούζεται με αυτό σε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό ομορφιάς. Στη Zasavica μάλιστα, φτιάχνονται πολλά σαπούνια και απορρυπαντικά που το περιέχουν.
esquire.com.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου